Piața criptomonedelor a fost în principal în roșu de la mijlocul lunii noiembrie, când economiile globale, inclusiv SUA, au început să raporteze niveluri ridicate de inflație, stârnind teamă în rândul investitorilor cu privire la finalul stimulentelor economice guvernamentale, conform Sputnik.
Vineri a fost o altă zi întunecată pentru Bitcoin (BTC) și alte criptomonede, deoarece acestea au plonjat adânc în scăderi pe fondul vânzării continue a activelor riscante de către investitori, cauzată de incertitudinea de pe piețele globale. BTC a pierdut 12% din valoarea sa pe 21 ianuarie, coborând sub 36.000 USD per monedă. În prezent, se tranzacționează la aproape jumătate din valoarea pe care a avut-o în timpul vârfului din noiembrie de peste 67.500 USD.
Majoritatea celorlalte criptomonede au evoluat similar, rivalul Bitcoin, Ether, pierzând cu 13%, iar alte criptomonede de top (prin capitalizare bursieră) Binance Coin și Cardano scăzând cu 13,4% și, respectiv, 12,8% în ultimele 24 de ore. Piața agregată a criptomonedelor a pierdut peste 1 trilion de dolari în valoare de la începutul trendului de scădere de sfârșitul lunii noiembrie.
Scăderile din piaţa de criptomonede au coincis cu o tendință negativă amplă care a captat piețele de valori din întreaga lume. Investitorii din întreaga lume vând acțiuni riscante, optând pentru acţiuni mai sigure, deoarece perspectivele economice rămân neclare. De la mijlocul lunii noiembrie, piețele au suferit presiuni din partea a doi factori: amenințarea unui nou val de pandemie odată cu apariția tulpinii Omicron a COVID-19 și nivelurile anormal de ridicate ale inflației.
Acesta din urmă a stârnit deja temeri că Rezerva Federală a SUA își va încheia programul de stimulare economică în încercarea de a reduce inflația, care a ajuns la 7% în decembrie 2021 (față de 1,4% în 2020 și 1,81% în 2019). Piețele bursiere din SUA au scăzut sub presiunea acestor preocupări, S&P 500 scăzând cu 7%, iar indicele Nasdaq 100 al companiilor tehnologice pierzând cu 10% de la cel mai recent maxim.
An dificil pentru piața cripto și zile și mai grele în viitor?
În ciuda faptului că Bitcoin și alte câteva monede au atins recorduri istorice în 2021, anul nu a fost unul standard pentru criptomonede. Piața lor, în special BTC, a suferit o lovitură grea atunci când China a interzis operațiunile cu criptomonede la toate nivelurile și a scos în afara legii exploatarea lor în vară, pe fondul deficitului de generare de energie și al consumului ridicat. Cu toate acestea, 2022 nu a început mai bine pentru lumea cripto.
În prima săptămână a anului, a doua cea mai mare țară din lume în ceea ce priveşte mineritul bitcoin, Kazahstanul, a fost zguduită de proteste care au determinat întreruperea internetului și săptămâni de instabilitate. Aceste evenimente au costat Bitcoin aproximativ 5.000 de dolari, conform estimărilor.
Și la începutul acestei săptămâni, Banca Centrală a Rusiei, al treilea cel mai mare miner de Bitcoin din lume, a propus să se interzică majoritatea operațiunilor cu criptomonede șiexploatarea acestora. În urma anunțului, BTC a pierdut 8% din valoare, alunecând până la nivelurile din august 2021, împreună cu majoritatea celorlalte criptomonede.
SUA, unde criptomonedele nu sunt în întregime reglementate, au dat primele semne că iau în considerare emiterea unei „alternative” aprobate de guvern – un dolar digital.
Rezerva Federală a recunoscut oficial că a avut în vedere ideea, dar lansarea acesteia nu este încă decisă. În schimb, Fed s-a adresat publicului și părților interesate, solicitând comentariile lor cu privire la idee până pe 20 mai 2022.
Rezerva Federală în sine explorează beneficiile și dezavantajele emiterii unui dolar digital, dar decizia finală de a merge mai departe va fi luată de Casa Albă și Congres.