Update articol:

Orban: Vom cere Parlamentului să dezbată cu celeritate proiectul de lege care permite angajări în şcoli

Orban

Guvernul va cere Parlamentului să dezbată cu celeritate proiectul de lege care permite angajarea de cadre didactice, personal nedidactic, medici şi asistenţi medicali şcolari în unităţile de învăţământ în care este necesar acest lucru, a anunţat, luni, premierul Ludovic Orban.

“Am pregătit un proiect de lege, nu putem să emitem ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Legii 55, dar am pregătit un proiect de lege pentru a putea angaja cadre didactice, personal nedidactic, medici şcolari, asistenţi medicali şcolari, acolo unde este nevoie, în unităţile de învăţământ, pentru că la ora actuală Legea 55 a interzis practic ocuparea oricărei funcţii prin concurs în sistemul public şi, dacă avem nevoie de cadre didactice, de cadre nedidactice, de personal medical la nivelul şcolar, noi în momentul de faţă nu putem angaja şi aici chiar o să solicităm Parlamentului dezbaterea cu celeritate a acestui proiect de lege”, a precizat prim-ministrul, într-o declaraţie acordată presei.

El a reamintit că Guvernul a analizat, în primă lectură, mai multe acte normative legate de începerea anului de învăţământ, printre care o ordonanţă de urgenţă care vizează alocarea a 175 de milioane de euro către autorităţile locale şi către şcoli în vederea achiziţionării de tablete, măşti sau dezinfectanţi. Orban şi-a exprimat speranţa că în această săptămână va fi încheiată procedura de achiziţie pentru 250.000 de tablete.

“Tocmai de aia am mobilizat 175 de milioane de euro suplimentar, pentru a permite şi autorităţilor locale care au un număr mai mic de tablete şi pot să facă achiziţii mai uşor faţă de achiziţia noastră, la nivel naţional, pentru tablete şi vom deconta tabletele care sunt achiziţionate de autorităţile locale. Vom deconta până în 500.000 de tablete, suplimentar faţă de cele 250.000 care fac obiectul licitaţiei. De asemenea, printr-un program de la Banca Mondială, avem în procedură de achiziţie 74.000 de laptopuri. Sigur, ele vor fi mai degrabă pentru cadrele didactice. De asemenea, table interactive, de asemenea, camere web, vom lansa manuale 3D, care vor susţine forma de învăţământ online, acolo unde va fi necesar învăţământul online”, a explicat Orban, potrivit Agerpres.

Potrivit premierului, Guvernul pregăteşte şi OUG privind plata a 75% din salariu pentru părinţii care trebuie să stea acasă cu copii, în zonele în care vor fi suspendate cursurile.

“Pregătim o altă ordonanţă de urgenţă ca, acolo unde se suspendă orele o perioadă de timp, pe perioada în care sunt suspendate orele să continuăm măsura pe care am avut-o în perioada stării de urgenţă şi anume să plătim 75% din salariu pentru un părinte pentru ca să poată să stea acasă cu copilul, dar, repet, această măsură va fi folosită numai acolo unde se vor lua deciziile în Comitetele pentru situaţii de urgenţă când se vor suspenda şcolile. De asemenea, pregătim resurse suplimentare pentru alte tipuri de îmbunătăţiri de pregătire a şcolii în vederea începerea anului şcolar”, a precizat el.

BVB | Știri BVB

UZTEL S.A. (UZT) (06/12/2021)

Hotarari AGA O & E din 06.12.2021

ROMCAB SA (MCAB) (06/12/2021)

Notificare SSIF Goldring SA - rezultatele ofertei publice de preluare ROMCAB SA