Update articol:

Paul Prodan, BT Capital Partners: “Avem în lucru două posibile IPO-uri”

  • “Simpla declarație privind noi reglemetări pentru fondurile de pensii a blocat piața de capital câteva luni de zile“, a mai spus Prodan

BT Capital Partners are în lucru două posibile oferte publice de listare la bursă a unor companii, potrivit lui Paul Prodan, preşedinte BT Capital Partners.

Acesta a declarat, la Forumul Pieței de Capital, organizat de Financialintelligence.ro: “Am avut, avem și vom avea tot timpul planuri de a aduce IPO-uri pe bursă. Cred că este obligatoriu să avem 1- 2 oferte pe an, la BVB. Altfel, nu putem dezvolta această piață. Noi suntem în prospecțiuni non-stop, căutăm potențiale listări mici, mijlocii și mari. Evident că toată lumea va dori să aibă listări mari, de la 100 de milioane de euro valoare de piață în sus“.

Paul Prodan a spus că nu poate preciza orizontul de timp în care vor avea loc ofertele pregătite. Acesta a mai adăugat: “Lucrăm, de asemenea, la 2-3 emisiuni de obligațiuni corporatiste. S-ar putea să avem una în această toamnă și două la primăvară“.

În opinia brokerului, trecerea la statutul de piață emergentă, înființarea unei contrapărți centrale vor duce la dezvoltarea pieței de capital, însă aceste lucruri nu sunt suficiente: “Vrem mai mulți pași, făcuți cât mai repede. Avem nevoie ca reglementatorul să vină cu un pachet legislativ privind piața unică de capital.

Avem nevoie de listări noi, și aici BVB ne ajută, dar munca trebuie să o facem noi, brokerii.

Am dezvoltat în ultimii ani, cât de cât, piața obligațiunilor corporatiste și este posibil să vedem chiar și obligațiuni ipotecare. Toate acestea duc la dezvoltarea pieței și tot nu sunt suficiente.

Este nevoie ca vânzările în lipsă și împrumutul de acțiuni să fie cât mai repede disponibile. Atunci vom vedea într-adevăr noi investitori în piață“.

Paul Prodan a atras atenția că piața de capital este foarte senzitivă la declarațiile diverșilor factori, făcând referire, fără să o spună explicit, la declarațiile făcute de Darius Vâlcov, consilierul premierului, care a criticat fondurile de pensii pentru investiția în acțiuni DIGI, companie urmărită penal.

Domnul Prodan a spus: “În lumea asta, nu am văzut un fond care să aibă numai investiții pozitive. Pierzi, câștigi, negustor te numești.

Nu avem cum să fim doar pe plus. Dacă ajungem la un rezultat pozitiv, pe termen mediu lung este senzațional.

Dacă nu avem grijă cu declarațiile publice legate de emitenți, vom avea surprize, așa cum s-a întâmplat în timpul verii.

Simpla declarație privind noi reglemetări pentru fondurile de pensii a blocat piața de capital câteva luni de zile. A fost și mai ilichidă decât era“.

În opinia brokerului, directiva europeană Mifid II a mai pus o frână: “Mifid II a fost inventat pentru piețe dezvoltate, iar noi nu suntem nici măcar piață emergentă. Costurile și riscurile sunt aceleași și la noi, și în Franța, și în Germania, numai că veniturile sunt total diferite, volumele sunt total diferite“.

Totuși, domnul Prodan spune că piața locală va face față, cu ambiție, acestei reglementări.

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (06/12/2023)

Hotarari AGA E din 05.12.2023

LION CAPITAL S.A. (LION) (06/12/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ADIDAS TURBO SHORT 0.10/210/200 (EBADSTS12) (06/12/2023)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 07 - 08 Decembrie 2023

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (06/12/2023)

Cursul de schimb aplicabil pretului de achizitie pentru GDR-urile rascumparate

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (06/12/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la Elba S.A. Timisoara