Update articol:

Un nou miliardar a apărut la fiecare 30 de ore, în timpul pandemiei de Covid-19; Oxfam cere impozitarea miliardarilor, spunând că milioane de oameni cad în sărăcie extremă

Gabriela Bucher, Oxfam International
  • Până în martie 2022, în lume erau cu 573 mai mulți miliardari decât în 2020, când a început pandemia, a anunțat luni Oxfam într-un comunicat.

  • În plus, se estimează că 263 de milioane de oameni ar putea fi împinși la  niveluri extreme de sărăcie în 2022.

  • Organizația a subliniat că averea miliardarilor se ridică acum la 12,7 trilioane de dolari – egal cu aproape 14% din produsul intern brut global

 

Un nou miliardar a apărut la fiecare 30 de ore în timpul pandemiei de Covid-19, iar aproape un milion ar putea cădea în sărăcie extremă în aproximativ aceeași rată în 2022. Acestea sunt statisticile publicate recent de Oxfam, citate de CNBC.

Până în martie 2022 erau cu 573 de miliardari mai mulți în lume decât în ​​2020, când a început pandemia, a declarat organizația de caritate globală într-un brief care a fost publicat luni, prima zi a summit-ului Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția. Asta echivalează cu un nou miliardar la fiecare 30 de ore, a spus Oxfam.

În plus, se estimează că 263 de milioane de oameni ar putea fi împinși la niveluri extreme de sărăcie în 2022 din cauza pandemiei, a inegalității globale în creștere și a prețurilor la alimente în creștere, care au fost exacerbate de războiul din Ucraina. Este echivalentul a aproape un milion de oameni la fiecare 33 de ore, a spus Oxfam.

Organizația a subliniat că miliardarii aveau o valoare colectivă de 12,7 trilioane de dolari în martie. În 2021, averea miliardarilor a reprezentat echivalentul a aproape 14% din produsul intern brut global.

Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International, a declarat că miliardarii vin la summitul de la Davos pentru a „sărbători o creștere incredibilă a averii lor”.

„Pandemia și acum creșterile abrupte ale prețurilor la alimente și energie sunt, pur și simplu, o mină de aur pentru ei”, a spus ea.

„Între timp, decenii de progres în ceea ce privește sărăcia extremă sunt acum distruse și milioane de oameni se confruntă cu creșteri imposibile ale costului vieţii”, a adăugat Bucher.

Având în vedere creșterea bogăției în anumite sectoare de afaceri, Oxfam a spus că averile miliardarilor din alimentație și energie au crescut cu 453 de miliarde de dolari în ultimii doi ani, echivalent cu 1 miliard de dolari la două zile.

De exemplu, gigantul alimentar Cargill este una dintre cele patru companii care controlează peste 70% din piața agricolă globală, a spus Oxfam. Corporația, deținută de familia Cargill, a generat anul trecut un venit net de aproape 5 miliarde de dolari – cel mai mare profit din istoria sa. Numai în familia Cargill există acum 12 miliardari, a spus Oxfam, în creștere față de opt, înainte de pandemie.

Oxfam a mai spus că pandemia a creat 40 de noi miliardari în sectorul farmaceutic. Miliardarii sunt cei care au profitat de pe urma monopolurilor companiilor lor asupra vaccinurilor, tratamentelor, testelor și echipamentelor personale de protecție.

Pentru a preveni o inegalitate și mai puternică a bogăției și pentru a sprijini oamenii cu costuri în creștere ale alimentelor și energiei, Oxfam a recomandat guvernelor să impună taxe unice de solidaritate asupra câștigurilor nemaipomenite ale miliardarilor din cauza pandemiei.

Organizația de caritate a sugerat, de asemenea, ca guvernele să pună capăt „profitului de criză” prin introducerea unui impozit temporar pe profit suplimentar de 90% asupra profiturilor generate de marile corporații din toate sectoarele.

Oxfam a propus, de asemenea, o taxă permanentă pentru a controla bogăția extremă, puterea de monopol și emisiile mai mari de carbon produse de cei superbogați.

Potrivit Oxfam, un impozit anual pe avere care începe de la 2% pentru milionari și 5% pentru miliardari ar putea genera 2,52 trilioane de dolari pe an. Acest lucru ar fi suficient pentru a scoate 2,3 miliarde de oameni din sărăcie, pentru a produce suficiente vaccinuri pentru populația globală, precum și pentru a oferi îngrijire medicală și protecție socială pentru cei care trăiesc în țările cu venituri mici și medii.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)