Update articol:

Parlamentul European limitează importurile de carne de pasăre din Ucraina, fără plata taxelor vamale

Am votat astăzi (n.r.ieri)  în Parlamentul European modificarea acordului comercial dintre UE și Ucraina în sensul limitării importurilor de carne de pasăre fără plata taxelor vamale, a scris, ieri, pe Facebook, europarlamentarul Dan Motreanu.

Potrivit politicianului, modificarea a fost susținută de un număr foarte mare de eurodeputați, primind 444 de voturi pentru: 

“Tot astăzi (n.r.ieri) am decis prin vot ca pieptul de pui dezosat și cel cu os să aibă același tarif pentru a evita supraexportul scutit de taxe.

Consider că această decizie îi va proteja mai bine pe producătorii din România, care trebuie susținuți și încurajați, pentru că investesc, se dezvoltă și asigură produse de calitate, dar și pe cei din celelalte state membre UE. Totodată hotărârile vor ajuta la oprirea abuzurilor din partea celor au exploatat portițele din acordul comercial pentru a vinde în țările UE piept de pui fără a plăti taxe. În plus, modificările impun mai clar și respectarea normelor sanitare și fitosanitare de către exportatorii ucraineni.

În perioada 2016-2018 importurile de piept de pui cu os din Ucraina au crescut de aproape 15 ori, fiind vândute semnificativ mai ieftin decât produsele similare din UE. În 2016 și 2017 carnea de pasăre importată din Ucraina a reprezentat 1,1 la sută din totalul importurilor de păsări de curte din UE”.

Conform fermierinromania.ro, modificarea acordului comercial UE-Ucraina a devenit necesară, deoarece un producător ucrainean a exploatat o portiță în acordul comercial pentru a vinde mai mult piept de pui fără taxe vamale, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului European.

Autorii unui studiu publicat, recent, pe platforma on-line a Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) semnalau faptul că produse de origine ucraineană pot ajunge în câteva ore, refrigerate, la instalațiile de prelucrare din Slovacia și vândute, apoi, în Olanda și pe piața slovacă, fără a fi cunoscută proveniența lor de către consumatori, explicându-se, astfel, cantitățile de carne de pui exportate de Ucraina în spațiul comunitar peste volumul autorizat de acordurile de liber schimb cu UE. Semnatarii raportului USDA remarcau faptul că principalul producător de carne de pui ucrainean (MHP) a achiziționat instalații de procesare a păsărilor de curte în Olanda și Slovacia, în 2017.

Enikő Győri, raportorul asupra modificărilor aduse Acordului comercial UE-Ucraina, a declarat: „În viitor, Ucraina ar trebui să respecte spiritul de cooperare fidelă cu UE, în timp ce UE ar trebui să lucreze pentru a exclude lacunele din lege. Solicit exportatorilor ucraineni să respecte prevederile acordului comercial complet, inclusiv respectarea normelor sanitare și fitosanitare.”

Modificările de ieri, din Parlamentul European, vor intra în vigoare după aprobarea de către Consiliul Uniunii Europene și după ce Ucraina va ratifica acordul.

BVBStiri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (21/09/2021)

Evergent explica procesul riguros aplicat in deciziile de business

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/09/2021)

Suspendare tranzactionare in 22.09.2021, ora 09:45 - Decizia ASF nr. 1104/08.09.2021

TERAPLAST SA (TRP) (21/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (21/09/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (21/09/2021)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 13.09.2021