Update articol:

Parlamentul European aprobă noi reguli privind drepturile de autor pe Internet

*Platformele de internet răspund pentru conținutul încărcat de utilizatori
*Hyperlink-urile la articole de știri, însoțite de “cuvinte individuale sau extrase foarte scurte”, pot fi împărtășite în mod liber
*Jurnaliștii trebuie să obțină o parte din veniturile legate de drepturile de autor obținute de editorul de știri

Creatorii și editorii de știri vor putea să negocieze cu giganții de internet grație noilor reguli privind drepturile de autor, adoptate la nivel european, care conțin, de asemenea, garanții privind libertatea de exprimare, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Deputații au adoptat, astăzi,în plen, directiva cu privire la drepturile de autor pe internet cu 348 voturi pentru, 274 împotrivă și 36 abțineri.

Axel Voss (PPE, DE), a declarat: “Această directivă reprezintă un pas important spre corectarea unei situații care a permis câtorva companii să câștige sume mari de bani fără să plătească în mod corespunzător mii de creativi și jurnaliști de a căror activitate depind”.

Statele membre vor trebui să aprobe decizia Parlamentului în următoarele săptămâni. Dacă statele membre acceptă textul adoptat de Parlamentul European, acesta va intra în vigoare după publicarea în jurnalul oficial și apoi statele membre vor avea 2 ani pentru a-l pune în aplicare.

Directiva urmărește să se asigure că drepturile și obligațiile legii copyrightului se aplică și pe internet. YouTube, Facebook și Google News reprezintă câteva dintre numele de pe internet care vor fi afectate în mod direct de această legislație.

De asemenea, directiva încearcă să garanteze că internetul rămâne un spațiu al libertății de exprimare.

Directiva urmărește să sporească șansele deținătorilor de drepturi, în special muzicieni, artiști interpreți sau editorii de știri, să negocieze oferte de remunerare mai bune pentru utilizarea operelor lor atunci când acestea apar pe platformele de internet. Acest lucru se întâmplă pentru că, potrivit directivei, platformele de internet răspund direct de conținutul încărcat pe site-ul lor și acordă în mod automat dreptul editorilor de știri de a negocia în numele jurnaliștilor lor pentru știri folosite de agregatoarele de știri.

Numeroase dispoziții sunt concepute special pentru a asigura că internetul rămâne un spațiu al libertății de exprimare, potrivit comunicatului  citat.

Deoarece folosirea fragmentelor de știri este exclusă în mod specific din domeniul de aplicare al directivei, ea poate continua exact ca înainte. Cu toate acestea, directiva conține, de asemenea, dispoziții pentru a evita abuzul de către agregatoarele de știri. Prin urmare, fragmentul poate continua să apară într-o știre Google News, de exemplu sau când un articol este distribuit pe Facebook, cu condiția să fie “foarte scurt”.

Meme-le și Gifurile vor continua să fie disponibile și partajate pe platformele online.

De asemenea, directiva specifică faptul că încărcarea lucrărilor în enciclopedii online într-un mod necomercial, cum ar fi Wikipedia sau platforme software cu sursă deschisă, cum ar fi GitHub, va fi automat exclusă din domeniul de aplicare al prezentei directive.

Potrivit comunicatului citat, în prezent, paltformele online nu au prea multe stimulente să semneze acorduri de licență echitabile cu deținătorii de drepturi, deoarece nu sunt considerate răspunzătoare pentru conținutul încărcat de utilizatorii lor. Acestea sunt obligate numai să elimine conținutul care încalcă drepturile de autor atunci când un titular de drepturi le cere să facă acest lucru. Cu toate acestea, acest lucru este greoi pentru titularii de drepturi și nu le garantează un venit echitabil.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/05/2020)

Hotarare CA - Fuziunea de principiu a companiilor de distributie din Grup

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (28/05/2020)

Hotarare AGA E din data de 28 mai 2020

PRODPLAST S.A. (PPL) (28/05/2020)

Notificare prag detineri >5%

PREBET SA AIUD (PREB) (28/05/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014