Update articol:

Panourile solare devin mai puțin eficiente, pe măsură ce temperaturile cresc (Oilprice.com)

pixabay.com pixabay.com
  • Panourile solare funcționează optim la aproximativ 25 grade C.

  • Vara aceasta a adus căldură record, cu temperaturi ajungând până la 40 grade C în Marea Britanie.

 

Având în vedere că valurile de căldură sunt anunţate în întreaga lume, ducând  la incendii și alte preocupări de mediu, cel puțin un sector energetic atrage atenția pentru potențialul său major de producție – energia solară, potrivit oilprice.com.

Dar, având în vedere panourile solare care colectează energie din radiația solară, supraîncălzirea lumii poate (în mod neașteptat) să aibă puține beneficii pentru producția de energie solară. Cu toate acestea, acest lucru nu oprește interesul în creștere al consumatorilor, deoarece oamenii sunt motivați să investească în tehnologia solară,în condiţiile unor veri mai calde şi a preţurilor de consum în creștere.

Pe măsură ce lumea se încălzește, oamenii pot crede că mai mult soare va aduce mai multă energie solară. Însă temperaturile crescânde pot împiedica producția de energie solară, deoarece panourile solare funcționează optim la aproximativ 25 grade C și încep să devină mai puțin eficiente atunci când căldura depășește acest nivel. Și chiar dacă căldura nu împiedică producția solară, aceasta face puțin pentru a o ajuta.

Cu temperaturi record în mare parte din Europa în această vară, când Marea Britanie a atins 40 grade C în iulie, fermele solare au înregistrat niveluri pozitive de producție, Solar Energy U.K. raportând pe 20 iulie că producția de energie solară a țării „a acoperit până la un sfert din cererea de energie a Regatului Unit”. Dar acest lucru se datorează în mare parte faptului că țara are mai multe zile de lumină solară, mai degrabă decât temperaturi mai ridicate.

Desigur, când există soare, există energie solară. Dar, din cauza modului în care funcționează panourile solare, acestea devin puțin mai puțin eficiente, cu aproximativ 0,5 la sută, pentru orice grad peste sau sub 25 grade C. Aceasta înseamnă că perioadele de vârf de producție, în mare parte, au loc în lunile mai reci de primăvară, mai degrabă decât în ​​timpul verii. Deşi Solar Energy U.K. consideră că întreruperi semnificative ar fi observate doar dacă temperaturile ar crește la maxime de 65 grade C sau mai mult.

CEO-ul firmei, Chris Hewett, a declarat: „Este puțin mai bine pentru eficiență în primăvară, dar în esență, dacă ai mai multă lumină, vei produce mai multă energie solară”. El a adăugat: „Trebuie să vă amintiți că panourile solare funcționează peste tot în lume. Aceeași tehnologie pe care am pus-o pe acoperișurile noastre este folosită în fermele solare din deșertul Arabia Saudită.”

Dar incertitudinea cu privire la ceea ce înseamnă creșterea temperaturii pentru productivitatea panourilor solare nu a împiedicat interesul pentru energia solară să crească. Pe măsură ce țările din întreaga lume se confruntă cu creșterea rapidă a prețurilor la energie, facturile la utilități îi costă mult mai mult pe oameni. Acest lucru a ajutat la schimbarea opiniei publice în favoarea dezvoltării rapide a sectoarelor de energie regenerabilă, precum și a instalării de tehnologie solară la domiciliu, având în vedere problemele din piaţa petrolului şi a gazelor.

Guvernele au lucrat de ani de zile încercând să stimuleze interesul publicului față de energia solară și eoliană, oferind chiar și gospodăriilor tarife de alimentare – plătind persoanelor care își produc propria energie solară pentru a stimula instalarea de panouri solare la domiciliu. De asemenea, autorităţile s-au oferit să cumpere energie solară de la producătorii individuali conectați la rețea și au subvenționat costul tehnologiei solare și al instalării în mai multe părți ale lumii. Și, deși absorbția a crescut constant, recenta creștere a prețurilor la energie poate fi factorul care îi determină pe consumatori să facă o schimbare la scară mai largă.

În Marea Britanie, numărul căutărilor pe eBay pentru panouri solare și baterii de energie solară a crescut cu 54% și, respectiv, 134% în iunie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cererea de produse pentru urmărirea și reducerea consumului de energie, cum ar fi contoarele inteligente, a crescut și ea. În 2020, un raport guvernamental a anunţat că aproximativ 970.000 de case din Regatul Unit aveau panouri solare, puțin peste 3% din locuințe, producția de energie crescând de la 1 MW în 2008 la 11.730 MW în 2020. Potrivit companiei Experian din Regatul Unit, aproximativ 1,9 milioane de gospodării se așteaptă să instaleze panouri solare sau alte tehnologii de energie regenerabilă în 2022, arătând un impuls semnificativ al  interesului public.

Mulți consumatori nu preferă energia solară pentru acasă din cauza costului ridicat de instalare a panourilor solare. Dar, având în vedere că facturile de energie electrică și gaze vor continua să crească până în 2023 și mai departe, mulți văd valoarea potențială a costului inițial. Întrucât instalarea de panouri solare în Regatul Unit este între 6.000 și 18.000 de dolari în medie, gospodăriile vor recupera probabil costul instalării în mai puțin timp, potențial reducând la jumătate anii necesari pentru a amoritiza investiţia dacă facturile la energie continuă să crească.

În timp ce valurile de căldură observate în întreaga lume ar putea să nu stimuleze producția solară în modul în care mulți ar fi crezut, ele au încurajat interesul publicului față de tehnologiile solare. Pe măsură ce consumatorii se confruntă cu creșterea rapidă a prețurilor la energie și văd zile mai calde și însorite, mulți apelează acum la energii regenerabile, cum ar fi energia solară, ca alternativă pentru a-i ajuta să economisească bani și să devină mai independenţi.

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (04/10/2022)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 23 sept. - 03 oct. 2022

PREBET SA AIUD (PREB) (04/10/2022)

Hotarari AGA O & E 3 Octombrie 2022

Call Warrant on Siemens AG (RCSIE23C1) (04/10/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:10 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (04/10/2022)

Tranzactii parti afiliate - EFSA - OPCOM

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit