Update articol:

OTP Real Estate & Construction, primul fond deschis de investiții cu expunere pe piața imobiliară globală

Adrian Anghel, Head of Sales OTP Asset Management Adrian Anghel, Head of Sales OTP Asset Management

În prezent toţi românii care au bani în depozite pierd, pentru că valoarea lor este erodată de inflaţie (Dan Popovici, CEO OTP Asset Management)

 

OTP Asset Management România a lansat fondul OTP Real Estate & Construction (OTP REC), primul fond sectorial din România care oferă expunere la nivel internațional pe zona imobiliară și a construcțiilor. Fondul se încadrează, conform standardelor EFAMA, în categoria fondurilor diversificate flexibile. OTP Real Estate & Construction urmărește o alocare strategică prin care cel puțin 75% din active sunt investite în acțiuni și obligațiuni emise de companii care activează în domeniul imobiliar și al construcțiilor, potrivit oficialilor companiei.

OTP Real Estate & Construction se adresează clienților de retail și clienților instituționali care sunt dispuși să accepte un grad de risc mediu și care își doresc o investiție lichidă cu expunere pe piața imobiliară. Perioada recomandată de investiție este de 1 – 3 ani.

Față de o investiție imobiliară clasică care necesită sume semnificative, în OTP REC investiția inițială este contravaloarea unei unități de fond (valoarea nominală fiind de 500 RON), iar suma pentru investiții ulterioare este de 50 RON.
Investitorii care dețin unități de fond în prima zi lucrătoare a lunilor aprilie, iulie, octombrie și ianuarie sunt îndreptățiți să primească venitul distribuibil trimestrial.
Plata venitului distribuibil este dependentă de veniturile încasate de către fond. În cazul în care această valoare este de sub 1 RON/unitatea de fond, acesta nu se va distribui, urmând să se acumuleze cu venitul din trimestrul/trimestrele următoare și să fie distribuită când depășește valoarea de 1 RON/unitatea de fond.

Fondul va investi în companii specializate în domeniul imobiliar și al construcțiilor, cum sunt trusturile imobiliare de tipul REIT-urilor (Real Estate Investment Trusts) din Europa de Vest și SUA, administrate de profesioniști cu zeci de ani de experiență la nivel internațional.

“REIT-urile au performat excelent in ultimii 30 de ani”, a spus Adrian Anghel, head of sales OTP asset Management. Potrivit acestuia, randamentul anualizat al REIT-urilor, în perioada 1985-2018, a fost de 10,7%, faţă de 9,1% pe acţiuni SUA, 7,1% pe obligaţiuni SUA sau 4,7% pe aur.
Dan Popovici, CEO OTP Asset Management, a precizat ca cea mai mare avere a românilor este în zona imobiliară,  aceştia deţinând o pondere mai mică în active financiare, situaţie diferită de SUA sau Europa de Vest. Dan Popovici  a spus: “Fondul OTP Real Estate and Construction este primul fond deschis care oferă expunere pe sectorul internaţional imobiliar şi distribuie trimestrial veniturile încasate. Fondul este o alternativă la clasica investiţie într-o garsonieră sau un apartament”.  Conform domnului Popovici, preţurile din sectorul imobiliar din România sunt încă cu 40% sub nivelurile maxime de acum zece ani.
Dan Popovici mai spune: “În momentul de faţă,  când vorbim de active financiare în România, ne gândim la depozite. Iar în prezent toţi românii care au bani în depozite pierd, pentru că valoarea lor este erodată de inflaţie.
Odata cu 2008, românii au înţeles că preţul unui apartament poate să şi scadă. Înainte, acest lucru era de neconceput. O altă problemă la investiţia imobiliară clasică este legată de lichiditate. Este greu să vinzi un apartament dacă ai nevoie urgentă de bani”.

Un comunicat de presă arată: “OTP Real Estate & Construction este primul fond sectorial din România care oferă expunere la nivel internațional pe companii imobiliare care operează sau dețin mall-uri, clădiri de birouri, spații logistice, de depozitare și spații comerciale. Din universul investițional al fondului se remarcă companii precum Simon Property Group (US), Vonovia (DE), Unibail-Rodamco-Westfield (FR), NEPI Rockcastle (ZA) Globalworth (RO), Strabag (AT), Astaldi (IT).
OTP REC oferă investitorilor lichiditate imediată, în orice moment, printr-o simplă răscumpărare de unități de fond, prin comparație cu investițiile imobiliare directe care presupun un proces mai lung de lichidare.
Investiția în fondul OTP Real Estate & Construction presupune o serie de avantaje pentru clienții care doresc să încaseze venituri regulate și să investească, în același timp, pe piața imobiliară. Iată câteva dintre aceste beneficii:
• Impozit redus de 5% aplicabil venitului distribuit de către fond, față de un impozit de 10% aplicabil venitului din chirie. Impozitul de 5% este reținut la sursă;
• Cost zero de tranzacționare a unităților de fond (subscriere/răscumpărare) față de costurile ridicate la achiziționarea unei proprietăți imobiliare (costuri notariale, etc);
• Diminuarea riscurilor privind deprecierea prețului investiției datorat evoluției nefaste a dezvoltării urbane. Fondul are o expunere indirectă foarte diversificată, atât din punct de vedere regional, cât și a tipurilor de proprietăți imobiliare;
• Eliminarea costului cu timpul, a unor costuri financiare legate de administrarea și operarea unei proprietăți imobiliare, dar și a riscurilor generate de apariția unor cheltuieli neprevăzute”.

OTP Asset Management Romȃnia SAI S.A. administrează o gamă diversă de fonduri de investiţii, oferind posibilitatea de a accesa investiţii în acţiuni, prin OTP Expert, OTP AvantisRO, OTP Global Mix, OTP Premium Return și OTP Euro Premium Return, in sectorul imobiliar prin OTP Real Estate & Construction, dar şi investiţii în titluri de stat şi obligaţiuni, prin intermediul OTP Obligațiuni, OTP Euro Bond, OTP Dollar Bond și OTP ComodisRO. În prezent, compania deservește peste 8.200 de investitori, din segmentul de retail și clienți persoane juridice, în nouă fonduri deschise de investiții.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/05/2021)

Alegerea Presedintelui CA/Componenta Comitete Consultative

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (06/05/2021)

Adresa a actionarului majoritar privind solicitarea de convocare AGA

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (06/05/2021)

Oferirea de drepturi/optiuni de a achizitiona actiuni

Digi Communications N.V. (DIGI) (06/05/2021)

Detalii conferinta telefonica_Raport trimestrial T1 2021