Update articol:

Philip Morris International anunță oferta fermă pentru achiziția Vectura Group

Philip Morris

Philip Morris International (PMI) a anunțat că a ajuns la un acord cu consiliul de administrație al Vectura Group (Vectura) cu privire la condițiile ofertei în numerar recomandate pentru achiziționarea Vectura: o sumă totală în valoare de 852 milioane GBP[1] (aproximativ 1,2 miliarde USD)[2]. În conformitate cu termenii achiziției, acționarii Vectura vor primi 150 pence pe acțiune, o primă de 46% adăugată la prețul de închidere ex-dividend pe acțiune Vectura de 103 pence la 25 mai 2021[3], potrivit unui comunicat de presă.

Strategia PMI de a construi un portofoliu de produse „dincolo de nicotină” („beyond nicotine”), anunțată în februarie, exprimă o ambiție clară de a valorifica expertiza noastră în dezvoltarea de produse administrate prin inhalare și aerosolizare în domenii adiacente – inclusiv în administrarea medicamentelor pentru afecțiuni respiratorii și în îngrijirea personală – cu scopul de a ajunge la venituri nete de cel puțin 1 miliard USD până în 2025”, a declarat Jacek Olczak, CEO.

Achiziția Vectura, care vine după recent anunțatul acord de achiziționare a Fertin Pharma, ne ajută să facem pași importanți înainte prin dezvoltarea de produse inovatoare administrate prin inhalare sau pe cale orală, pentru a obține creștere și rentabilitate pe termen lung.”

Piața produselor terapeutice administrate prin inhalare este mare și crește repede și are un potențial semnificativ de extindere în noi domenii de aplicare. PMI și-a luat angajamentul de a susține știința și are resursele financiare necesare pentru a încuraja echipa calificată a Vectura să pună în practică o viziune ambițioasă pe termen lung. Împreună, PMI și Vectura pot deveni liderii aceastei categorii globale, care poate aduce beneficii atât pacienților, consumatorilor, sănătății publice, cât și societății în ansamblu.”

Vectura este un furnizor de soluții inovatoare de administrare a medicamentelor prin inhalare, care permit partenerilor săi să ofere medicamentele pacienților.

Compania are 13 produse cheie care se administrează prin inhalare și 11 produse care nu se inhalează, comercializate de unii dintre cei mai importanți parteneri din industria farmaceutică la nivel mondial, precum și un portofoliu divers de parteneriate pentru medicamente aflate în dezvoltare clinică. În 2020, Vectura a generat venituri nete de 191 milioane GBP (aproximativ 245 milioane USD)[4]. Valoarea tranzacției reprezintă un multiplu de aproximativ 14 ori valoarea EBITDA înregistrată de Vectura în 2020.

Odată cu achiziția Vectura, PMI va:

  • obține acces la tehnologii brevetate diferențiate și expertiză în dezvoltarea farmaceutică pentru a oferi o gamă largă de terapii complexe care se administrează prin inhalare;
  • adăuga capital uman complementar, tehnologie, infrastructură de înaltă calitate și cunoștințe aprofundate în ceea ce privește formularea inhalabilă și dezvoltarea și analiza proiectării dispozitivelor, combinația de medicamente / dispozitiv și procesele și sistemele de management farmaceutic. Combinația va valorifica pe deplin capacitățile existente ale PMI în domenii precum științele vieții, inovația produselor și expertiza clinică.
  • integra o echipă de conducere cu experiență – susținută de peste 200 de oameni de știință specializați în formulări, dispozitive, inhalare, echipe de reglementare și fabricare clinică – care va ajuta PMI să accelereze dezvoltarea operațiunilor din domeniile sănătății și stării de bine.
  • crea, împreună cu acordul anunțat pentru achiziționarea Fertin Pharma, un portofoliu cuprinzător de capabilități de dezvoltare – care acoperă formulări inovatoare de produse inhalate și orale – pentru a-și îndeplini ambițiile de a dezvolta produse „dincolo de nicotină” („beyond nicotine”), în conformitate cu prioritățile cheie de sustenabilitate.

PMI consideră că, împreună, companiile pot crea o gamă proprie de produse într-o arie largă de domenii din categoriile de medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără rețetă, care vor completa activitatea și serviciile de dezvoltare și producție prin contract (CDMO) ale Vectura către baza de clienți existentă. PMI crede, de asemenea, că tehnologiile sale de aerosolizare „dincolo de nicotină” și zona de dezvoltare vor oferi, în plus, mai multă predictibilitate, stabilitate și securitate pentru viitorul companiei Vectura.

În februarie 2021, PMI și-a anunțat obiectivul de a genera mai mult de 50% din venitul net total al companiei din produse fără fum până în 2025. PMI și-a anunțat și scopul de a genera venituri nete de cel puțin 1 miliard USD până în 2025 din produse „dincolo de nicotină” („beyond nicotine”).

Suntem încântați de anunțul de astăzi și de perspectiva că Vectura se va alătura familiei PMI ca divizie de afaceri autonomă și va pune bazele activității noastre de dezvoltare a produselor terapeutice prin inhalare «dincolo de nicotină», a declarat Jorge Insuasty, Chief Life Sciences Officer, Philip Morris International. „Achiziția propusă ne va accelera semnificativ eforturile de dezvoltare. Odată cu adăugarea expertizei Vectura în domeniul produselor terapeutice livrate prin inhalare, PMI și Vectura vor avea ocazia să lucreze împreună la dezvoltarea și comercializarea altor combinații inovatoare de medicamente și dispozitive de inhalare.

PMI consideră că prezența și continuitatea echipei de management a Vectura sunt o componentă esențială care se adaugă la valoarea companiei și este parte a obiectivelor strategice ambițioase pe termen lung ale PMI.

PMI va finanța tranzacția cu numerar existent și se așteaptă ca aceasta să se încheie în a doua jumătate a anului 2021, sub rezerva votului acționarilor și a aprobării de către autoritățile de reglementare competente. PMI se așteaptă ca impactul achiziției asupra rezultatului ajustat diluat pe acțiune pentru întregul exercițiu financiar 2021 să fie nesemnificativ.

O copie a anunțului conform Regulii 2.7 va fi disponibilă pe www.pmi.com.

***

[1] Valoarea întreprinderii calculată conform Anexei II a anunțului de ofertă al Regulii 2.7

[2] Pe baza ratei de schimb predominante

[3] Ultima zi lucrătoare anterioară anunțării ofertei de la Carlyle

[4] Pe baza ratei de schimb medii din 2020

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Stadiu litigiu Alro - Consiliul Concurentei

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)