Update articol:

Ordonanța de urgență pentru modificarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale – publicată în Monitorul Oficial

Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali
din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative
din domeniul energiei  a fost publicată în Monitorul Oficial.  

Vezi aici documentul final OUG 27_2022

  • Virgil Popescu: Schema de plafonare, extinsă până la 31 august 2023; încercăm să stimulăm populaţia să facă economie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat joi, la finalul şedinţei de guvern în care a fost aprobată Ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022, că schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei va fi extinsă până la 31 august 2023. 

Totodată, clienţii casnici al căror consum mediu lunar a fost între 100,01 şi 300 kWh sunt încurajaţi să facă economie, prin măsurile propuse.

“În această seară (n.r. aseară) am aprobat modificările la Ordonanţa 27. Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei 27. De la 1 septembrie anul acesta, practic de astăzi, până în data de 31 august a anului viitor. Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 – 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW – practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 – 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie. Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 – la preţul din contract”, a arătat el, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei de guvern.

Ulterior el a prezentat pe Facebook principalele noutăţi:

🟦𝐒𝐜𝐡𝐞𝐦𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢, 𝐩𝐫𝐞𝐥𝐮𝐧𝐠𝐢𝐭𝐚̆. Am aprobat modificările la OUG 27. Se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanței până în data de 31 august 2023. Altfel spus, schema de protejare a populației și a mediului economic se extinde până la 31 august 2023.

🟦𝐏𝐥𝐚𝐟𝐨𝐧 𝐦𝐚𝐱𝐢𝐦 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞. Pentru a încuraja furnizorii să achiziționeze energie ieftină, s-a stabilit un plafon maxim de decontare al MW-ului de energie electrică de maxim 1300 lei. Furnizorul nu va mai primi decontare pentru sumele care depășesc 1300 lei.
🟦𝐓𝐫𝐚𝐧𝐳𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐮𝐜𝐜𝐞𝐬𝐢𝐯𝐞, 𝐬𝐚𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐮𝐫. Tranzacțiile succesive, care au crescut prețul artificial al energiei electrice sau al gazului natural, vor fi dur sancționate cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care acum ANRE o are la dispoziție.
🟦𝐕𝐚̂𝐧𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞𝐢 𝐩𝐞 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐞𝐧 𝐥𝐮𝐧𝐠 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭𝐞 𝐛𝐢𝐥𝐚𝐭𝐞𝐫𝐚𝐥𝐞. Statul, acolo unde este acționar, se va asigura că vânzarea energiei va fi pe termen lung, pe 5 ani de zile, cu scopul de a asigura predictibilitatea prețului și pentru a elimina speculațiile din piață. Ne vom asigura ca furnizorii și distribuitorii vor putea să-și asigure clienții finali și consumul tehnologic prin contracte bilaterale. Până la 1 noiembrie trebuie să existe asemenea strategii de vânzare.
🟦𝐏𝐥𝐚𝐟𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐬𝐞 𝐦𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐧 𝐬̦𝐢 𝐥𝐚 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐢𝐜𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐥𝐚 𝐠𝐚𝐳𝐞. Cei care au un consum cuprins între 0- 100 KWh vor plăti 0,68 de lei/kWh. Cei care consumă între 100,01- 300 KWh vor plăti un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică care va depăși 255 kWh/lună va fi facturat la prețul din contractul semnat cu furnizorul. Prin această decizie vrem să stimulăm populația să facă o economie a consumului. La gaze naturale rămâne prețul maxim 0,31 de lei/kWh valabil fără un plafon de consum. Pentru populație, prețul la gaze naturale este reglementat, producătorii având obligația să vândă gazul natural furnizorilor de clienți casnici cu 150 de lei/MW. Această reglementare este valabilă- la același preț- și pentru producția de energie termică pentru CET-uri.
🟦𝐏𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐜 𝐬̦𝐢 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞. Spitalele publice și private, învățământul public și privat, furnizorii publici și privați de servicii sociale au un plafon de 1 leu kWh indiferent de cantitatea de energie electrică consumată. Ceilalți: IMM-urile, industria alimentară, alt gen de instituții publice vor fi sprijinite cu 85% din cantitatea consumată, tocmai pentru a încuraja, și la acest nivel, economisirea de energie. La gaze, pentru consumul non-casnic, vorbim de același plafon de 0,37 lei/ kWh pentru toți cei care consumă până în 50.000 de MW anual.

 

  • Caciu: Impactul bugetar al plafonării preţurilor la energie va fi de un miliard de lei pe lună

Impactul bugetar al plafonării preţurilor la energie, aprobată prin Ordonanţa adoptată joi de Executiv, va fi de un miliard de lei pe lună, potrivit ministrului Finanţelor, Adrian Câciu.

“Un miliard de lei pe lună. Un miliard de lei pe lună care va fi practic neutralizat de contribuţia pe care am impus-o (contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică n.r)”, a spus Câciu la finalul şedinţei de Guvern, întrebat despre impactul bugetar total al plafonărilor.

  • Câciu: Fondul de tranziţie energetică va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii

Contribuţia plătită la Fondul de Tranziţie Energetică va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, a declarat joi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la finalul şedinţei de Guvern.

“Observând ceea ce s-a întâmplat pe de o parte pe piaţa de energie, dar şi modul în care deconturile către furnizori au ajuns să fie efectiv plătite, s-a stabilit introducerea unei contribuţii la Fondul de Tranziţie Energetică, o contribuţie care va fi achitată de producătorii de energie electrică, de agregatorii de energie electrică şi gaze, furnizorii care au şi activitatea de trading pentru activitatea respectivă de training, dar şi de traderi, o contribuţie care se va face venit la bugetul acestui Fond de Tranziţie Energetică. Fondul respectiv va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Practic, prin această contribuţie şi acest fond lucrurile intră într-o normalitate din punctul nostru de vedere, din două perspective: se asigură capitalul de recuperat pentru furnizori mult mai rapid decât dacă erau oarecum sincope între diverse rectificări bugetare, în cazul în care apar astfel de situaţii, iar pe de altă parte se descurajează ceea ce am văzut în piaţă, mai ales în zona de trading, crearea unor preţuri care să fie în cascadă, în creştere, mult departe de ceea ce înseamnă, pe de o parte costul de producţie sau pe de altă parte costul de achiziţie la care chiar şi traderii au achiziţionat energia de pe piaţă”, a explicat Câciu.

El a subliniat că, împreună cu plafonul maxim de decontare stabilit, lucrurile vor intra într-o normalitate şi din perspectiva preţurilor din zona pieţei energiei din România, ceea ce se va vedea cu siguranţă în săptămânile următoare.

Conform proiectului de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, producătorii de energie electrică, entităţile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfăşoară activitatea de trading şi agregatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică şi/sau gaze naturale pe piaţa angro vor plăti, începând cu data de 1 septembrie, o contribuţie la Fondul de Tranziţie Energetică,

Această prevedere nu va fi aplicată în cazul capacităţilor de producţie puse în funcţiune după data intrării în vigoare acestei ordonanţe de urgenţă, şi nici companiilor care furnizează servicii publice de termie care produc energie electrică prin cogenerare.

Contribuţia la Fondul de tranziţie Energetică (CTE) se determină în condiţiile în care preţul de tranzacţionare este mai mare decât preţul de referinţă, iar calculul se realizează lunar.

Proiectul mai prevede raportarea la ANRE a contractelor bilaterale încheiate pe piaţa angro prin negociere directă, în termen de 2 zile lucrătoare de la data încheierii.

Contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică se va calcula, declara şi plăti de către vânzător lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează. Sumele reprezentând contravaloarea contribuţiei la Fondul de Tranziţie Energetică se vor plăti într-un cont distinct de disponibil în lei deschis la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale centrale competente, codificat cu codul de identificare fiscală al plătitorului

În primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni, sumele încasate în contul prevăzut se virează de unităţile Trezoreriei Statului într-un cont distinct de disponibil în lei deschis pe numele Ministerului Finanţelor deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, denumit “Fondul pentru Tranziţie Energetică”.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative