Update articol:

Ovidiu-George Dumitrescu, TradeVille: Sperăm să continue o efervescență a pieței de oferte și plasamente private, în 2021

Ovidiu Dumitrescu, CFA, Director General Adjunct, Tradeville

* Presiune în jos în privința surselor de cash pe care companiile le vor avea la dispoziție pentru a plăti dividende

Este de așteptat că unele companii vor dori să mențină un nivel al randamentului dividendelor satisfăcător pentru investitori, în 2021, opinează Ovidiu-George Dumitrescu, Director General Adjunct, TradeVille. Pe de altă parte, ne-a spus el, oportunitățile și necesarul de autofinanțare pe care situația curentă este de așteptat că le vor genera ar trebui să inducă o presiune în jos în privința surselor de cash pe care companiile le vor avea la dispoziție pentru a plăti dividende.

***

Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2020?

Ovidiu-George Dumitrescu: 2020 a fost un an în care am văzut mișcări ample ale pieței cauzate în special de evoluția pandemiei de COVID-19 și reacțiile diverselor autorități publice în legătură cu aceasta. În plan intern, am vazut un an în care finanțarea bursieră a economiei a continuat și din ce în ce mai multe societăți devin deschise către această sursă de bani care în Vest este folosită pe scară largă deja de sute de ani.

Care au fost principalele evenimente care au influențat piață?

Ovidiu-George Dumitrescu: Declararea pandemiei și diversele accelerări sau decelerări ale ratelor de infectare și de decese, intervenția băncilor centrale, în special a Rezervei Federale a SUA, anunțurile privind eficiența ridicată a vaccinurilor Pfizer și Moderna.

Ce estimări aveți pentru 2021 în privința evoluției BVB?

Ovidiu-George Dumitrescu: Există opinii conform cărora cel puțin prima jumătate a lui 2021 va fi una dificilă, că ar putea exista un val de insolvențe și dificultăți la plată la nivelul unor întregi ramuri economice. Înclin să fiu mai optimist și să sper că economia României va trece cu bine acest examen de maturitate (nu doar al creditaților ci și al creditorilor) și că vom vedea, inclusiv pe fondul unor așteptări pozitive din domeniile de servicii (HoReCa, turism, etc) și comerț cu amănuntul atât de la noi din țară cât și din strainanate, o evoluție bună a burselor, chiar dacă va rămâne multă nervozitate legată de o posibilă re-întoarcere a pandemiei.

Ce așteptări aveți pentru 2021 în privința listărilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?

Ovidiu-George Dumitrescu: Sperăm să continue o efervescență a pieței de oferte și plasamente private. De asemenea, sperăm ca moratoriul privind listarea companiilor de stat să fie ridicat și să se implementeze cât de curând listări ale unora dintre aceste companii la BVB. Între timp, suntem implicați în onorarea cererii crescânde de finanțare bursieră din partea sectorului privat, sector pe care îl dorim cât mai bine reprezentat pe Bursa românească.

Ce așteptări aveți privind evoluția dividendelor acordate de companiile listate, în 2021?

Ovidiu-George Dumitrescu: Este de așteptat că unele companii vor dori să mențină un nivel al randamentului dividendelor satisfăcător pentru investitori. Pe de altă parte, oportunitățile și necesarul de autofinanțare pe care situația curentă este de așteptat că le vor genera ar trebui să inducă o presiune în jos în privința surselor de cash pe care companiile le vor avea la dispoziție pentru a plăti dividende.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021