Update articol:

Paolo Gentiloni, comisar european: Giganții tehnologici sunt „câștigătorii” crizei coronavirusului și ar trebui să plătească taxe mai mari

https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/gentiloni_en Sursa foto: ec.europa.eu

Big Tech (companiile mari de tehnologie) trebuie să plătească o „sumă echitabilă” de impozite în Europa, mai ales că sunt „câștigătorii reali” ai crizei coronavirusului, a declarat sâmbătă un oficial european de vârf pentru CNBC.

Comentariile sale vin pe fondul unei dispute continue între Statele Unite și Uniunea Europeană cu privire la impozitarea unor companii precum Apple, Alphabet și Amazon.

“Este o problemă majoră”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie și impozitare, pentru CNBC, la Forumul European House Ambrosetti, recunoscând dificultatea de a depăși disputele cu Statele Unite.

 

Cu toate acestea, fostul premier italian a adăugat că nu mai este posibil „să acceptăm ideea că acei giganți, câștigătorii crizei, nu plătesc o sumă echitabilă de impozite în Europa”.

Giganții platformelor digitale sunt adevărații câștigători ai acestei crize.
Paolo Gentiloni, COMISAR EUROPEAN

În 2018, Comisia Europeană a propus o impozitare “digitală” de 3%, argumentând că sistemul fiscal trebuie actualizat pentru era digitală. Cu toate acestea, Casa Albă a declarat că o taxă digitală este nedreaptă, deoarece a avut un impact disproporționat asupra firmelor americane.

La acea vreme, Comisia Europeană a declarat că firmele  digitale, în medie, plătesc o rată de impozitare efectivă de 9,5% – comparativ cu 23,2% pentru companiile tradiționale.

În urma pandemiei Covid-19, Big Tech a obținut creşteri importante, mulți consumatori bazându-se pe aceste companii pentru telemuncă, cumpărături și internet.

“Giganții platformelor digitale sunt câștigătorii reali ai acestei crize, din punct de vedere economic”, a adăugat Gentiloni.

Între timp, guvernele au nevoie disperată de finanțare suplimentară și impunerea de noi impozite este o modalitate cheie de realizare a acestui lucru, scrie CNBC.

În acest context, UE încearcă să propună o nouă taxă digitală în 2021 dacă negocierile la nivelul OECD colapsează până la finalul  anului. „Dacă nu vom avea rezultate decente la nivel global, Comisia Europeană va ieși anul viitor cu propunerea noastră”, a spus Gentiloni.

Într-un stadiu al negocierilor, Statele Unite au renunțat la discuții în iunie – ridicând îndoieli cu privire la orice progres fezabil în acest an.

Gentiloni a spus că s-au înregistrat progrese la nivel tehnic, dar viitoarele alegeri prezidențiale din Statele Unite au avut impact asupra procesului.

„Suntem într-un an electoral în SUA și cred că și asta are o influență ”, a spus el, adăugând că UE insistă asupra necesității unei soluții globale.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022