Update articol:

Peter Szijjarto: Huawei va construi reţeaua 5G din Ungaria

Péter Szijjártó Péter Szijjártó

Grupul chinez de telecomunicaţii Huawei va construi reţeaua de telecomunicaţii 5G din Ungaria, a declarat marţi ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, la un forum economic organizat la Shanghai, transmite MTI.

În cadrul forumului, ministrul de externe a subliniat că Ungaria nu face discriminări între companii pe baza naționalității, singura condiție pe care o impune este respectarea legilor țării și a reglementărilor.

Huawei va colabora cu operatorii de telefonie Vodafone şi Deutsche Telekom pentru a introduce tehnologia 5G în Ungaria.

Siijjártó a subliniat că Ungaria este în fruntea digitalizării în rândul statelor membre ale UE, iar guvernul ungar pune un accent deosebit pe dezvoltarea comerțului electronic, ceea ce oferă întreprinderilor mici și mijlocii mai multe oportunități de dezvoltare, reducându-și costurile.

Autorităţile de la Budapesta au demarat în luna iunie a acestui an licitaţia pentru atribuirea de frecvenţe 5G. Autoritatea Maghiara pentru Media şi Telecomunicaţii (NMHH) a decis să respingă participarea societăţii Digi Communications N.V. la licitaţia pentru utilizarea frecvenţelor 5G în Ungaria.

Huawei este cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii. Această piaţă este dominată de trei companii, Huawei, Nokia şi Ericsson.

În timpul vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în SUA a fost semnat un memorandum de înțelegere între guvernele României și SUA referitor la tehnologia 5G. Unele ţări occidentale, inclusiv Statele Unite si Australia, au interzis companiei chineze Huawei să construiască reţele de telefonie mobilă de ultimă generaţie, fiind ingrijorate de faptul că echipamentele lor ar putea permite spionajul cibernetic. Iohannis a subliniat că acest document nu se referă la o anumită companie: „În România se pregătește o procedură publică pentru asta și eu cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte, inclusiv din partea americană. Aici este vorba de firme private care vor veni și noi sperăm să se întâmple acest lucru, însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparență, de compatibilitate cu statul de drept și așa mai departe”.

Recent, reprezentanţii Huawei ne-au transmis, la solicitarea noastră să comenteze semnarea memorandumului SUA – România privind tehnologia 5G, că HUAWEI se opune ferm politizării în ceea ce privește tehnologia 5G, iar compania susține un management al securității cibernetice bazat pe fapte și nu pe speculații, folosind metode de detecție bazate pe standarde și nu pe prejudecăți sau pe considerente de altă natură.

 

Pavel Popescu: PNL va transpune în legislația primară, până la 31.12.2019, memorandumul 5G semnat cu SUA, partenerul de încredere al românilor