Update articol:
Cybersecurity ONLINE FORUM în perioada COVID-19

Pavel Popescu, PNL: Spațiul cibernetic – un nou câmp de luptă, căruia politicienii nu-i dau foarte multă importanță

Pavel Popescu (Foto Facebook ) Pavel Popescu (Foto Facebook )
*“Există suspiciuni mari cu privire la unele state, vizavi de infrastructurile critice construite și de unele echipamente livrate, în speță China”
*”Nu am văzut de mult o explozie așa de mare de fake news – vorbesc de grupuri de Facebook cu mii de membri, de siteuri care anunță tot felul de nenorociri, conexiuni între 5G și coronavirus, care pe cetăteni îi sperie”

Spațiul cibernetic reprezintă un nou câmp de luptă, căruia politicienii nu-i dau foarte multă importanță, securitatea fiind o necesitate constantă, în contextul implementării infrastructurii 5G, a spus Pavel POPESCU, Deputat PNL, Secretar al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, Camera Deputaților, la Cybersecurity ONLINE FORUM în perioada COVID-19, organizat de Financial Intelligence.

“Acest ecosistem 5G ne va schimba viețile total”, a spus el: “Dacă tehnologia 4G ne permite comunicarea de la persoană la persoană, tehnologia 5G va permite comunicarea machine to machine, de la platformă la platformă. Evident că vor crește riscurile de securitate.

De aceea, trebuie să facem câteva lucruri rapid. În primul rând, trebuie să investim în tehnologie și în tot ceea ce înseamnă securitate. Securitatea este o necesitate constantă. Dacă nu ai securitate, nu poți să-ți desfășori activitatea. Tot ceea ce înseamnă cyber în acest moment, fie că vorbim de actori țări sau actori mai mici –indivizi, reprezintă un nou câmp de luptă, căruia politicienii nu-i dau foarte multă importanță.

De aceea, în România, aceste instituții – CERT, Cyberint sau diviziile de securitate cibernetică ale companiilor sau instituțiilor publice – sunt subdimensionate , subfinanțate. Din păcate, pentru că nu ne concentrăm pe acest domeniu, nu știm să profităm de oportunitățile care vor veni odată cu 5G.”

Potrivit lui Pavel Popescu, în contextul securității cibernetice, discutăm de actori – inclusiv țări: “Atunci când vorbim de inamici in spațiul cyber, ca stat, te gândești în primul rând la un alt stat ca primul tău inamic.

Este o discuție amplă, cu privire la statele care pot avea control pe astfel de infrastructuri 5G. Am să fiu foarte franc, în momentul de față, există suspiciuni mari cu privire la unele state, vizavi de infrastructurile critice construite și de unele echipamente livrate, în speță China.

La nivel european, am discutat foarte mult cu privire la modul de abordare din perspectivă europeană sau națională atunci când construim aceste infrastructuri.”

Din perspectiva partidului din care face parte –PNL- Pavel Popescu a spus: “Ne-am asigurat că parteneriatul cu SUA pe ce înseamnă 5G va fi respectat. Nu vom rămâne la stadiul de discuții interminabile pe acest subiect. “

Provocările de securitate vor fi mai mari, de aceea, cel mai important este cine va deține infrastructura, a mai precizat deputatul: “Planul nostru este ca, până la sfârșitul anului, cel puțin din perspectiva Guvernului, să reușim, să dăm drumul la licitațiile pentru spectrul 5G.

În România, la nivel declarativ, decizia a fost luată. Rămâne să o aplicăm, să ne-o asumăm politic, să educăm populația, pentru că pe acest câmp de luptă nu sunt doar 1-2 actori, sunt mult mai mulți. (…) Nu am văzut de mult o explozie așa de mare de fake news – vorbesc de grupuri de Facebook cu mii de membri, de siteuri care anunță tot felul de nenorociri, conexiuni între 5G și coronavirus, care pe cetăteni îi sperie.”

Tot cu referire la China, Pavel Popescu a precizat: ”Nicio țară nu poate, în context global, să dețină monopol în tot ce înseamnă infrastructură 5G, cu atât mai mult în condițiile în care o are o bază de producție, în contextul produselor livrate pentru IT&C – chipseturi, laptopuri, telefoane mobile, camere web. (…) Așteptăm, în următoarele luni, o abordare mult mai clară din partea Uniunii Europene”.