Update articol:

Parlamentul European urmează să voteze astăzi înghețarea acordului de investiţii cu China

Parlamentul European urmează să adopte astăzi o moțiune care ducă în mod oficial la înghețarea acordului de investiții al UE cu China, în urma a ceea ce deputații europeni descriu sancțiunile „fără temei și arbitrare” ale Beijingului împotriva parlamentarilor UE de la începutul acestui an, potrivit Politico.

Proiectul de moțiune, văzut de POLITICO, va cere, de asemenea, UE să intensifice coordonarea cu SUA pentru a face față Chinei, subliniind în același timp că orice tranzacții comerciale cu Taiwanul „nu ar trebui să fie ostatice” prin acordul cu Beijing.

Dacă proiectul va fi adoptat, se așteaptă ca votul să dea o nouă lovitură așteptărilor inițiale conform căreia acordul – care vizează deschiderea pieței chineze – ar putea intra în procesul de ratificare în câteva luni.

Potrivit proiectului, care a fost susținut de cele mai mari grupări politice, Parlamentul va vota pentru a solicita ca „orice examinare a Acordului cuprinzător UE-China privind investițiile (ACI), precum și orice discuție cu privire la ratificarea sa de către Parlamentul European, să fie îngheţate deoarece sancțiunile chinezești sunt în vigoare”.

De asemenea, documentul cere ca „China să ridice sancțiunile înainte de a se ocupa de CAI, fără a aduce atingere rezultatului final al procesului de ratificare CAI”, și afirmă că deputații se așteaptă ca Comisia Europeană „să se consulte cu Parlamentul înainte de a lua orice măsuri pentru încheierea și semnarea CAI. ”

Textul solicită în continuare Comisiei să „utilizeze dezbaterea despre CAI ca instrument de pârghie pentru îmbunătățirea protecției drepturilor omului și a sprijinului pentru societatea civilă din China”.

În ceea ce privește îngrijorarea cu privire la munca forțată din Xinjiang, moțiunea Parlamentului va reitera „cererea sa ca Comisia și Serviciul european de acțiune externă să finalizeze rapid o consultanță în domeniul lanțului de aprovizionare cu îndrumări pentru companii cu privire la expunerea la riscul utilizării muncii forțate uigur și oferirea de sprijin în identificarea urgentă a surselor alternative de aprovizionare”.

China a impus sancțiuni pentru cinci deputați europeni, precum și pentru subcomitetul pentru drepturile omului, după ce cele 27 de țări din UE au aprobat sancțiuni împotriva oficialilor responsabili de conducerea lagărelor de internare în regiunea chineză cu majoritate musulmană de vest.

Ca răspuns, China a solicitat Uniunii Europene să ratifice acordul de investiții „cât mai curând posibil” și să nu mai intervină în afacerile sale interne.

„Acordul de investiții China-UE este un acord echilibrat și de câștig reciproc. Nu este un cadou de o parte sau alta, ci este reciproc benefic. Aprobarea acestuia cât mai curând posibil este în interesul ambelor părți”, a declarat Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Zhao Lijian.

Zhao a spus că China „este sinceră în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor China-UE”, dar a adăugat că va fi pregătită să-și apere suveranitatea.

“Sperăm că partea europeană poate reflecta profund la acest lucru, să nu se mai amestece în afacerile interne ale Chinei”, a mai spus el.

 

BVB | Știri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (19/01/2022)

Deschiderea a doua noi restaurante

CARBOCHIM S.A. (CBC) (19/01/2022)

Hotarari AGA E 05.01.2022- Versiune in limba engleza

IAR SA Brasov (IARV) (19/01/2022)

Convocare AGAO 23.02.2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/01/2022)

Informare asupra Bugetului de venituri si Cheltuieli pentru anul 2022