Update articol:

Pentagonul se aprovizionează cu petrol rusesc interzis (investigaţie „The Washington Post”)

pentagon Sursa foto: pixabay.com
  • După mai multe schimbări de proprietar, combustibilul este vândut unei rafinării grecești care deservește armata SUA, arată publicația americană.

O parte din produsele petroliere contractate de Departamentul american al Apărării prin intermediul unor furnizori din Grecia şi din Turcia ar putea fi de origine rusă, în ciuda sancţiunilor occidentale, relevă o investigaţie a cotidianului The Washington Post (WP). Combustibilul rusesc este transportat din porturile ruseşti de la Marea Neagră către Turcia prin strâmtoarea Bosfor. Acesta nu mai este marcat ca fiind rusesc atunci când ajunge în Grecia. Acolo, petrolul este rafinat şi amestecat, mare parte din el fiind cumpărat de armata americană, dar și de companii din Europa. 

După ce națiunile occidentale au anunțat anul trecut interzicerea petrolului rusesc ca răspuns la invazia Ucrainei, o rafinărie greacă care deservește armata americană s-a adaptat rapid. În câteva luni, le-a spus investitorilor că a încetat să accepte petrolul interzis și că a găsit în schimb alte surse, conform unei investigații Washington Post.

Dar a existat un motiv pentru care petrolul rusesc, cel puțin pe hârtie, a putut fi îndepărtat atât de ușor din lanțul de aprovizionare.

Produsele petroliere originare din Rusia au continuat să curgă către rafinăria Motor Oil Hellas de la Marea Egee, în Grecia, potrivit investigației Washington Post cu privire la informațiile privind transportul și comerțul petrolului. Acestea au luat o nouă rută, la sute de kilometri depărtate , la o unitate de depozitare a petrolului din Turcia, o călătorie care a ascuns amprenta Rusiei, deoarece proprietatea asupra produselor s-a schimbat de mai multe ori înainte de a ajunge în Grecia.

La prima vedere, aprovizionarea rafinăriei cu păcură de la terminalul de transport maritim Dortyol din Turcia părea să confirme declarațiile Casei Albe și ale liderilor europeni conform cărora embargourile asupra petrolului rusesc funcționează conform planului, privându-l pe președintele Vladimir Putin de venituri cruciale pentru finanțarea agresiunii sale militare în Ucraina. Faptul că acele transporturi conțineau materiale originare din Rusia subliniază porozitatea sancțiunilor și eșecul de a le aplica în mod agresiv, scrie publicația americană.

Cantitățile de păcură transportate din Dortyol către Motor Oil Hellas și practica industriei de amestecare a produselor de diferite origini pe măsură ce sunt depozitate asigură o cantitate mare de produs din Rusia în amestec, potrivit experților din industrie cu cunoștințe aprofundate despre fluxurile de petrol.

„Nu văd nicio altă concluzie posibilă decât că combustibilul rusesc ajunge la Motor Oil Hellas”, a spus Robert Auers, analist de piață al combustibililor rafinați la firma de cercetare RBN Energy, care a examinat concluziile Washington Post.

Publicația americană a folosit înregistrări de transport maritim și alte înregistrări pentru a urmări fluxul de păcură, o categorie de materiale folosite pentru a obține produsele pe care Pentagonul le cumpără pentru nave și avioane. Proiectul de Supraveghere Guvernamentală, un grup nonprofit de supraveghere cu sediul în Washington, a scos la suprafață unele dintre aceste înregistrări de transport în timp ce pregătea un raport cu informații de la Data Desk, o firmă de consultanță care investighează companiile de combustibili fosili.

Potrivit WP, depozitul de la Dörtyol, Turcia, a primit pe mare 5,4 milioane de barili de păcură în ultimii doi ani, cantitate care, cu excepţia a 1,9 milioane de barili, a provenit din Rusia. De la intrarea în vigoare a sancţiunilor Uniunii Europene, în februarie, au fost livrate 2,7 milioane de barili de petrol rusesc către Dörtyol. În aceeaşi perioadă, 4,2 milioane de barili de păcură au fost transportate de la terminal către Motor Oil Hellas. Aceste transporturi reprezintă cel puţin 56% din toată păcura pe care rafinăria grecească a primit-o pe mare. 

Cantitatea exactă de păcură de origine rusă din produsele pe care Pentagonul le achiziționează nu a putut fi determinată. Aceste produse sunt rafinate folosind mai multe ingrediente care nu pot fi urmărite. De asemenea, nu s-a putut stabili dacă, la un moment dat în timpul călătoriei sale, păcura din Rusia a fost reetichetată ca provenind dintr-o altă țară. Documentele care descriu proveniența unui transport de petrol, cunoscute sub numele de certificate de origine, nu sunt înregistrări publice.

Pentagonul a semnat noi contracte în valoare de aproape 1 miliard de dolari cu rafinăria grecească de când interdicția din SUA a intrat în vigoare în martie a anului trecut, arată datele federale de contractare.

Din februarie, peste 1 milion de barili de carburanți de la Motor Oil Hellas au fost achiziționați de  către cumpărători guvernamentali și corporativi din Italia, Franța, Spania și Marea Britanie, potrivit înregistrărilor de transport maritim.

Joe Yoswa, un purtător de cuvânt al Agenției de Logistică pentru Apărare a Pentagonului, care se ocupă de achizițiile de combustibil pentru armata americană, a declarat într-un e-mail că agenția „nu cunoaște” că combustibilul din Rusia este direcționat către furnizorul său grec. Agenția a spus că contractorii săi, inclusiv Motor Oil Hellas, „sunt responsabili pentru asigurarea conformității cu legile și reglementările aplicabile privind afacerile cu Rusia și companiile ruse” și „trebuie să certifice conformitatea lor cu astfel de legi și reglementări ca parte a procesului de achiziție”.

Motor Oil Hellas a declarat într-un comunicat că firme „nu cumpără, procesează sau comercializează petrol sau produse rusești. Toate importurile sale sunt certificate cu origine fără sancțiuni.” Compania nu a răspuns la întrebări specifice despre natura acelei certificări.

Oficialii de stat turci și reprezentanții Turcia Petroleum Corporation, care a preluat proprietatea asupra mai multor transporturi de păcură către Dortyol, nu au răspuns întrebărilor referitoare la originea combustibilului.

Oficialii de la Global Terminal Services, care deține instalația Dortyol, au spus într-un e-mail că sunt doar un „intermediar” pentru a stoca produse și în niciun moment nu dețin produsele pe care le depozitează. Aceștia au spus că nu acceptă transporturi de la nave sub pavilion rusesc și „se conformează pe deplin cu regulile și reglementările locale și internaționale aplicabile”, inclusiv menținerea unui „proces de conformitate robust” cu privire la regimurile de sancțiuni.

Conform regulilor de sancțiuni, instalațiilor turcești li se permite să accepte combustibil rusesc. Rafinăria greacă nu poate.

„O abordare de reglementare foarte ușoară”

În cel puțin cinci transporturi din acest an din Rusia către Dortyol, păcura a fost deținută inițial de gigantul petrolier rus Rosneft, arată înregistrările comerciale. După ce a fost încărcată pe o cisternă la Marea Neagră, marfa a fost achiziționată în fiecare caz de o firmă cu sediul în Emiratele Arabe Unite. Proprietatea păcurei  a fost ulterior transferată unor entități controlate de compania petrolieră de stat turcă, iar produsul a fost livrat la Dortyol.

Într-un e-mail adresat The Post, un purtător de cuvânt al Rosneft a spus că firma nu urmărește destinația combustibilului pe care îl vinde, ci „respectă strict standardele internaționale general acceptate”. Firma din Emiratele Arabe Unite, Fossil Trading FZC, nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

În conformitate cu orientările pentru U.E. embargo, cumpărătorii „ar trebui să exercite diligența corespunzătoare în evaluarea originii petrolului și ar trebui să se bazeze pe documentația de care dispun pentru a determina originea petrolului , care poate include certificate de origine”.

Autoritățile de reglementare din SUA și UE au avertizat în mod repetat companiile că certificatele de origine pot fi frauduloase. Numeroase autorități și companii au puterea de a le întocmi și nu există un sistem centralizat care să le confirme autenticitatea.

În industria petrolului, Turcia a devenit cunoscută ca un loc în care este puțin probabil ca astfel de certificate să fie contestate, a declarat George Voloshin, expert în infracțiuni financiare la Asociația Specialiștilor Certificați în Spălarea Banilor.

„Nu încearcă în mod activ să oprească acest lucru”, a spus Voloshin. „Nu au niciun stimulent. Este un comerț foarte profitabil care aduce bani Turciei, care este în relații bune cu Rusia. … Așa că adoptă o abordare de reglementare foarte ușoară, preferând să aibă încredere în documentele care le-au fost date fără a pune întrebări.”

Sancțiunile occidentale au fost concepute pentru a da o lovitură economică severă împotriva Rusiei, unde veniturile din petrol și gaze reprezintă aproape jumătate din bugetul federal și ajută la finanțarea efortului de război.

Dar economia Rusiei s-a dovedit neașteptat de rezistentă, în mare parte din cauza eludării pe scară largă a sancțiunilor. Liderii occidentali au adoptat o abordare prudentă pentru a reprima pe cei care încalcă sancțiunile, chiar dacă veniturile din petrol ale Rusiei au crescut în timpul verii, urcând la niveluri nemaivăzute de înainte ca interdicția să fie pe deplin implementată. Costul petrolului său a depășit limita de preț impusă de Occident, lăsând administrația Biden să caute strategii pentru a opri evaziunea sancțiunilor.

Departamentul de Trezorerie, care administrează și aplică sancțiunile economice, a refuzat să răspundă la întrebări specifice cu privire la originea produselor pe care guvernul SUA le cumpără de la Motor Oil Hellas, dar a emis o declarație prin intermediul purtătorului de cuvânt Megan Apper. „Suntem concentrați pe coordonarea cu aliații și partenerii noștri pentru a reduce veniturile Rusiei din vânzările sale de petrol și pentru a limita capacitatea Kremlinului de a-și finanța războiul barbar împotriva Ucrainei, inclusiv prin plafonul nostru de preț pentru exportul maritim al exporturilor rusești de energie”, a spus ea.

Motor Oil Hellas, o firmă listată la bursă, este un furnizor cheie al Pentagonului de ani de zile. Începând cu anul fiscal 2019, Agenția de Logistică a Apărării a plătit companiei mai mult de 1,1 miliarde de dolari, făcând-o unul dintre primii 10 contractori ai agenției printre furnizorii de combustibil și produse petroliere, potrivit firmei Deltek, care urmărește achizițiile guvernamentale din SUA. O comandă de achiziție de 479 de milioane de dolari a fost finalizată în mai.

Proiectul privind supravegherea guvernamentală (POGO), care pledează pentru transparența guvernamentală și protecția avertizorilor, și-a împărtășit constatările inițiale cu The Post după ce a urmărit câteva luni de date despre mărfuri. Pe măsură ce această poveste a fost publicată, grupul și-a publicat propriile constatări într-un raport intitulat „Pentagonul cumpără combustibil produs din petrol rusesc”, scris de anchetatorul Jason Paladino.

Majoritatea înregistrărilor suplimentare utilizate de Post pentru acest articol a provenit de la Refinitiv și Kpler, o platformă care urmărește energia globală. Împreună, înregistrările arată când produsele au părăsit un anumit terminal, cine deținea mărfurile, pe ce nave au fost expediate și unde au fost descărcate. Washington Post a revizuit, de asemenea, imaginile prin satelit și datele de urmărire a navelor de la MarineTraffic pentru a confirma vizitele în port ale navelor.

 

 

BVB | Știri BVB

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (17/03/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 10.03.-14.03.2025

AAGES S.A. (AAG) (17/03/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 10-14 martie 2025