Update articol:

Partidul Comunist Chinez împlinește 100 de ani săptămâna aceasta – Datoria Chinei a crescut dramatic în ultimul deceniu

china Yuanul chinez
  • Beijingul a identificat datoriile în creştere ca o potențială amenințare la adresa stabilității sale economice și, în ultimii ani, a încercat să reducă dependența economiei de datorii pentru creștere.

  • Acest efort de îndatorare s-a oprit anul trecut, când datoria Chinei – măsurată în funcție de mărimea economiei sale – a crescut la niveluri record din cauza pandemiei Covid-19.

 

Datoria Chinei a crescut dramatic în ultimul deceniu și este una dintre cele mai mari provocări economice cu care se confruntă Partidul Comunist Chinez aflat la guvernare, care împlinește 100 de ani săptămâna aceasta, potrivit CNCB.

Beijingul a identificat datoriile în creştere ca o potențială amenințare la adresa stabilității economice și, în ultimii ani, a încercat să reducă dependența țării de datorii. Însă acest efort de îndatorare a făcut o pauză anul trecut din cauza Covid-19.

Pandemia a afectat anul trecut creșterea economică a Chinei și a determinat autoritățile să faciliteze obținerea de împrumuturi de către companii. Drept urmare, datoria Chinei – măsurată în funcție de dimensiunea economiei sale – a crescut la niveluri record în 2020.

China a acumulat rapid datorii în urma crizei financiare globale din 2007 și 2008, când autoritățile au repartizat un pachet masiv de stimulare care a fost finanțat în mare parte prin împrumuturi bancare. Nivelul datoriilor țării s-a stabilizat timp de câțiva ani înainte de a accelera din nou pentru a atinge un maxim istoric de aproape 290% din Produsul Intern Brut în al treilea trimestru al anului trecut, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI).

Dar China nu este singura țară care a înregistrat o creștere a datoriilor în 2020.

Alte economii majore, cum ar fi SUA, Japonia și cele din Europa, au înregistrat în mod similar o creștere a ratelor datoriei/PIB, au arătat datele BRI. Aceste datorii au  apărut în timp ce guvernele din întreaga lume au crescut cheltuielile pentru a ajuta companiile și gospodăriile să treacă peste provocările provocate de pandemie.

Defalcarea datoriei Chinei

Dar compoziția datoriei Chinei este diferită de SUA și Japonia. Sectorul corporativ din China a reprezentat o proporție mare din datoria totală, la peste 160% din PIB, potrivit datelor BRI. Între timp, datoriile guvernamentale au constituit cea mai mare pondere din datoria totală atât în ​​SUA, cât și în Japonia, arată datele.

Cu economia sa recuperându-se de la pandemie, China a reînnoit un efort de mai mulți ani pentru a restrânge datoriile în ultimele luni – după o pauză pentru o mare parte a anului trecut.

Acest efort a arătat unele rezultate. Finanțarea socială totală remarcabilă a Chinei, o măsură largă de credit și lichiditate în economie, a crescut cu 11% față de anul trecut, la sfârșitul lunii mai – încetinind de la o creștere de 11,7% cu o lună mai devreme.

Economiștii de la banca britanică Barclays au prognozat că creșterea creditului în China va fi între 10% și 10,5% până la sfârșitul acestui an, comparativ cu 13,3% la sfârșitul anului 2020.

Creșterea economică a Chinei

Un boom economic alimentat de datorii în urma crizei financiare globale a ajutat China să depășească Japonia ca a doua cea mai mare economie mondială – măsurată în termeni nominali – în 2010. China a rămas în acea poziție de atunci,  a doua după SUA.

China își propune acum să devină o națiune avansată. Președintele Xi Jinping a declarat în noiembrie că este posibil să se dubleze dimensiunea economiei Chinei și a venitului pe cap de locuitor până în 2035, a raportat agenția de știri de stat Xinhua.

Cu toate acestea, unii observatori au spus că Beijingul nu își poate atinge obiectivele economice. Acest lucru se datorează faptului că represiunea Chinei asupra datoriilor își va diminua perspectivele economice în următorii ani, în timp ce o tranziție intenționată de a se baza mai mult pe consum pentru o creştere puternică a avut puține rezultate.

Alții au spus că aceste obstacole vor încetini – și nu vor deraia – traiectoria generală a Chinei. Aceștia au susținut că este doar o chestiune de timp până când gigantul asiatic va depăși SUA ca fiind cea mai mare economie din lume.

 

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (04/10/2022)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 23 sept. - 03 oct. 2022

PREBET SA AIUD (PREB) (04/10/2022)

Hotarari AGA O & E 3 Octombrie 2022

Call Warrant on Siemens AG (RCSIE23C1) (04/10/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:10 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (04/10/2022)

Tranzactii parti afiliate - EFSA - OPCOM

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit