Update articol:

ORNISS: Barangă Laurențiu nu a avut nicio atribuție pe linia autorizării accesului la informații clasificate, în perioada în care a fost angajat al instituției

* ORNISS i-a făcut plângere penală lui Laurențiu Baranga

 

În ultimii 4 ani, domnul Barangă Laurențiu nu a avut nicio relație instituțională cu ORNISS, iar în perioada în care a fost angajat al instituției nu a avut nicio atribuție pe linia autorizării accesului la informații clasificate, ne-a transmis Simona Caraiani, Purtător de cuvânt al ORNISS, la întrebarea financialintelligence.ro dacă domnul Barangă a semnat cereri de retragere/acordare ORNISS cât timp a fost angajat/colaborator al instituţiei.

Singura semnatură autorizată în această privință este a Directorului General al ORNISS, prof. univ. dr. Marius Petrescu sau a persoanei împuternicite în această privință prin act de decizie internă, conform ORNISS.

Instituţia susţine că în perioada în care dl. Barangă Laurențiu a activat în cadrul ORNISS nu a îndeplinit niciodată și sub nicio formă calitatea de adjunct al conducătorului instituției.

“ORNISS a formulat plângere penală împotriva domnului Barangă Laurențiu pentru înșelăciune, s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului și colaborează cu organele de cercetare penală pentru lămurirea tuturor aspectelor relevante referitoare la activitatea persoanei în cauză”, a transmis purtătorul de cuvânt al ORNISS, Simona Caraiani, potrivit Stiripesurse.ro.

ORNISS ne-a mai transmis: “Măsurile privind protecţia informaţiilor clasificate în România sunt stabilite prin Legea privind protecţia informaţiilor clasificate nr.182/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prin Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.585/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit art.3 din Standardele naţionale menţionate, autorizaţia de acces la informaţii clasificate este documentul eliberat de conducătorul persoanei juridice deţinătoare de astfel de informaţii, prin care se confirmă că, în exercitarea atribuţiilor profesionale, posesorul acestuia poate avea acces la informaţii secrete de stat de un anumit nivel de secretizare, potrivit principiului necesităţii de a cunoaşte”.

Laurentiu Baranga, fostul șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), acuzat de înșelăciune, după ce și-ar fi falsificat diplome pentru a ocupa funcții publice, a fost arestat la domiciliu, duminică. El a demisionat joia trecută, iar demisia a fost înaintată la Ministerul Finanțelor Publice.

 

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (20/03/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BIOFARM S.A. (BIO) (20/03/2023)

Convocare AGA O & E 26/27.04.2023 (data de referinta 13.04.2023)

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/03/2023)

VAN la data 31.01.2023 - date finale

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (20/03/2023)

Schimbari in Consiliul de Administratie

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (20/03/2023)

Schimbari in conducerea societatii