Update articol:

Patru persoane puse sub acuzare în SUA în schema de evaziune ‘Panama Papers’

Procurorii americani au anunţat marţi că au pus sub acuzare patru persoane pentru participare la o schemă de decenii pentru a evita plata taxelor în SUA care a ieşit la lumină în urma unei scurgeri masive de date financiare privind conturi offshore cunoscută generic sub numele “Panama Papers” , relatează Reuters.

Trei dintre cele patru persoane au fost arestate, a anunţat Departamentul de Justiţie, în primul dosar instrumentat împotriva firmei de avocatură Mossack Fonseca & Co, aflată în centrul scandalului, relatează Agerpres.

Harald Joachim von der Goltz, un client al firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca & Co, a fost arestat luni la Londra. Dirk Brauer, un angajat al unei firme de gestionare a activelor cu strânse legături cu firma, a fost arestat la Paris pe 15 noiembrie. O a treia persoană, Richard Gaffey, un contabil care locuieşte în SUA, a fost arestat marţi în Massachusetts, potrivit procurorilor.

Al patrulea inculpat, Ramses Owens, a fost avocat la Mossack Fonseca şi este încă în libertate, au precizat procurorii. Firma de avocatură s-a închis mai devreme în acest an.

Cea mai gravă dintre acuzaţiile aduse în acest caz, printre care sunt fraudă bancară şi conspiraţie în vederea spălării de bani, este pasibilă de o sentinţă maximă de 20 de ani de închisoare, precizează Reuters.

În actul de acuzare desecretizat de tribunalul federal din Manhattan procurorii scriu că între 2000 şi 2017, Owens şi Brauer au conspirat pentru a-i ajuta pe clienţii Mossack Fonseca să ascundă bunuri, investiţii şi venituri de autorităţile fiscale americane, folosind fundaţii false şi companii fantomă formate în baza legislaţiei unor ţări şi teritorii ca Panama, Honk Kong sau Insulele Virgine Britanice. Owens, în vârstă de 50 de ani, este cetăţean panamez, iar Brauer, de 54 de ani, este cetăţean german, au precizat procurorii.

Unul dintre aceşti clienţi era Harald Joachim von der Goltz, un cetăţean german de 81 de ani, potrivit actului acuzării. Procurorii menţionează că Owens şi Gaffey l-au ajutat pe von Der Goltz să evite plata taxelor creând companii fantomă şi conturi bancare despre care susţinea că îi aparţin numai mamei sale, o cetăţeană guatemaleză care nu plătea taxe în SUA.

Procurorii susţin, de asemenea, că Gaffey, un cetăţean american de 74 de ani, a ajutat un alt client al cărui nume nu a fost precizat al Mossack Fonseca să ascundă conturi bancare offshore de autorităţile americane.

Aşa-numitele “Panama Papers”, care constau în milioane de documente de la Mossack Fonseca, au fost trimise anonim media în aprilie 2016.

O analiză a documentelor a determinat şi autorităţile germane să percheziţioneze săptămâna trecută birourile Deutsche Bank AG şi ale membrilor Consiliului de Administraţie, în cadrul unei investigaţii privind spălarea de bani.

BVBStiri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (04/03/2021)

Aprobare oferta publica de cumparare actiuni emise de Evergent Investments SA

COMELF S.A. (CMF) (04/03/2021)

Convocare AGAO 15 Aprilie 2021