Update articol:

Piața de capital din România a crescut în ianuarie mai mult decât în tot anul 2020 și atinge noi maxime istorice

BVB
  • Piața de capital a crescut cu peste 5% luna trecută prin prisma indicelui BET-TR, care a atins un nou nivel record de 17.500 de puncte
  • Lichiditatea la nivelul tuturor instrumentelor financiare a trecut pragul de 1 miliard de lei, +6% comparativ cu ianuarie anul trecut
  • Radu Hanga, Președinte BVB: “Ne bucură decizia recentă a Guvernului României care deschide drumul listarii de pachete minoritare de acțiuni în companiile în care statul român este acționar. Reluarea listarilor nu înseamnă privatizare, ci transparență și acces la finanțare, statul putând deține în continuare controlul majoritar în companiile din portofoliu”
  • Adrian Tănase, CEO BVB: Avantajele listarii pe bursă a companiilor sunt multiple. Piața de capital asigura, prin regulile impuse de guvernanță corporativă, o transparență crescută în modul în care companiile listate își desfășoară activitatea, un management performant care răspunde în față acționarilor, dar și o evaluare corectă a companiilor dictată de cerere și oferta. Pentru bugetul de stat, prezența companiilor de stat pe bursă poate crea oportunități de realizare a unor fluxuri suplimentare de bani către buget. 

Toți indicii bursieri de la BVB au intrat în teritoriu pozitiv în acest an și au avut creșteri semnificative, care au depășit într-o singură lună nivelul realizat pe întreg anul 2020. Indicele BET-TR, care include și dividendele, a consemnat un avans de 5,1% în ianuarie comparativ cu ultima luna a anului trecut. Mai mult decât atât, BET-TR a încheiat ultima ședința de tranzacționare din luna ianuarie a acestui an la un nivel record de 17.350 de puncte, stabilind astfel un nou maxim istoric după ce doborase anterior un alt vârf, de 16.500 de puncte, atins la finalul lunii decembrie anul trecut.

„Ne bucură decizia recentă a Guvernului României care deschide drumul listării de pachete minoritare de acțiuni în companiile în care statul român este acționar. Reluarea listărilor nu înseamnă privatizare, ci transparență și acces la finanțare, statul putând deține în continuare controlul majoritar în companiile din portofoliu. Este în interesul statului român să aibă cât mai multe companii listate pe bursă pentru că piața de capital asigură un climat de performanță și transparență, contribuind astfel la dezvoltarea economiei naționale. Noi, la Bursă de Valori București, ne poziționăm ca parteneri pe termen lung ai statului român, avem împreună o experiență îndelungată și pozitivă în utilizarea mecanismelor pieței de capital atât prin emisiuni de titluri de stat, cât și prin listarea pe bursă în ultimii 20 de ani a unora dintre cele mai importante companii din portofoliul sau: începând cu OMV Petrom în 2001, companie la care statul deține un pachet semnificativ de peste 20,6%, și continuând cu alte șase companii incluse în indicele BET în care statul este cel mai important acționar (Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Transelectrica, Conpet). Bursa oferă astfel multiple exemple în care companiile în care statul este acționar au devenit un succes economic,” a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

În cazul statului român, listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă prezintă o serie de avantaje, atât pentru emitent, cât și pentru investitori.

„Avantajele listarii pe bursă a companiilor sunt multiple. Piața de capital asigură, prin regulile impuse de guvernanță corporativă, o transparență crescută în modul în care companiile listate își desfășoară activitatea, un management performant care răspunde în față acționarilor, dar și o evaluare corectă a companiilor dictată de cerere și oferta. Pentru bugetul de stat, prezența companiilor de stat pe bursă poate crea oportunități de realizare a unor fluxuri suplimentare de bani către buget. În același timp reduce și presiunea de a asigura eventuale finanțări de la buget pentru că piața de capital oferă posibilitatea companiilor de a se finanța prin emiterea de acțiuni sau obligațiuni care să acopere necesarul de investiții pentru a permite companiilor românești să se dezvolte. Pentru români, creșterea numărului de companii listate la bursă înseamnă o participare sporită la activitatea economică a României, fie prin investiții directe cumpărând acțiuni la aceste societăți, fie prin investiții indirecte, cum ar fi fondurile de investiții sau fondurile de pensii, mai ales că 7,6 milioane de salariați români contribuie la fondurile de pensii Pilon II,” a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Activitatea investițională la BVB a crescut luna trecută cu 6,1% comparativ cu ianuarie 2020. Astfel, valoarea totală de tranzacționare înregistrată la nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare a ajuns la 1,08 miliarde lei (echivalentul a 221 milioane euro). Din această valoare, tranzacțiile realizate pe segmentul de acțiuni au reprezentat 783 milioane lei (160 milioane euro), în timp ce pe segmentul de instrumente cu venit fix tranzacțiile au totalizat 235 milioane lei (48 milioane euro). Restul tranzacțiilor au fost realizate pe segmentul de produse structurate, unități de fond, ETF. Valoarea medie zilnică de tranzacționare realizată în ianuarie cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 53,88 milioane lei (11,07 milioane euro), un plus de șase procente față de prima luna a anului anterior.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/03/2023)

SNN anunta semnarea unui MoU cu ENEC

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (20/03/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (20/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13.03.2023-17.03.2023

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (20/03/2023)

Litigiu privind Hotararea AGEA 4/21.03.2022

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (20/03/2023)

Autorizare modificare in conducerea executiva a SAI Muntenia Invest