Update articol:
Raport favorabil pentru Legea vaccinării obligatorii; deputații vor da, în plen, votul final

Părinții care refuză vaccinarea vor fi sancționați cu avertisment sau chiar cu amendă de până la 10.000 lei

vaccin coronavirus, vaccinare, efecte secundare ale vaccinului pixabay.com

* Înscrierea la școală se va face numai după ce copiii vor fi vaccinați

Vaccinarea copiilor ar putea deveni obligatorie, după ce deputaţii Comisiei pentru sănătate au votat, luni, în unanimitate, introducerea acestui amendament în proiectul legii vaccinării, inclusiv pentru ”epidemii speciale”, dacă este cazul.

Proiectul de lege trebuie să primească votul plenului Camerei Deputaţilor – care este decizională.

Legea vaccinării obligatorii a trecut de Senat, fiind adoptată în şedinţa din 23 octombrie 2017.

Potrivit amendamentelor adoptate, lista vaccinurilor obligatorii va fi stabilită prin hotărâre de Guvern, iar Statul va plăti despăgubiri pentru cei care vor suferi efecte secundare din cauza vaccinării. De asemenea, părinții care refuză vaccinarea vor fi sancționați: cu avertisment sau chiar cu amendă de până la 10.000 lei.

“Încă nu am terminat raportul, am terminat şedinţa comisiei în care am dezbătut Legea vaccinării. Dacă până acum mergeam pe acest concept unanim, al obligativităţii informării, de astăzi putem vorbi şi despre o obligativitate a vaccinării. Dar nu vorbim despre un consimţământ prezumat, aşa cum el era trecut iniţial în proiectul de lege, acest punct a fost scos din lege, celelalte obligaţii rămânând incluse în lege, începând de la nivelul medicilor, la nivelul Ministerului Sănătăţii, Caselor de asigurări şi aşa mai departe. Consimţământul prezumat ar fi însemnat că de la naştere oricine ar fi considerat că îşi dă consimţământul pentru a fi vaccinat. Nu, acest consimţământ trebuie obţinut”, a explicat preşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Buicu, citat de Agerpres.

El a precizat că sancţiunile, în principiu, au rămas aceleaşi, pornind de la avertisment, într-o primă fază, ulterior fiind prevăzute amenzi: “Cea mai mare amendă este, din câte ştiu eu, de până la 10.000 de lei. Părinţii care nu vor să vaccineze un copil pot să aibă un motiv. Dacă există un motiv de nevaccinare, şi anume o contraindicaţie definitivă sau temporară, ei au posibilitatea, fără niciun fel de problemă, să refuze vaccinarea. Există nişte mecanisme prin care odată la 3-4 luni li se va prezenta părinţilor care este situaţia, se va discuta cu ei, li se va spune despre toate beneficiile legate de vaccinare”.

În expunerea de motive se arată că ”proiectul de act normativ are în vedere reglementarea activității de organizare și finanțare a activității de vaccinare în România în vederea prevenirii și limitării răspândirii bolilor transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare în populația generală. (…) De asemenea, angajatorii, persoane fizice sau juridice, suportă, din bugetul propriu, costurile pentru vaccinurile și administrarea acestora personalului propriu care, prin natura profesiei sau a formării pe care o urmează, este expus la riscul de infectare sau poate reprezenta o sursă de infecție, care ar putea pune în pericol sănătatea publică, ori a cărui vaccinare, potrivit legii, este obligatorie” .

De altfel, legea prevede că înscrierea la școală se va face numai după ce copiii vor fi vaccinați: ”În vederea asigurări dreptului la sănătate și la educație a tuturor copiilor și tinerilor, garantate de stat, înscrierea acestora într-o colectivitate de învățământ se va face numai după prezentarea documetelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomelitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B”.

 

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/12/2021)

Achizitie companie de proiect parc fotovoltaic

SOCIETATEA DE CONSTRUCTII NAPOCA SA (NAPO) (07/12/2021)

Cerere de deschidere a procedurii insolventei

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (07/12/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (07/12/2021)

Finalizare Plan de plata pe baza de actiuni

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (07/12/2021)

Tarife reglementate aplicabile de la 01 ianuarie 2022