Ungaria încearcă să-și extindă cooperarea cu România în sectorul gazelor naturale pentru a-și diversifica sursele de energie, iar companiile lor relevante negociază deja un acord, a declarat luni ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto, potrivit Reuters.
Szijjarto a spus că Ungaria este dornică să coopereze cu România în problemele energetice, deoarece România urmează să devină un exportator net de gaze naturale în perioada următoare, deoarece un nou zăcământ de gaze offshore urmează să înceapă producția în curând (n.n. Neptun Deep).
Forajul la zăcământul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze ale Uniunii Europene, care va dubla producția României și o va transforma potențial într-un exportator net, ar putea începe în câteva săptămâni.
„Acest nou zăcământ de gaz va fi singura sursă de gaz proaspăt din regiune care poate contribui la diversificarea energetică”, a spus Szijjarto după ce a semnat un acord de solidaritate energetică cu Sebastian Ioan Burduja, ministrul Energiei al României.
„Companiile noastre sunt deja angajate în negocierile comerciale necesare și sperăm că vor ajunge la un acord care reprezintă progres pentru ambele țări”, a spus ministrul de externe ungar.
Szijjarto a mai spus că anul trecut interconexiunea de gaze dintre cele două țări a fost folosită pentru a tranzacționa un total de 1,8 miliarde de metri cubi. Capacitatea totală a interconexiunii este de 2,6 miliarde de metri cubi pe an.
Ungaria şi România au încheiat un acord de solidaritate de importanţă istorică pentru menţinerea securităţii aprovizionării cu gaze naturale, care va avea ca rezultat o cooperare energetică bilaterală mai strânsă ca niciodată, a anunţat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, la Budapesta, conform MTI. Este vorba Tratatul de solidaritate pe Directiva europeană, adică statele să se ajute în caz de nevoie.
Acest lucru asigură protecţie reciprocă, în condiţii echitabile atât pentru consumatorii maghiari, cât şi pentru cei români. Mai mult, cooperarea este de o importanţă deosebită şi pentru că România va deveni, în câţiva ani, singurul exportator net de gaze naturale din regiune şi cel mai mare producător din Uniunea Europeană, a informat Szijjártó.
Ministrul ungar de externe a mai spus, totodată, că ambele ţări consideră furnizarea de energie ca fiind o problemă fizică şi practică şi nu abordează chestiunea din punct de vedere ideologic, totodată există un consens şi cu privire la rolul din viitor al gazelor naturale, ceea ce conferă o bază bună pentru cooperare.
„O bază bună pentru cooperare este şi faptul că între cele două ţări a existat şi până acum o cooperare energetică deosebit de activă, dinamică şi eficientă”, a adăugat politicianul maghiar.
Aproximativ două treimi din importurile de gaze ale Ungariei provin din Rusia, dar presiunea crește pentru ca țara, împreună cu unii dintre vecinii săi, să se diversifice mai rapid departe de energia rusă, după invazia Moscovei din 2022 a Ucrainei.
Anul trecut, Ungaria a importat aproximativ 7,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc prin conducta Turkstream și cantități suplimentare prin România, a declarat premierul Viktor Orban în decembrie. De asemenea, are o producție internă de aproximativ 1-1,5 miliarde de metri cubi de gaz.