Update articol:

Parteneriatul Trans-Pacific, un succes chiar şi fără Trump (premierii Japoniei şi Canadei)

Sursa foto: twitter.com/justintrudeau

Premierul canadian Justin Trudeau şi omologul său japonez Shinzo Abe au salutat duminică primele succese ale Parteneriatului Trans-Pacific (TPP) din care preşedintele Donald Trump a retras SUA în urmă cu doi ani, apreciind că acest pact ar putea servi drept model pentru viitoare acorduri comerciale, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În cadrul unei conferinţe de presă comune desfăşurate la Ottawa, Trudeau a subliniat că acest acord care leagă aproximativ 500 de milioane de persoane din 11 ţări de o parte şi de alta a Pacificului, a adus deja “enorm de multe beneficii cetăţenilor şi întreprinderilor canadiene şi japoneze, precum şi întregii regiuni” vizate.

În câteva luni, exporturile de vită ale crescătorilor canadieni către Japonia s-au triplat “în timp ce crescătorii americani nu au acest tip de acces” pe piaţă, a subliniat liderul canadian.

Shinzo Abe, care a sosit sâmbătă la Ottawa de la Washington, a salutat, la rândul său, intrarea în vigoare la sfârşitul anului 2018 a Acordului Cuprinzător şi Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) sau TPP-11, semnat de Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam.

Retragerea SUA din pactul TPP în 2017 a riscat să ameninţe la acea dată succesul proiectului.

Pactul “este ceea ce face să crească economia mondială” şi “ar trebui să fie un model pentru a avansa” a opinat premierul japonez.

Oficialul japonez a adăugat că Ottawa şi Tokio încearcă să atragă noi state semnatare.

“Împărtăşim cu siguranţă speranţa ca CPTPP să devină din ce în ce mai mult un model de urmat pentru acordurile comerciale nu doar în Pacific, ci şi, pe viitor, la nivel mondial”, a estimat Justin Trudeau.

Oficialul canadian a afirmat că acest pact “se opune clar” modelului protecţionist aplicat de Donald Trump.

Canada a încheiat în toamna anului trecut un nou acord cu SUA şi Mexic denumit AEUMC (fostul acord de liber-schimb nord-american ALENA), care nu a fost încă ratificat.

Tokio şi Washington încearcă convenirea unui acord comercial bilateral, în contextul în care preşedintele american doreşte să obţină o deschidere mai mare pentru produsele americane, în special cele agricole, pe piaţa japoneză.

Vizita premierului nipon Shinzo Abe în Canada constitue ultima etapă a unui turneu care a cuprins opriri la Bruxelles, Paris şi Washington. 

BVB | Știri BVB

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (07/07/2022)

Solicitare completare ordine de zi AGA 29.07(01.08).2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (07/07/2022)

Raportare detineri sub pragul de 10% din totalul drepturilor de vot

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/07/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021