Update articol:

Orange va folosi echipamente de la Ericsson şi Nokia când va dezvolta reţelele 5G în Europa

Orange va evita folosirea echipamentelor de la firme din China, când va dezvolta reţelele 5G în Europa, optând în schimb pentru furnizori ca Ericsson şi Nokia, a declarat, marţi, directorul general al celui mai mare operator francez de telecomunicaţii, Stéphane Richard, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Dar compania nu vede nicio problemă în a lucra cu Huawei în Africa, unde firma chineză este cel mai important furnizor de echipamente pentru mulţi operatori de telecomunicaţii.

“Lucrăm din ce în ce mai mult cu furnizorii chinezi în Africa, nu pentru că ne place China, ci pentru că avem relaţii de afaceri excelente cu Huawei. Ei au investit în Africa, în timp ce furnizorii europeni ezită”, a declarat Richard, pentru Reuters, la Barcelona, în marja Congresului Mondial al Telefoniei Mobile (MWC), cea mai mare reuniune anuală a industriei telecomunicaţiilor.

Guvernele europene au înăsprit controalele asupra firmelor chineze implicate în dezvoltarea reţelelor 5G, în urma presiunilor diplomatice de la Washington. În 2019, Huawei a devenit victima tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, după ce Casa Albă a declarat producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi ulterior i-a impus mai multe sancţiuni comerciale.

Oficialii Huawei au dezminţit în mod repetat acuzaţiile.

Unele ţări, cum ar fi Marea Britanie şi Suedia, au interzis furnizorii chinezi, în timp ce altele au încurajat operatorii de telecomunicaţii să opteze pentru furnizori din Europa.

“Nu este doar presiunea guvernamentală – suntem cetăţeni europeni şi împărtăşim temerile. Nu putem ignora faptul că marii jucători din China sunt apropiaţi de statul chinez”, a declarat şeful Orange.

Anul trecut, Ericsson şi Nokia au câştigat o parte din cota de piaţă deţinută de Huawei, iar divizia Orange din Belgia a decis să înlocuiască progresiv echipamentele Huawei cu cele de la Nokia.

De asemenea, şeful Orange şi-a arătat disponibilitatea de a folosi echipamente de la grupul sud-coreean Samsung, pe care l-a descris ca fiind o alternativă la “dezbaterea China versus Europa”.

Operatorul britanic de telecomunicaţii Vodafone a anunţat luna aceasta că a selectat Samsung Electronics drept furnizor de echipamente pentru reţeaua sa 5G din Marea Britanie, un contract care marchează debutul companiei sud-coreene pe piaţa de echipamente de telecomunicaţii din Europa.

Acordul dintre Vodafone şi Samsung, pentru care nu au fost dezvăluiţi termenii financiari, vine într-un moment în care operatorii europeni de telefonie mobilă sunt din ce în ce mai interesaţi de posibilitatea ca Samsung să înlocuiască grupul chinez Huawei în calitate de furnizor de echipamente.

Autorităţile britanice au ordonat ca toate echipamentele furnizate de Huawei să fie eliminate din reţeaua 5G până la finele lui 2027.

“Vom avea nevoie de timp şi de investiţii suplimentare pentru a construi noi reţele de sine stătătoare cu multipli furnizori”, a apreciat Richard.

Orange, fostul France Telecom, este unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicaţii din lume, fiind prezent în 26 de ţări, inclusiv în România. În luna noiembrie a anului trecut, Hellenic Telecommunications Organization (OTE) a anunţat încheierea unui acord de vânzare a cotei sale de 54% din acţiunile Telekom Romania Communications către Orange România, finalizarea acestei tranzacţii fiind estimată pentru a doua jumătate a anului 2021.

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/11/2022)

Disponibilitatea versiunii in limba romana a Raportului Anual pentru 2021

ROMCARBON SA (ROCE) (28/11/2022)

Finalizare proces fuziune Greenfiber Intl. SA-Greentech SA,detineri indirecte

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/11/2022)

Document informare - alocare actiuni

ROPHARMA SA (RPH) (28/11/2022)

Hotarari AGA O & E 28.11.2022

ROMCARBON SA (ROCE) (28/11/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014