Update articol:

Oraşele germane care riscă pierderi de pe urma falimentului Greensill Bank strâng rândurile

Germania Sursa foto: Pixabay

Un număr de aproximativ 26 de oraşe din Germania, care riscă să înregistreze pierderi de aproximativ 255 milioane de euro, au decis să îşi unească eforturile în încercarea de a-şi recupera fondurile în cursul procedurilor de insolvenţă de la Greensill Bank, au anunţat marţi autorităţile dintr-un oraş care coordonează eforturile, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Anterior, tribunalul din oraşul Bremen (nordul Germaniei) a demarat procedurile de insolvenţă la banca germană Greensill Bank, subsidiară a fondului britanic Greensill. Aceeaşi bancă a fost închisă la începutul acestei luni de Autoritatea de supervizare a pieţelor financiare din Germania (BaFin), care a avertizat că există un risc iminent ca datoriile băncii să devină imposibil de gestionat.

În urma demarării procedurilor de insolvenţă, mai multe oraşe germane care aveau depozite la Greensill Bank se tem că îşi vor pierde fondurile. Depunerile investitorilor instituţionali sunt excluse din schema de garantare a depozitelor care protejează persoanele fizice.

Municipalitatea din Monheim am Rhein, una dintre comunităţile cel mai grav afectate, a anunţat iniţiativa de coordonare a eforturilor. “Reprezentanţii oraşelor au convenit luni asupra unei abordări juridice coordonate şi pregătesc o reprezentare comună a intereselor lor”, au informat autorităţile din Monheim am Rhein.

Oraşele germane s-au îndreptat spre investiţiile alternative, precum cele oferite de Greensill, după ce programele de sprijinire a economiei adoptate de Banca Centrală Europeană au creat aşa-numitele dobânzi negative, acea situaţie în care deponenţii plătesc băncile pentru a-şi păstra economiile. Multe dintre oraşele germane au optat pentru investiţiile oferite de Greensill tocmai pentru a evita dobânzile negative şi au fost încurajate de scorul său de credit sănătos.

Greensill Bank are drept firmă mamă fondul britanic Greensill, care a depus deja bilanţul în Marea Britanie în data de 8 martie, după ce a fost abandonat de mai multe mari instituţii financiare, precum Credit Suisse.

Greensill Capital este unul dintre principalii creditori ai conglomeratului GFG Alliance, un grup controlat de magnatul britanic Sanjeev Gupta. Una dintre companiile din cadrul GFG este Liberty Steel, care deţine în România combinatul siderurgic de la Galaţi.

BVB | Știri BVB

MedLife S.A. (M) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022

E-mini S&P 500 TURBO LONG 0.01/ 3,350/3,450 (EBSPTL48) (03/10/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 03 si 04 Octombrie 2022

TERAPLAST SA (TRP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 septembrie - 30 septembrie 2022

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

OMV Petrom si Complexul Energetic Oltenia investesc in energia fotovoltaica