Update articol:

Orban: Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în cazul ROMATSA

Sursa foto: facebook.com

Frații Micula au pus sechestru pe un pachet de 22% din Nuclearelectrica (SNN) şi 58% din Conpet

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, într-o şedinţă fulger de Guvern, că fraţii Micula au încercat să blocheze conturile Mnisterului Finanţelor, punând popriri pe conturi sau acţiuni ale celor mai profitabile companii de stat, precum ROMATSA, Conpet sau  Nuclearelectrica.

El a precizat  că ROMATSA riscă să rămână fără bani şi, ca urmare, a luat decizia de a plăti suma pentru care există un titlu executoriu.

“Pe 24 este termen de judecată şi în cazul în care se menţine decizia instanţei din Belgia, există riscul major ca Romatsa să rămână fără resurse financiare şi să nu-şi mai poată păstra certificatul de furnizor de servicii.  

Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii şi aici trebuie să vă spun că există decizia unei instanţe din SUA care stabileşte un cuantum, iar, atunci când se ia o decizie într-o instanţă americană care să ducă la o executare, cel care are de recuperat bani de la statul român poate să se îndrepte împotriva oricărei activităţi ţinând de statul român în orice ţară din lumea asta şi asta îţi dezvăluie şi toate activele deţinute de statul român în orice ţară”, a explicat Orban, în debutul şedinţei de Guvern.

El a precizat că pe ordinea de zi se află un memorandum şi o hotărâre pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finanţelor cu suma care trebuie plătită în mod obligatoriu în baza titlului executoriu din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului.   „Sigur că asta va goli Fondul de Rezervă şi vom fi nevoiţi să adoptăm de urgenţă o nouă rectificare bugetară”, a mai spus Orban.  

În noiembrie, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, spunea într-o conferinţă de presă prilejuită de preluarea mandatului că ROMATSA are popriri de 394,9 milioane de euro pe conturi, în urma unui proces câştigat de fraţii Micula împotriva statului român.

Frații Micula au mai pus sechestru pe un pachet de 22% din Nuclearelectrica (SNN), deținut de statul român, a informat compania, într-un raport transmis Bursei de Valori București. Potrivit companiei, MFP a transmis că executarea este suspendată.

În aceeaşi situaţie este şi un pachet de 58% din Conpet.

În iulie, Ministerul Finanţelor avertiza că executarea silită de către fraţii Micula ar putea activa clauzele de cross-default pe toate împrumuturile suverane şi ar putea atrage intrarea în default a României. Potrivit unei note a Ministerului Finanţelor,  din iulie, executarea României de către fraţii Micula, în urma  unei decizii a Tribunalului Uniunii Europene din 18 iunie 2019, ar putea bloca sau reţine sumele care fac obiectul încasării sumelor de la investitori sau plăţii serviciului datoriei publice guvernamentale (principal şi dobânzi), ceea ce ar putea aduce prejudicii majore României în ceea ce privește finanțarea datoriei publice, atât de natură financiară cât și reputațională, îndeosebi având în vedere demersurile Ministerului Finanţelor Publice privind realizarea planului de finanțare de pe piețele externe pentru anul 2019.

Nuclearelectrica a transmis: „In data de 27.11.2019, S.N. Nuclearelectrica SA (“SNN”) a primit de la Societatea Civila Profesionala de Executori Judecatoresti “Mazilu si Asociatii” Procesul verbal de sechestru emis in data de 25.11.2019 in Dosarul de executare nr. 22/2014, creditori fiind Micula Ioan si societatile Multipack SRL si Starmill SRL, prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui numar de 67.071.301 actiuni detinute de Statul Roman la SNN, cu o valoare nominala de 10/actiune, actiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.

In data de 27.11.2019, Ministerul Finantelor Publice a notificat SNN prin adresa nr. 323076 cu privire la faptul ca, la acest moment, executarea care face obiectul dosarului susmentionat este suspendata provizoriu prin Incheierea de sedinta din 26.11.2019 pronuntata de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, in dosarul nr. 27749/302/2019, pana la solutionarea cererii de suspendare a executarii.

SNN va emite rapoarte curente privind evolutia acestei situatii.”

Recent, si Conpet a informat despre o situatie similara: „În data de 27.11.2019, societatea CONPET S.A. a primit, din partea Societății Civile Profesionale de Executori Judecătorești Mazilu și Asociații, Procesul Verbal de Sechestru emis în data de 25.11.2019 în Dosarul de executare nr. 22/2014, prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui număr de 5.083.372 de acțiuni (nn 58%), cu o valoare nominală de 3,3 lei/acțiune, pe care debitorul Statul Român le deține la CONPET S.A., acțiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri prin reorganizarea Ministerului Economiei și prin comasarea cu Ministerul Energiei, conform O.U.G. nr. 68/2019. Menționăm că în data de 26.11.2019 Ministerul de Finanțe Publice a notificat CONPET S.A., prin adresa nr. 323076, cu privire la faptul că la acest moment executarea care face obiectul dosarului susmenționat nu mai poate continua, invocând în susținere Încheierea de ședință din data de 26.11.2019 pronunțată în dosarul nr. 27749/302/2019 de Judecătoria Sectorului 5 București, Secția a II-a Civilă, prin care a fost admisă cererea formulată de contestatorul Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, dispunându-se suspendarea provizorie a executării silite în Dosarul de executare silită nr. 22/2014 până la soluționarea cererii de suspendare a executării.”

La inceputul lunii, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, a spus ca ROMATSA are popriri de 394,9 milioane de euro pe conturi, în urma unui proces câştigat de fraţii Micula împotriva statului român.

În data de 2 august 2005, Secretariatul General al Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii a primit cererea de arbitraj formulată de cetăţenii suedezi Ioan şi Viorel Micula şi societăţile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L. împotriva României, în temeiul Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Regatul Suediei, ratificat prin Legea nr. 651/2002. În acest sens, a fost constituit dosarul arbitral nr.ARB/05/20.

În esenţă, cererea de arbitraj sublinia faptul că, prin semnarea acestui acord bilateral, România s-a angajat să protejeze investiţiile suedeze făcute pe teritoriul statului român şi, în acest context, să creeze şi să menţină condiţiile favorabile pentru investiţiile efectuate de investitorii suedezi, precum şi să protejeze pe teritoriul său aceste investiţii. S-a apreciat de către investitorii suedezi că aceste angajamente au fost încălcate de România în intervalul 2003-2007, ca stat în curs de aderare la Uniunea Europeană, prin retragerea treptată a facilităţilor fiscale acordate investitorilor străini în zonele defavorizate.

Reclamanţii au solicitat despăgubiri materiale în valoare de aproximativ 613 milioane euro, prejudiciu efectiv, și dobânzi calculate la o rată de ROBOR plus 5%.

Tribunalul a decis acordarea de despăgubiri reclamanţilor în valoare de aproximativ 376,43 milioane lei plus dobândă, echivalent a aproximativ 84,54 milioane euro plus dobândă. Valoarea dobânzilor nu a fost calculată de către Tribunalul arbitral, menţionându-se doar rata dobânzii aplicabile (ROBOR plus 5%) și data de la care începe să curgă.

 

ROMATSA are popriri de 394,9 milioane de euro pe conturi, în urma unui proces câştigat de fraţii Micula împotriva statului român

 

 

Frații Micula au pus sechestru pe 22% din Nuclearelectrica; MFP a transmis că executarea este suspendată

BVB | Știri BVB

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2022)

Semnare Memorandum de Intelegere privind Coridorul Vertical