Update articol:

Paştele ortodox incinge spiritele la nivel politic

Sursa foto: Facebook
  • Marcel Vela a spus că atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Ludovic Orban au fost de acord cu protocolul semnat cu Biserica Ortodoxă privind sărbătoarea Paştelui
  • Bănescu: Acordul Patriarhiei cu MAI – până la ultima literă, în consonanţă cu toate reglementările stării de urgenţă
  • Președintele Klaus Iohannis a cerut revenirea asupra acordului dintre MAI și Biserica Ortodoxă
  • PSD susţine că ministrul de Interne, Marcel Vela, încearcă să-şi acopere “incoerenţa” măsurilor adoptate prin ordonanţele militare aruncând vina pe social-democraţi
  • Uniunea Salvaţi România vrea demisia ministrului de Interne, Marcel Vela
  • UDMR a solicitat premierului Ludovic Orban să ceară ministrului de Interne anularea acordului dintre MAI şi Biserica Ortodoxă Română privind sărbătorile de Paşte

 

Paştele ortodox incinge spiritele la nivel politic. Potrivit Digi 24, ministrul de Interne Marcel Vela a spus că atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Ludovic Orban au fost de acord cu protocolul semnat cu Biserica Ortodoxă privind sărbătoarea Paştelui. Vela a precizat că avea informaţii că primari PSD incitau oamenii să meargă în număr mare la biserică, motiv pentru care a decis să ia aceste măsuri, la propunerea BOR.  Marcel Vela a spus că reprezentanţii altor partide politice ar fi vrut să creeze evenimente „gen 10 august”. Pentru sâmbătă, sunt suficienţi de mulţi cetăţeni implicaţi în alte partide politice care vor să facă diversiuni şi să creeze mici evenimente gen 10 august care să stârnească credicioşii să asalteze bisericile. (…) Nu doream ca jandarrmeria sau poliţia să intervină într-un mod care ar fi fost discutabil”, a spus Marcel Vela, potrivit antena3.ro.

Astăzi, însă, președintele Klaus Iohannis a cerut revenirea asupra acordului dintre MAI și Biserica Ortodoxă, susţinând că deși intențiile sunt bune, „nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește acolo”. Iohannis le-a transmis românilor că nu este cazul să se relaxeze. „Stați acasă, altfel, după sărbători, vom avea înmormântări!”, a fost mesajul președinteului.

Pe de altă parte, PSD susţine că ministrul de Interne, Marcel Vela, încearcă să-şi acopere “incoerenţa” măsurilor adoptate prin ordonanţele militare aruncând vina pe social-democraţi, invocând “zvonuri” pentru a fundamenta o decizie luată la nivel oficial.

“Ministrul Vela încearcă să-şi acopere incoerenţa măsurilor adoptate prin ordonanţele militare aruncând, din nou, vina pe PSD. Este ruşinos să vii să invoci zvonuri pentru a fundamenta o decizie luată la nivel oficial. Ministrul Vela decredibilizează total ministerul pe care îl reprezintă, aruncând bârfe în spaţiul public. Din păcate, această situaţie nu este singulară pentru reprezentanţii PNL, care au procedat identic atunci când au interzis exporturile de produse agricole. Întâi au luat decizia, apoi au revenit asupra ei, scuzându-se lamentabil că nu au avut date. La fel au acţionat şi în cazul bugetarilor, când au jucat alba-neagra cu trimiterea acestora în şomaj tehnic”, se arată într-un comunicat de presă.

Social-democraţii adaugă că “răspândirea de informaţii false constituie infracţiune”. “De aceea, îl somăm public să aducă dovezi pentru cele afirmate, altfel credibilitatea sa, care oricum lasă de dorit, va fi egală cu zero”, transmite PSD.

Uniunea Salvaţi România susţine că demisia ministrului de Interne, Marcel Vela, este un act “necesar”, menit să restabilească încrederea în capacitatea Guvernului de a gestiona actuala criză provocată de epidemia cu noul coronavirus.

“Demisia ministrului de Interne Marcel Vela devine un act necesar, menit să restabilească încrederea în capacitatea Guvernului de a gestiona criza prin care trecem. Cu cât se va petrece mai repede, cu atât mai bine”, se arată într-un comunicat de presă postat, miercuri, pe pagina de Facebook a USR.

Potrivit USR, sănătatea populaţiei nu trebuie pusă în pericol “din meschine calcule politice”. “Guvernul PNL trebuie să gestioneze criza cât mai bine pentru ţară, nu pentru scorul electoral”, afirmă USR.

UDMR a solicitat premierului Ludovic Orban să ceară ministrului de Interne anularea acordului dintre MAI şi Biserica Ortodoxă Română privind sărbătorile de Paşte, susţinând că Marcel Vela “ignoră” starea de urgenţă declarată de şeful statului, măsurile de sănătate publică impuse de propriul Guvern şi pune, astfel, “în pericol” toată ţara şi siguranţa populaţiei.

Potrivit unui comunicat de presă al UDMR, acordul BOR – MAI este şi “discriminatoriu” faţă de credincioşii de rit catolic şi protestant. “Este cu atât mai regretabil acum, când solidaritatea socială şi responsabilitatea reciprocă trebuie să fie definitorii”, se susţine în comunicat.

“Prin noile decizii anunţate, ministrul de Interne se pregăteşte, practic, să anuleze toate rezultatele obţinute până în prezent prin introducerea măsurilor de prevenire şi combatere a epidemiei. (…) În mod cert, relaxarea restricţiilor este extrem de periculoasă din perspectiva sănătăţii publice şi – după toate previziunile – ar avea drept consecinţă o creştere drastică a numărului de infecţii şi decese. De asemenea, acordul dintre MAI şi BOR ar diminua eforturile din ultimele luni ale unei ţări care se pregăteşte să se redreseze economic în această situaţie de o gravitate fără precedent”, afirmă UDMR.

În opinia reprezentanţilor Uniunii, măsura luată “ar însemna prelungirea stării de urgenţă, menţinerea măsurilor restrictive şi întârzierea reluării activităţilor economice”.

“Solicităm premierului să nu susţină acest demers şi să ceară ministrului de Interne anularea documentului. Considerăm că nu există nicio justificare pentru o astfel de măsură acum, la o lună după declararea stării de urgenţă şi în momentul prelungirii acesteia. Paşte binecuvântat tuturor! Sperăm că, pentru binele lor şi al familiilor, dar şi pentru al oamenilor din toată ţara, prietenii noştri ortodocşi vor înţelege că vârful epidemiei abia acum urmează, iar prin relaxarea restricţiilor nu se va ajunge decât la agravarea situaţiei. Prin urmare, îi rugăm să rămână şi să sărbătorească acasă!”, transmite UDMR.

  • Bănescu: Acordul Patriarhiei cu MAI – până la ultima literă, în consonanţă cu toate reglementările stării de urgenţă

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, afirmă că acordul Patriarhiei cu MAI este “în conţinutul său, până la ultima literă, în consonanţă cu toate reglementările stării de urgenţă” şi subliniază că România este o ţară şi o societate edificate pe valorile creştinismului, “nici creştinopată, nici creştinofobă”.

“Acordul Patriarhiei cu MAI este în conţinutul său, până la ultima literă, în consonanţă cu toate reglementările stării de urgenţă în vigoare (valabile în spaţiul public, inclusiv al magazinelor alimentare, al farmaciilor etc). Poliţia Română nu ne asigură tuturor doar protecţia şi ordinea publică, ci face acum şi un gest major de civilitate creştină, un gest de cordialitate civică pentru care toţi cetăţenii ortodocşi ai acestei ţări îşi exprimă tăcut recunoştinţa. Mai puţin ideologii anticreştini mereu de serviciu. Suntem o ţară şi o societate edificate pe valorile culturale şi spirituale ale creştinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creştinopată, nici creştinofobă”, a declarat miercuri Bănescu pentru AGERPRES.

El susţine că a oferi, cu “măsuri de protecţie totală şi perfect legală, Paşti şi Lumina de Paşti celor care le solicită”, reprezintă un gest salutar şi nu criticabil.

“A oferi, sub măsuri de protecţie totală şi perfect legală, Paşti şi Lumina de Paşti celor care le solicită şi le primesc prin voluntari acreditaţi şi corespunzător echipaţi (mult mai bine decât curierii care ne aduc mâncare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu tuturor la întâmplare, este un gest pe care bunul simt, dublat acum atent şi de fireasca grijă faţă de ceilalţi, ne invită în mod firesc să îl salutăm, nu să îl criticăm. Învierea lui Hristos să ne aducă tuturor în suflet lumină, pace şi bucurie în starea de recluziune şi reflexivitate în care ne aflăm în acest an!”, a mai spus Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Ministrul Marcel Vela a anunţat, marţi, că, în urma unui acord între MAI şi BOR, distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie, se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică şi patrulele existente în misiune, începând cu ora 20,00.

“Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţare socială, astfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor”, a precizat Marcel Vela.

El a mai arătat că prescura de Paşte poate fi luată vineri şi sâmbătă din locurile special amenajate în afara bisericilor şi că pe declaraţia obligatorie credincioşii trebuie să menţioneze numele lăcaşului de cult din zona de rezidenţă.

 

 

 

Klaus Iohannis: Stați acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormăntări!

Vela: Lumina de Înviere – împărțită cu ajutorul Poliției

 

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (21/10/2020)

Decizii CA din data de 20 octombrie 2020

ARMATURA S.A. (ARM) (21/10/2020)

Convocare AGEA din 04.12.2020

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2020)

Semnarea unui contract semnificativ - Equatorial Gaming

PROMATERIS S.A. (PPL) (21/10/2020)

Inregistrare membrii Consiliului de Administratie

PRIMARIA ORASULUI SIRET (SRE28) (21/10/2020)

Plata cuponului 23 si rambursare rata principal 22 & calcul rata dobanda pentru cuponul 24