Update articol:
OUG 114 în dezbatere la Comisia Economică din Senat (Actualizare)

Zamfir vrea ca tuturor creditelor să li se aplice noul indice în baza unor tranzacții, nu ROBOR

Reprezentanții ARB, ANPC și cei ai consumatorilor sunt prezenți astăzi la Comisia Economică din Senat, la dezbaterea asupra OUG 114/2018.

Daniel Zamfir, președintele Comisiei, își dorește ca, din 2 mai, tuturor creditelor să li se aplice noul indice în baza unor tranzacții (nn. conform Ordonanței).

Potrivit Asociației CREDERE, în Comisia Economică se discută aplicarea indicelui de referință pentru contractele de credit aflate în derulare (OUG 114/2018).

Daniel Zamfir vrea ca acest nou indice să se aplice și creditelor în derulare, în condițiile în care ROBOR este calculat incorect.

Presedintele ANPC susține amendamentul președintelui Daniel Zamfir prin care tuturor creditelor să li se aplice noul indice pe baza tranzacțiilor, și nu ROBOR.

Bogdan Preda de la CPBR: „Nu am auzit pe nimeni de la BNR să spună că indicele ROBOR e calculat incorect”.

Florin Dănescu, director general ARB: „Trebuie să respectăm regulile; la nivel european se tot încearcă de 3 ani să se calculeze dobânda creditelor în baza unor tranzacții, însă de-abia s-a ajuns la un hibrid”.

Dănescu, ARB: „Exită probabilitatea ca tranzacțiile să fie deasupra ROBOR”.

Dănescu: „Noi ne-am delimitat constant de noul indice pe baza tranzacțiilor. Va fi un hazard juridic foarte mare pentru că clienții vor cere calculul creditelor pe baza noului indice și retroactiv”.

Antal Istvan Lorant, UDMR: „Vrem ca acel indice să provină dintr-un mediul real de piață”.

Zamfir: „Eu nu sunt împotriva băncilor, ci împotriva practicilor băncilor”.

Zamfir către bancheri: „Ați intervenit în contracte de câte ori ați vrut, ați modificat dobânda de câte ori ați vrut”.

Dorin Tanase, CREDERE: „S-a spus aici că noul indice nu prezintă o garanție că va fi mai mic în viitor comparativ cu ROBOR. Dacă ne uităm în ultimii opt ani, diferența între ROBOR la 3 luni și media tranzacțiilor este între 0,5 pp și 3 pp, în favoarea noului indice. Deci este posibil ca populația să plătească rate mai mici la credite prin aplicarea noului indice„.