Update articol:

Orban: Guvernul şi companiile de stat menţin producţia de energie scăzută ca să menţină preţul cât mai ridicat

Ludovic Orban Sursa foto: Facebook

Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, susţine că Guvernul şi companiile “menţin” scăzută producţia de energie pentru ca preţul să fie “cât mai ridicat”, iar orice investiţie în domeniu este amânată sau blocată, “deşi există finanţări consistente”.

“Regulile pieţei sunt clare şi imuabile. Preţul unui produs sau al unui serviciu variază în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă. Atunci când cererea este mai mare decât oferta, preţul creşte şi atunci când oferta creşte peste nivelul cererii, preţul scade. În cazul energiei electrice, cu cât producţia de energie electrică este mai mare, cu atât tendinţa preţului va fi de scădere. Asta cu atât mai mult cu cât diferenţa între preţul de vânzare şi costul de producţie este de-a dreptul nesimţită. Guvernul trebuie să dea răspunsul la o întrebare simplă: De ce în România se produc maxim 7.000 MW, în condiţiile în care puterea instalată în capacităţile de producţie de energie este de 18.308 MW?”, a scris Orban, joi, pe Facebook.

Potrivit acestuia, producţia de energie este sub capacităţi, atât la hidro, cât şi la cărbune.

“Opinia mea este clară. Guvernul şi companiile de stat menţin producţia scăzută pentru a menţine preţul la un nivel cât mai ridicat. Altfel nu se poate explica de ce, la o putere instalată pe hidro de peste 6.600 MW, se produc efectiv maxim 1.800 MW. La cărbune, la o putere instalată de peste 3.000 MW, se produc efectiv maxim 1.300 MW. Nu mai pun la socoteală şi faptul că aproape orice investiţie în creşterea producţiei de energie electrică este amânată sau blocată, deşi există finanţări consistente, inclusiv din fonduri nerambursabile, pentru producerea eficientă de energie”, a adăugat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

În opinia sa, măsurile de fixare administrativă a preţului la energie sunt “foarte costisitoare”, nu pot fi susţinute pe termen lung şi nu reprezintă decât “o soluţie de criză, fără efecte asupra problemei de fond”.

“Despre economisire nici nu vreau să aud. Asta este problema fiecărui consumator. Nimănui nu i se poate impune câtă energie electrică să consume. În concluzie, mesajul meu către guvernanţi este simplu. Daţi drumul la producţie, habarniştilor!”, a conchis liderul Partidului Forţa Dreptei.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/10/2022)

Eliberare unitati rezidentiale si locuri de parcare in cadrul One Cotroceni Park

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (06/10/2022)

Finalizarea Programului nr. 6 de rascumparare actiuni

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (06/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (06/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 03.10.-05.10.2022