Petrolul a avut vineri cea mai proastă zi a anului, scăzând la cel mai scăzut nivel din mai mult de două luni, deoarece noua tulpină de Covid-19 a stârnit temeri cu privire la o încetinire a cererii în momentul în care oferta crește.
Scăderea a venit pe fondul unei vânzări ample pe piață, Dow-ul scăzând cu peste 900 de puncte. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat joi despre o nouă variantă de Covid detectată în Africa de Sud. Aceasta ar putea fi mai rezistentă la vaccinuri datorită mutațiilor sale, deși OMS a spus că este nevoie de investigații suplimentare.
Petrolul american a scăzut cu 13,06%, sau 10,24 USD, la 68,15 USD pe baril, coborând sub nivelul cheie de 70 USD. A fost cea mai proastă zi a contractului din aprilie 2020. Petrolul WTI a încheiat, de asemenea, sub media sa mobilă de 200 de zile – un indicator tehnic cheie – pentru prima dată din noiembrie 2020.
Contractele futures pe țițeiul Brent de referință internațională au scăzut cu 10,7%, sau 8,77 dolari, până la 73,45 dolari pe baril.
Ambele contracte au înregistrat a cincea săptămână consecutivă de pierderi pentru cea mai lungă serie de scăderi săptămânale din martie 2020.
O scădere a călătoriilor și potențialele noi blocări, ambele care ar putea afecta cererea, vine chiar în momentul în care oferta este pe cale să crească.
„Se pare că descoperirea unei variante de COVID-19 în Africa de Sud sperie piețele din toate punctele de vedere. Germania limitează deja călătoriile în mai multe națiuni din regiunea afectată”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital. „Ultimul lucru de care are nevoie piaţa petrolieră este o altă amenințare pentru redresarea călătoriilor aeriene”, a adăugat el.
Marți, Administrația Biden a anunțat planuri de a elibera 50 de milioane de barili de petrol din Rezerva Strategică de Petrol. Mișcarea face parte dintr-un efort global al națiunilor consumatoare de energie pentru a calma creșterea rapidă a prețurilor la combustibili din 2021. India, China, Japonia, Coreea de Sud și Marea Britanie își vor elibera, de asemenea, unele dintre rezervele lor.
„Această [vânzare] se datorează îngrijorărilor cu privire la o ofertă excesivă considerabilă la începutul anului 2022, care urmează să fie cauzată de viitoarea eliberare a rezervelor strategice de petrol din SUA și din alte țări mari consumatoare, plus creșterea abruptă continuă a noilor cazuri de coronavirus”, au remarcat analiştii de la Commerzbank. „În plus, în Africa de Sud a fost descoperită o variantă și mai transmisibilă a virusului, ceea ce a determinat o creștere vizibilă a aversiunii la risc pe piețele financiare de astăzi.”
OPEC și aliații săi producători de petrol urmează să se întâlnească pe 2 decembrie pentru a discuta despre politica de producție pentru ianuarie și ulterior. Grupul a atenuat încet reducerile istorice ale producției pe care le-a acceptat în aprilie 2020, deoarece coronavirusul a diminuat cererea de produse petroliere. Din august, grupul, cunoscut sub numele de OPEC+, a returnat pe piață 400.000 de barili pe zi în fiecare lună.
Grupul și-a menținut reducerea treptată, în ciuda apelurilor de la Casa Albă și alții de a crește producția. Contractele futures pe țițeiul West Texas Intermediate au atins un maxim din ultimii șapte ani în octombrie, în timp ce Brent a urcat la un maxim din trei ani.
Petrolul american a scăzut acum cu peste 15 dolari de la cel mai mare nivel din octombrie de 85,41 dolari.
Acțiunile de energie au urmat scăderea petrolului vineri, iar grupul a fost sectorul S&P 500 cu cele mai proaste performanțe, scăzând cu peste 4%. Devon Energy, APA și Occidental au fost printre cei mai mari perdanți.