Update articol:
FORUMUL ENERGIEI ONLINE

Petrică Lucian Rusu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului: Companiile de transport din domeniul energiei în trimestrul 1 si 2 și-au îndeplinit indicatorii propuși în planul de investiții pe anul 2020 (VIDEO)

Piața energetică din România este stabilă și echilibrată; este interconectată la nivel european și reprezintă un jucător important în regiune, a declarat domnul Petrică Lucian Rusu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, la Forumul Energiei organizat de Financialintelligence.ro. 

 

Domnia sa a spus: “Evident, este mereu loc de mai bine, în special în privința trecerii de la planuri pe hârtie la practică, dar este important ca dezbaterea de astăzi
să pornească dintr-o perspectivă corectă.

CNTEE Transelectrica S.A. este un important actor în zona Europei de Est, inclusiv în privința interconectării sistemelor electroenergetice, iar consumatorii beneficiază de siguranța în alimentarea cu energie electrică.

Pe de altă parte, SNTGN Transgaz SA caută permanent să dezvolte rețele de transport atât intern cât si internațional, iar aici aș menționa în special coridorul BRUA de transport gaze naturale. Cele două companii și-au demonstrat reziliența și importanța strategică. 

În mod evident, consumul de energie a scăzut pe durata stării de urgență (15 martie – 15 mai 2020) dar faptul că am consumat mai multă energie din surse regenerabile este totuși o veste bună. Pe de altă parte, la bugetul de stat, s-au redus veniturile din TVA, din redevențe și tot în această perioadă unele investiții au fost amînate urmând a fi reluate ulterior în vreme ce altele au ieșit deja din zona de rentabilitate. Dacă ne
aducem aminte și pe parcursul crizei din 2009 am avut temporar o  descreștere a cererii de energie și implicit a emisiilor de carbon. Și atunci a încetinit procesul investițiilor în proiectele energetice.

Pentru anii următori, consumul intern brut de energie electrica poate fi influențat de mai mulți factori (economici, meteorologici, evoluția pandemiei etc). În lipsa unor date de intrare concrete, estimăm că în următorii 2 ÷ 3 ani evoluția consumului de energie electrică se va situa între două scenarii relativ extreme:

• Scenariu pesimist, revenirea epidemiei de coronavirus în anii următori, chiar dacă la un nivel mai redus, va avea impact negativ asupra consumului de energie electrică. Suprapunerea unor temperaturi exterioare atipice, un nivel scăzut de hidraulicitate și perioade lungi cu viteze ale vântului reduse, vor avea un impact negativ asupra prețurilor la energia electrică care, implicit, vor influența și consumul intern brut de
energie electrică. Într-un astfel de scenariu consumul în următorii ani va
continua să scadă, o valoare de cca. 95 % din cea realizată în anul 2019
fiind foarte plauzibilă;

• Scenariu optimist, diminuarea semnificativă a epidemiei de coronavirus cel mai târziu la finalul anului 2020, urmată de o accelerare puternică a economiei, va contribui la revenirea și creșterea consumului intern brut de energie electrică peste valoarea din anul 2019.

Pe de altă parte, companiile din sectorul energetic s-au mobilizat exemplar încă de la începutul acestei pandemii și au organizat grupuri operative de gestiune a situației critice. Au luat printre primele măsuri de contracarare a pandemiei identificând soluții pentru activitățile care nu puteau fi derulate la distanță. Cel puțin din perspectiva transportatorilor de energie și de gaze naturale, a fost nevoie de valorificarea întregii resurse umane pentru a găsi soluții rapide și eficiente.

Nu au existat focare de infecție în cadrul acestor companii și nici nu au fost semnalate probleme semnificative. Le multumesc pe aceasta cale echipelor din Stațiile Electrice, Centrele de Teleconducere și Supraveghere Instalații, Centrele de Exploatare, Dispeceratele Energetice Teritoriale și nu în ultimul rând din Dispeceratul Energetic Național.

România are cel mai echilibrat mix energetic din UE. Conform raportărilor Transelectrica, mixul energetic de producție de energie electrică a fost asigurat peste 50% din Hidro și nuclear în vreme ce eolioanul și cărbunele înregistrează procente în jur de 12%. În următoarea perioadă, estimez că la nivel național vom vedea măsuri active de creștere a ponderii regenerabilelor în mixtul energetic. Ordinul emis de
Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri este o dovadă clară în acest sens.

Practic, toate companiile trebuie să aprobe până pe 15 iunie planuri de investiții pe 5
ani, în acord cu prevederile Green Deal.

Politica energetică a UE se bazează pe măsuri variate iar la nivel național, vom vedea o tranziție energetică în special prin accentuarea măsurilor menite să crească ponderea regenerabilelor în conformitate cu Green Deal. Să nu uităm că ne-am asumat un procent curajos de 30,7% energia regenerabilă. Asta înseamnă investiții, retehnologizări, înlocuire și construcție de noi capacități, formarea resursei umane și, într-o lume interconectată, digitalizare.

În concluzie, stimularea investițiilor atât în România cât și la nivel internațional reprezintă o etapă esențială în remodelarea politicilor economice. Companiile de transport din domeniul energiei în trimestru 1 si 2 și-au îndeplinit indicatorii propuși în planul de investiții pe anul 2020. În final doresc să menționez că am cerut companiilor de transport în domeniul energiei să accelereze proiectele de digitalizare, modernizare și retehnologizare, având în vedere și componenta de eficiență energetică, astfel încât să poată fi finanțate inclusiv prin Pactul Ecologic European (The European Green Deal)”.

BVBStiri BVB

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/09/2021)

Convocare AGA O & E 28(29).10.2021

JUDETUL TIMIS (TIM28) (20/09/2021)

Plata cupon 42, rambursare rata principal 42 si calcul rata dobanda pentru cuponul 43

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/09/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 13 - 17 septembrie 2021