Update articol:

Parlamentari: “Vezi ce înseamnă să fii Isărescu? Aduci din vacanţă 465 de parlamentari ca să-l voteze”

Anunţul conducerii Alianţei PSD-ALDE de a-l susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la BNR şi convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a vota noua conducere a Băncii Centrale i-au bulversat, ieri, pe parlamentarii din toate partidele. Susţinerea pentru Mugur Isărescu de către PSD a fost o surpriză cu atât mai mult cu cât, până acum câteva săptămâni, acesta era criticat de mai mulţi lideri PSD.     

“Nu ştiu ce s-a întâmplat, ştiam că se va aproba în toamnă”, ne-a declarat un parlamentar.

„De unde atâta grabă cu avizarea noii conduceri BNR?”, ne-a spus un alt parlamentar.

„Nici măcar nu am discutat nume, de ce să facem sesiune extraordinară pentru asta, când lor le expiră mandatul în toamnă?”, ne-a mai precizat un alt politician.

“Vezi ce înseamnă să fii Isărescu? Aduci din vacanţă 465 de parlamentari ca să-l voteze”, ne-au spus spus alţi parlamentari.

Actuala sesiune parlamentară se termină la finalul săptămânii, însă conducerea Parlamentului a convocat, ieri, o sesiune extraordinară cu mai multe puncte pe ordinea de zi, însă principalul subiect va fi aprobarea noului Consiliu de Administraţie al BNR.

“E clar că atât lui Tăriceanu, cât şi premierului Viorica Dăncilă li s-a impus să convoace, urgent, această sesiune extraordinară pentru BNR. Le-a venit decizia în plic. Probabil că au fost presiuni mari şi este posibil ca tranzacţia Eximbank-Banca Românească să aibă legătură cu această numire”, ne-a spus o sursă din industria financiară.

Imediat după anunţul că premierul Viorica Dăncilă a decis, împreună cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, să îl susțină pentru un nou mandat de guvernator BNR pe Mugur Isărescu, unii parlamentari au ieşit public să spună că nu îl vor vota pe Mugur Isărescu, în condiţiile în care, acum câteva luni, mai mulţi lideri PSD şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la activitatea BNR şi a guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Nemulțumirile parlamentarilor PSD s-au concretizat, ieri,  într-un vot în premieră pentru PSD. În ciuda deciziei premierului Viorica Dăncilă, senatorii PSD au votat în unanimitate să nu îl susțină pe Mugur Isărescu şi au chemat-o pe Dăncilă să le explice decizia. Unii spun că nu se vor răzgândi indiferent ce va spune premierul.

Reacţii de nemulţumire au venit şi din partea deputaților.

Lia Olguța Vasilescu a spus tranșant că va vota împotriva lui Isărescu.

La rândul său, Liviu Pleșoianu a scris pe Facebook: «Mugur Isărescu – din nou la BNR. Are, cică, “susținerea Coaliției” pentru un nou mandat. Dar cine e “coaliția” asta!? Dăncilă, Tăriceanu și încă doi oameni de la PSD și de la ALDE!? Pe Zamfir, de la ALDE, l-a întrebat cineva? Pe mine și pe colegii de la PSD ne-a întrebat cineva? Cum era cu “dictatorul”, …”democraților”!?»

 

Locurile din Consiliul de Administraţie vor fi împărţite proporţional între partide, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, anunţând că PSD va avea patru locuri, ALDE un loc, PNL – două locuri și un loc revine USR. „E foarte poscibil ca, în urma deciziei pe care PSD o va lua, să includem un loc în CA și pt UDMR”, a mai adăugat Tăriceanu.

Conform surselor noaste, din noul CA al BNR vor face parte: Mugur Isărescu (susținut de toate partidele), Florin Georgescu (PSD), Gheorghe Gherghina (PSD), Agnes Nagy (poziție dată de PSD către UDMR), Eugen Nicolaeascu (urmează discuții astăzi pentru confirmare în Bex PNL, există mulţi care contestă această propunere), Florin Cîțu (PNL), profesorul Florin Andrei (USR). Momentan, este necunoscut candidatul ALDE, dar și încă un candidat PSD. Se pare că în discuții pentru a-i lua locul lui Liviu Voinea, din partea PSD, este actualul președinte ASF Leonardo Badea.

Acestea sunt numele vehiculate, în prezent, nominalizările fiind în negociere până pe 1 iulie. Audierile vor avea loc pe 2 iulie, iar votul va avea loc pe 3 iulie.

Înainte de alegeri, Liviu Dragnea și apropiații săi erau într-un război total cu Isărescu și îl amenințau cu demiterea.

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative