Update articol:

Pakistan: Anchetă după o amendă de 6 miliarde dolari cerută de ICSID, pentru respingerea unui proiect minier

Tethyan Copper, societate deţinută de grupul minier Antofagasta (Chile) şi Barrick Gold Corp (Canada), a cerut despăgubiri de 8,5 miliarde de dolari de la Pakistan pentru că i-a blocat operaţiunile la Reko Diq

Şi România a fost dată în judecată la ICSID de Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde dolari statului român pentru blocarea proiectului  

 

Premierul pakistanez Imran Khan a ordonat o anchetă cu privire la amenda uriaşă, de 5,84 miliarde de dolari, impusă ţării sale de instanţa de arbitraj a Băncii Mondiale după ce guvernul de la Islamabad a decis să respingă un proiect minier lansat de o companie străină, relatează luni dpa şi APP, citate de Agerpres.

O comisie specială îi va investiga pe cei care se fac responsabili de această pierdere pe care trebuie să o suporte Pakistanul, a anunţat cotidianul Dawn.

Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor cu privire la Investiţii (ICSID), o divizie a Băncii Mondiale, a stabilit respectiva amendă vineri, după mai mult de şapte ani de arbitraj pe marginea plângerilor primite de la compania Tethyan Copper Co Pty Limited.

“Guvernul pakistanez îşi rezervă dreptul de a urma toate căile legale disponibile în regimul ICSID, legislaţia internaţională şi toate legile relevante pentru a-şi proteja interesele”, se subliniază într-un comunicat al procuraturii generale pakistaneze.

Tethyan Copper, societate deţinută de grupul minier Antofagasta (Chile) şi Barrick Gold Corp (Canada), a cerut despăgubiri de 8,5 miliarde de dolari de la Pakistan pentru că i-a blocat operaţiunile la Reko Diq, în provincia volatilă Baluchistan.

Cu peste un deceniu în urmă, societatea a descoperit la Reko Diq importante zăcăminte de aur şi cupru şi intenţiona să deschidă o mină de suprafaţă, proiect sistat însă în 2011, după ce guvernul local a refuzat să-i reînnoiască licenţa de concesiune, iar în 2013 Curtea Supremă pakistaneză l-a declarat nevalid.

Preşedintele Tethyan, William Hayes, a asigurat că societatea sa este în continuare “dispusă să discute potenţialul unei reglementări negociate cu Pakistanul”, dar “va continua să-şi protejeze interesele comerciale şi drepturile legale până la reglementarea disputei”.

Islamabadul a menţionat că salută oferta de discuţii în vederea unei reglementări negociate.

Un studiu de fezabilitate realizat de Tethyan înainte de a-i fi respins proiectul a arătat că la Reko Diq se află unul din cele mai mari zăcăminte neexploatate de cupru şi aur, cu un potenţial de exploatare de peste 50 de ani, şi a estimat că ar fi necesară o investiţie iniţială de capital de peste 3 miliarde de dolari.

Mina este situată în districtul Chagai, unul din cele mai defavorizate din Pakistan şi scenă de violenţe atât ale talibanilor, cât şi sectare şi separatiste. 

Şi România a fost dată în judecată la ICSID de Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde dolari statului român pentru blocarea proiectului.  

BVB | Știri BVB