Update articol:

Pentagonul acuză: Rusia livrează arme în Libia, prin intermediul grupului de mercenari Wagner

Rusia continuă să furnizeze diverse arme rebelilor libieni, precum avioane de vânătoare, rachete antiaeriene, mine şi vehicule blindate, prin intermediul grupului de mercenari Wagner, potrivit unui comunicat difuzat vineri de Pentagon.

Instituţia  din SUA a anunţat că are dovezi că Rusia, prin intermediul grupului Wagner, continuă să poziționeze echipamente militare în Libia, capabile să efectueze operațiuni acolo. Imaginile aeriene arată echipamentele militare furnizate de grupul Wagner, cunoscut a fi apropiat preşedintelui rus, ”pe liniile de front” ale conflictului libian la Sirte.

Wagner, cunoscut și sub denumirea de Wagner Group, este o companie militară privată rusă. “Rusia continuă să joace un rol în Libia prin furnizarea de materiale și echipamente grupului Wagner”, a declarat Gen. Bradford Gering, directorul operațiilor Africom, adăugând: „Imaginile demască negările consistente”.

Pentagonul apreciază că Federația Rusă continuă să încalce Rezoluția Consiliului de Securitate al UNSCR 1970, prin furnizarea activă a echipamentelor militare  în  primele linii ale conflictului din Libia.

Așa cum Africom a arătat într-o serie de comunicate de presă, SUA evaluează că Rusia a furnizat forțelor Wagner care operează în Libia avioane de vânătoare, vehicule blindate militare, sisteme de apărare aeriană și consumabile, complicând în continuare situația, ceea ce duce la continuarea și violență inutilă în Libia, potrivit Pentagonului.

“Imaginile reflectă sfera largă de implicare a Rusiei”, a spus Gen. Gregory Hadfield, directorul adjunct de informații Africom. 

Cele mai recente imagini detaliază amploarea echipamentelor furnizate către Wagner: avioane de transport ruseşti precum IL-76, avioane de vânătoare, vehicule antiaeriene SA-22 precum şi un vehicul blindat la Sirte şi la baza aeriană Al-Khadim, în estul Libiei.

“Tipul și volumul echipamentelor demonstrează intenția de a susține capacitățile de acțiune de luptă ofensivă, nu de ajutor umanitar și indică faptul că Ministerul Apărării rus susține aceste operațiuni”, a spus Gering.

În luna mai, Africom a raportat că cel puțin 14 Mig-29 și Su-24 au zburat din Rusia în Siria, unde marcajele lor ruse au fost pictate pentru a-și camufla originea. Aeronavele au fost duse apoi în Libia, încălcând embargoul ONU privind armele impus Libiei.

Africom evaluează că avioanele de război sunt active în spațiul aerian libian.

Aceasta este dovada, a afirmat directorul operaţiunilor Comandamentului american pentru Africa (Africom), generalul Bradford Gering, că Moscova îşi consolidează prezenţa în Libia alături de mareşalul Khalifa Haftar, care controlează estul Libiei şi încearcă din aprilie 2019 să preia controlul la Tripoli.

Africom a acuzat săptămâna trecută grupul rus de mercenari că a plasat mine la Tripoli şi în împrejurimi.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)