Update articol:
Fit for 55

Pavel POPESCU, PNL: Trebuie să ne transformăm, din constatator, în jucător pe subiectele majore, la nivel european

Pavel Popescu (Foto Facebook ) Pavel Popescu (Foto Facebook )

România trebuie să se transforme, din constatator, în jucător pe subiectele majore, la nivel european, a spus Pavel POPESCU, Vicelider al Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal Camera Deputaţilor, la Dezbaterea ”Fit for 55: România și Planul UE pentru o tanziție verde” organizată de Financial Intelligence, miercuri, 10 noiembrie 2021.

Pavel Popescu este părere că este o problemă majoră, la nivel internațional, a aborda subiectele într-un stil foarte agresiv, a seta obiective utopice.

El a spus: “Nu am împărtășit niciodată discursul fostului președinte american Donald Trump că încălzirea globală nu există sau că schimbările climatice nu au loc. Aceste lucruri fac parte din viața noastră și sunt amenințări reale la nivelul omenirii. Dar, atunci când setezi niște obiective la nivel internațional, trebuie să ții cont de particularitățile fiecărui stat membru din Uniunea Europeană. (…) Pe Fit for 55, avem ca obiectiv transferul costurilor de carbon la clădiri, la transport, la avioane, la vapoare.  Transferul costurilor la clădirile din România este o utopie. Reconstruim România astăzi?  (…)  Diferența dintre România și o țară ca Franța este imensă.  Vă dați seama ce utopic ar fi să implementăm o chestiune concretă în fiecare stat european, când decalajele sunt imense?!”

În opinia lui Pavel Popescu, în România, avem nevoie de o abordare strategică, unitară, națională.

Referitor la gazele din Marea Neagră, Pavel Popescu s-a declarat șocat de modul cum s-au pus lucrurile în legea offshore. El a spus: “Guvernarea se poate schimba, dar este nevoie de predictibilitate politică pe domeniile mari. (…) Indiferent cine vine la guvernare, nu poți să te abați de la niște chestiuni clare. Cum poți să obligi România să se alinieze la FIT for 55, când calitatea clădirilor din România este cum este? Cum poți să obligi România să se alinieze la toate aceste măsuri, când România nu și-a exploatat una dintre cele mai importante resurse pe care le are astăzi – gazul.”

Pavel Popescu a precizat ca trebuie să ne transformăm din constatator la nivel european, din țară care doar aplică, din piață de consum, în voce la nivel europea, pe niște chestiuni majore europene. În opinia sa, România trebuie să negocieze ceea ce ține de particularitatea ei, să-și folosească  puterea politică pe dosarele mari pe care este dezavantajată în mod clar: “Cum poți să impui o tranziție Fit for 55 unei țări ca România, care nu au avut nici resurse, nici istorie, nici economie, nici conjunctura ca să ajungă la nivelul Franței. (…) Văd un potențial imens pe zonele pe care România cu adevărat poate excela. Atunci când dispui de niște resurse – minerale, metale rare etc. – poți să fii cu adevărat un jucător în context european. Componenta care lipsește este branding-ul, este munca în sine. Componenta politică de astăzi ar trebui să țintească foarte clar niște obiective comune majore.”

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%

MECANICA FINA SA (MECE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ALTUR S.A. (ALT) (02/12/2021)

Litigii -26.11.2021 - versiune limba engleza