Update articol:
INTERVIU EXCLUSIV

Periklis Voulgaris, Alpha Bank: Trendul finanțărilor green va accelera în următoarea perioadă

Periklis Voulgaris, Vicepreședinte Executiv Wholesale al Alpha Bank Romania, Trendul finanțărilor green va accelera în următoarea perioadă Periklis Voulgaris, Vicepreședinte Executiv Wholesale al Alpha Bank Romania

Creditarea corporate s-a intensificat odată cu redresarea economică, iar interesul companiilor pentru reducerea amprentei de carbon și realizarea de investiții pentru creșterea eficienței energetice este foarte mare, potrivit lui Periklis Voulgaris, Vicepreședinte Executiv Wholesale al Alpha Bank Romania, care ne-a acordat un interviu. Acesta a arătat că băncile vor fi parteneri ai mediului de afaceri și vor contribui la consilierea companiilor pentru accelerarea procesului de absorbție din PNRR.

Cum a evoluat creditarea corporate în 2021 și care sunt previziunile pentru 2022? Care sunt domeniile de activitate în care vedeți potențial de creștere?

Periklis Voulgaris: În anul 2021, atât evoluția noastră în calitate de finanțator al segmentului corporate, precum și cea a clienților noștri, au fost pozitiv influențate de redresarea economică după anul precedent, un an marcat de restricțiile impuse de pandemie.

Ținta noastră pentru anul 2021 a fost intensificarea activității de creditare, țintă pe care am atins-o cu succes prin adăugarea în portofoliu sau extinderea relației cu companii lideri de piață în sectoarele lor de activitate sau aflate în proces de dezvoltare și consolidare a afacerii din sectoare diverse, cum ar fi: energie, industria chimică, servicii medicale, real estate, logistică sau comerț electronic.

În continuare, suntem alături de clienții noștri și suntem deschiși să analizăm nevoile lor de finanțare suplimentară, urmărim de asemenea cu atenție oportunitățile de investiții ale principalilor jucători din industrii diverse, având ca țintă creșterea semnificativă a portofoliul de credite corporate în 2022 și în anii următori.

Ați participat la acordarea mai multor credite sindicalizate, cum vedeți evoluția acestui tip de finanțare?

Periklis Voulgaris: Cred că volumul creditelor sindicalizate va avea o creștere semnificativă în următorii ani, ținând cont de investițiile importante care este necesar a fi derulate în special în anumite sectoare ale economiei. Acest tip de finanțare este foarte eficient atunci când companiile au nevoie să acceseze sume mari de capital și de o aliniere a finanțatorilor lor într-o structură de creditare comună. Ne-am intensificat prezența pe acest segment atât ca participant, cât și ca aranjor, trend care va fi menținut și în cursul acestui an.

Sunt companiile mai interesate de investițiile pentru reducerea amprentei de carbon și creşterea eficienței energetice? Putem vorbi de un trend al finanțării green?

Periklis Voulgaris: Interesul companiilor pentru reducerea amprentei de carbon și realizarea de investiții pentru creșterea eficienței energetice este foarte mare, ținând cont de necesitatea găsirii de soluții pentru dezvoltare sustenabilă și menținerea competitivității pe termen lung. Majoritatea jucătorilor, în special companiile implicate în activități de producție, mari consumatoare de energie, dar și din alte domenii, sunt în proces de identificare a măsurilor suplimentare care trebuie luate și a investițiilor ce trebuie derulate pentru a reduce acest consum și implicit pentru a crește impactul pozitiv asupra mediului. Cred că se poate vorbi despre un momentum de creștere în ceea ce privește finanțările green, trend care este de așteptat să continue și să se accelereze în perioada următoare.

Cum pot participa băncile la PNRR, ce tipuri de finanțări pot oferi?

Periklis Voulgaris: Alocările financiare pentru România din Mecanismul de Redresare și Reziliență vor contribui în mare măsură la creșterea sustenabilă a economiei și la implementarea de reforme structurale. Ne aflăm într-un moment istoric.

Sistemul bancar este alături de aceste eforturi și se implică prin remodelarea și alinierea produselor de creditare la noile realități – o economie mai verde, profund digitalizată, adaptată schimbărilor climatice, cu valorificarea superioară a resurselor disponibile, utilizând energia verde, etc

În acest context, rolul băncilor va fi mult diversificat, în plus față de activitatea tradițională de creditare, băncile vor fi parteneri ai mediului de afaceri și vor contribui la consilierea companiilor pentru accelerarea procesului de absorbție din PNRR, atât pe partea de grant-uri, cât și pe cea de împrumuturi. Băncile sunt deja pregătite pentru avalanșa de proiecte din perioada imediat următoare, urmând să identifice și să propună cele mai bune soluții pentru fiecare aplicație în parte.

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (27/06/2022)

Vimetco Extrusion prima bara extrudata intr-o noua linie automata

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat