Update articol:

”Pandora Papers”: Mai mulţi lideri de stat, acuzaţi de evaziune fiscală de o anchetă a jurnaliştilor de investigaţie

Mai mulţi lideri de stat au ascuns bunuri prin societăţi offshore, în special în scop de evaziune fiscală, potrivit unei anchete publicate duminică de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), informează AFP.

Documentele secrete expun relațiile offshore ale regelui Iordaniei, ale președinților Ucrainei, Keniei și Ecuadorului, ale primului ministru al Republicii Cehe și ale fostului prim-ministru britanic Tony Blair. Dosarele detaliază, de asemenea, activitățile financiare ale „ministrului neoficial al propagandei” al președintelui rus Vladimir Putin și a peste 130 de miliardari din Rusia, Statele Unite, Turcia și alte națiuni.

O analiză ICIJ a documentelor secrete a identificat 956 companii din paradisuri offshore legate de 336 politicieni și oficiali publici de nivel înalt, inclusiv preşedinţi de țară, miniștri, ambasadori și alții. Mai mult de două treimi din aceste companii au fost înființate în Insulele Virgine Britanice, o jurisdicție cunoscută de mult timp  în sistemul offshore.

Cel puțin 11,3 trilioane de dolari sunt deținute în „offshore”, potrivit unui studiu realizat în 2020 de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică din Paris. Datorită complexității și secretului sistemului offshore, nu este posibil să se știe cât din bogăția respectivă este legată de evaziunea fiscală și alte infracțiuni și cât din aceasta implică fonduri care provin din surse legitime și au fost raportate autorităților competente.

Ancheta, denumită “Pandora Papers”, la care au colaborat circa 600 de jurnalişti, se bazează pe circa 11,9 milioane de documente, ce provin de la 14 societăţi de servicii financiare, şi a scos la iveală peste 29.000 de societăţi offshore.

Potrivit acestor documente, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a înfiinţat cel puţin 30 de societăţi offshore, în ţări sau teritorii cu fiscalitate avantajoasă. Prin intermediul acestor entităţi, el a cumpărat 14 proprietăţi de lux în SUA şi Regatul Unit, în valoare de peste 106 milioane de dolari.

În ceea ce-l priveşte pe premierul ceh Andrej Babis, el a plasat 22 de milioane de dolari în societăţi paravan ce au servit la finanţarea achiziţionării castelului Bigaud, o mare proprietate situată la Mougins, în sudul Franţei.

Preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso a depus fonduri în două trusturi al căror sediu se află în SUA, în Dakota de Sud.

Printre persoanele expuse se află de asemenea cântăreaţa columbiană Shakira, manechinul german Claudia Schiffer sau legenda indiană a cricketului Sachin Tendulkar.

În majoritatea ţărilor, aceste fapte nu sunt pasibile de urmăriri penale, însă în cadrul liderilor de stat ICIJ pune în balanţă discursurile anti-corupţie susţinute de unii dintre ei şi plasamentele lor în paradisuri fiscale.

Înfiinţat în 1997 de Centrul American pentru Integritate Publică, ICIJ a devenit o entitate independentă în 2017. Reţeaua sa numără 280 de jurnalişti de investigaţie din peste 100 de ţări şi teritorii, precum şi circa 100 de media partenere.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (25/10/2021)

Depunere prospect emisiune obligatiuni spre aprobare ASF

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Inregistrarea la Registrul Comertului a reducerii capitalului social

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/10/2021)

Raport privind rezultatele operationale cheie preliminare 9 luni 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 18 - 22 octombrie 2021