Update articol:

Parlicov, Republica Moldova: Investim în sectorul energetic probabil că mai mult decât am investit în precedenţii toţi 30 de ani de independenţă (Agerpres)

Republica Moldova se va integra în piaţa comună europeană de energie înainte de a deveni stat membru al Uniunii Europene, odată cu intrarea în funcţiune a tuturor celor trei linii de interconexiune cu România, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Victor Parlicov, ministrul Energiei de la Chişinău.

Acesta a subliniat că interconexiunea Isaccea-Vulcăneşti este deja funcţională, iar Bălţi-Suceava a intrat în proceduri de achiziţie a lucrărilor de proiectare şi construcţie, orizontul de timp pentru finalizare fiind sfârşitul anului 2027. O a treia linie, care s-a conturat doar în urmă cu câteva luni, Străşeni – Gutinaş, are estimat ca termen de finalizare sfârşitul anului 2028.

Ministrul moldovean al Energiei a precizat că investiţiile actuale din sectorul energetic din Republica Moldova le depăşesc pe cele realizate în toţi cei 30 de ani anteriori de independenţă, iar banii nu sunt o problemă în momentul de faţă, deoarece ţara are un grad relativ scăzut al datoriei publice.

Victor Parlicov a vorbit şi despre sursele de aprovizionare cu gaze ale ţării sale şi a menţionat că pe parcursul anului 2023 Republica Moldova nu a consumat gaze de la Gazprom.

Totodată, oficialul moldovean a semnalat că există multe proiecte pe partea de energie regenerabilă, eoliană şi solară, şi a insistat asupra necesităţii unor proiecte de eficienţă energetică, în contextul în care Republica Moldova consumă în prezent cam de două ori mai multă energie pentru a întreţine un metru pătrat de clădire comparativ cu media UE.

Guvernul României a adoptat joi un proiect de Ordonanţă pentru continuarea exporturilor către Republica Moldova. 

Victor Parlicov a spus: “Este un proiect care vine să creeze posibilitatea ca, în eventualitatea în care Republica Moldova se confruntă cu un deficit de resurse energetice, să poată fi livrate aceste resurse din România, la condiţiile pieţei din România, cu preţ plafonat, etc. Sperăm să nu ajungem acolo, dar suntem extrem de recunoscători României pentru acest gest frăţesc, care ne dă siguranţă, până la urmă, că indiferent ce se va întâmpla şi consumatorii noştri vor fi la fel de protejaţi ca şi cei din România”.

Intrebat de beneficiile în urma înregistrării în Republica Moldova a sucursalei Romgaz Chişinău, Victor Parlicov a declarat: “Romgaz, la fel ca şi alţi traderi şi producători (…) toţi încep a se interesa de piaţa din Republica Moldova, pentru că noi, începând cu luna ianuarie a acestui an, am liberalizat intrarea pe piaţă, pentru că până acum am avut anumite probleme, în special în starea de urgenţă, când anumiţi actori politici utilizau în esenţă licenţa pentru furnizarea gazelor drept mandat politic şi făceau mare zarvă. Deci nu livrau gaz, nu livrau nimic, dar au livrat o grămadă de ştiri şi au debusolat o mulţime de populaţie şi influenţau procesul electoral. Şi noi un pic am mai ordonat lucrurile astea, am modificat legislaţia cum trebuie şi acum, din luna ianuarie, intrarea pe piaţă este liberă. Da, am înăsprit condiţiile, dar toţi cei care pe bune vor să se ocupe gaze, şi nu de livrarea ştirilor despre gaze, pot să-şi ia o licenţă şi să activeze. Şi atunci acest interes a invitat cumva companii. A venit şi Romgaz. Tranzacţiile acum se fac pe Bursa Română de Mărfuri, sucursala din Republica Moldova BRM. Deci, cumva treptat, treptat, noi aducem piaţa competitivă sau modelul de piaţă competitivă de gaze, model european, îl aducem în Republica Moldova, pentru ca ulterior, aşa cum am spus, cred că până în anul 2029, treptat, treptat, să cuplăm pieţele din Republica Moldova cu piaţa românească şi să devenim partea a pieţei energetice comune a Uniunii Europene încă înainte de a deveni stat membru”.

Despre tranzacţiile pe Bursa de Mărfuri şi pe OPCOM, Victor Parlicov a spus: “Detaliile nu le pot spune eu mai bine decât cei de la BRM, dar ştiu că au tranzacţii, există interes, există diferiţi traderi, mulţi traderi. Plus că noi am făcut un efort de impulsionare a liberalizării pieţei, pentru că în jur de 400 până la 500 de companii mari, începând cu 1 ianuarie 2025 îşi vor pierde statutul de consumator protejat. Deci ei vor fi obligaţi să iasă de fapt în piaţă liberă să-şi procure gazele. Şi asta e cumva o creare de piaţă şi o creare de participanţi la piaţă şi o creştere a lichidităţii unei pieţe.

Din 2027, exact acelaşi lucru vor trebui să facă şi companiile mijlocii şi astfel vrem ca piaţa noastră să devină o piaţă vie, pe care să se întâmple tranzacţii, nu să facem o tranzacţie pe lună sau câteva tranzacţii pe lună cum se fac acum”.