Update articol:

Piaţa unică digitală: Opt oraşe din UE vor găzdui supercalculatoare de nivel mondial

Centrele-gazdă vor fi situate la Sofia (Bulgaria), Ostrava (Republica Cehă), Kajaani (Finlanda), Bologna (Italia), Bissen (Luxemburg), Minho (Portugalia), Maribor (Slovenia) şi Barcelona (Spania)

Bugetul total este de 840 de milioane EUR, cifră care ține seama și de finanțarea oferită de UE. Modalitățile exacte de finanțare ale noilor supercalculatoare vor fi prevăzute în acordurile de găzduire care vor fi semnate în curând.

Au fost selectate opt situri în UE unde vor funcționa centrele de supercalcul ce vor găzdui primele supercalculatoare europene, potrivit Comisiei Europene. Acestea vor ajuta cercetătorii, industria și întreprinderile din Europa să dezvolte noi aplicații într-o gamă largă de domenii, de la conceperea de medicamente și materiale noi la combaterea schimbărilor climatice.

Marcând un pas major către obiectivul de a aduce Europa în topul zonelor de supercalcul la nivel mondial, întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță (EuroHPC) a selectat opt situri ale centrelor de supercalcul, din opt state membre, care vor găzdui noile calculatoare de înaltă performanță. Centrele-gazdă vor fi situate la Sofia (Bulgaria), Ostrava (Republica Cehă), Kajaani (Finlanda), Bologna (Italia), Bissen (Luxemburg), Minho (Portugalia), Maribor (Slovenia) și Barcelona (Spania). Acestea vor sprijini dezvoltarea de aplicații majore în domenii precum medicina personalizată, conceperea de medicamente și materiale, bioingineria, prognozele meteorologice și schimbările climatice. În total, 19 din cele 28 de țări participante la întreprinderea comună vor face parte din consorțiile care vor asigura funcționarea acestor centre. Bugetul total este de 840 de milioane EUR, cifră care ține seama și de finanțarea oferită de UE. Modalitățile exacte de finanțare ale noilor supercalculatoare vor fi prevăzute în acordurile de găzduire care vor fi semnate în curând.

Vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, a declarat: Aceste centre le vor oferi cercetătorilor acces la supercalculatoare de nivel mondial, o resursă strategică pentru viitorul industriei europene. Aceștia își vor putea prelucra datele în interiorul UE, nu în afara ei. Este un pas înainte important pentru ca Europa treacă la un nou nivel în ceea ce privește capacitatea de calcul; astfel vom putea progresa în tehnologii orientate spre viitor, cum ar fi internetul obiectelor, inteligența artificială, robotica și analiza datelor.

Vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, a declarat: Aceste centre le vor oferi cercetătorilor acces la supercalculatoare de nivel mondial, o resursă strategică pentru viitorul industriei europene.

Vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, a declarat: Aceste centre le vor oferi cercetătorilor acces la supercalculatoare de nivel mondial, o resursă strategică pentru viitorul industriei europene.Comisarul pentru buget și resurse umane, Günther Oettinger, a declarat: Această inițiativă demonstrează că investițiile la care contribuie în comun UE și statele sale membre, având un obiectiv comun, pot contribui la conferirea unei poziții de lider Europei într-un sector de înaltă tehnologie, aducând beneficii semnificative tuturor cetățenilor și întreprinderilor europene.Așteptăm viitorul buget pe termen lung al UE și programul Europa digitală, prin intermediul cărora am propus un volum semnificativ de investiții pentru realizarea unei infrastructuri de date și de supercalculatoare de clasă mondială.

Comisarul pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel, a declarat: Întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță reprezintă un bun exemplu al modului în care țările UE pot coopera pentru a stimula inovarea și a-și asigura competitivitatea la nivel mondial în domeniul acestor tehnologii de o importanță strategică. Sunt convinsă că noile supercalculatoare care vor fi găzduite în aceste situri vor stimula competitivitatea Europei în domeniul digital. Am demonstrat puterea abordării noastre europene, care va aduce beneficii concrete cetățenilor și va ajuta IMM-urile europene.

În lumea de astăzi, capacitatea de calcul de înaltă performanță este esențială pentru a genera creștere economică și locuri de muncă, dar și pentru a beneficia de autonomie strategică și a putea inova în orice domeniu. Domeniile de utilizare ale supercalculului sunt extrem de numeroase. Acesta poate, de exemplu, să prevadă evoluția condițiilor meteorologice locale și regionale și să prezică amploarea și traiectoria furtunilor și inundațiilor, permițând activarea sistemelor de avertizare timpurie pentru fenomenele meteorologice extreme. De asemenea, acesta este utilizat pentru conceperea de noi medicamente, pentru rezolvarea ecuațiilor complexe de fizică prin care se generează modele ale proceselor moleculare și ale interacțiunii unui medicament nou cu țesuturile umane. Industria aviatică și cea auto folosesc, de asemenea, supercalculul pentru a efectua simulări complexe și pentru a testa avioane și autovehicule în ansamblul lor sau componente ale acestora. În plus, deoarece acestea sunt esențiale pentru desfășurarea unor simulări la scară largă și pentru analizarea datelor, supercalculatoarele sunt o componentă extrem de importantă în dezvoltarea inteligenței artificiale și în stimularea atuurilor Europei în materie de securitate cibernetică și platforme blockchain.

Întreprinderea comună, împreună cu centrele-gazdă selectate, intenționează să achiziționeze opt supercalculatoare: trei precursoare ale calculatoarelor exascale (capabile să execute mai mult de 150 Petaflops sau 150 de milioane de miliarde de calcule pe secundă), care se vor număra printre primele cinci astfel de calculatoare la nivel mondial, și cinci calculatoare petascale (capabile să execute peste 4 petaflops sau 4 milioane de miliarde de operațiuni pe secundă).

Este de așteptat ca precursorul sistemelor exascale să ofere o putere de calcul de 4-5 ori mai mare decât sistemele actuale de supercalcul de top din cadrul Parteneriatului pentru tehnică de calcul avansată în Europa (PRACE). Dacă se ține seama și de sistemele petascale, se dublează astfel resursele de supercalcul disponibile la nivel european, ceea ce înseamnă că mult mai mulți utilizatori vor avea acces la ele.

În următoarele luni, întreprinderea comună va semna acorduri cu entitățile-gazdă selectate și cu consorțiile acestora. Aceste acorduri vor prevedea modul în care se va derula procesul de achiziționare a calculatoarelor, precum și angajamentele bugetare ale Comisiei și, respectiv, ale statelor membre. Se preconizează că supercalculatoarele vor deveni operaționale în a doua jumătate a anului 2020 pentru utilizatorii europeni din mediul academic, din industrie și din sectorul public. Toate supercalculatoarele noi vor fi conectate la rețeaua paneuropeană de mare viteză GEANT, la fel ca supercalculatoarele existente în cadrul PRACE.

În următoarele zile, acest pas important pentru supercalculul european va fi prezentat de înalți funcționari ai Comisiei, cărora li se vor alătura reprezentanți ai guvernelor naționale și ai centrelor de supercalcul implicate.

Propusă de Comisie și sprijinită de Consiliul UE, întreprinderea comună EuroHPC a fost înființată în noiembrie 2018, cu scopul de a dota UE cu o infrastructură de supercalcul de nivel mondial până la sfârșitul anului 2020. În februarie 2019, întreprinderea comună a lansat primele cereri de exprimare a interesului pentru selectarea siturilor care să găzduiască primele supercalculatoare până la sfârșitul anului 2020. Au fost lansate două astfel de cereri: una pentru entitățile care vor găzdui supercalculatoarele petascale și una pentru entități care vor găzdui supercalculatoarele exascale.

Supercalculul este o prioritate-cheie în programul Europa digitală al UE, propus de Comisie în mai 2018 în contextul următorului buget pe termen lung al UE, care include o propunere de 2,7 miliarde EUR pentru a finanța supercalculul în Europa în perioada 2021-2027. Acest buget va permite întreprinderii comune să sprijine achiziționarea de supercalculatoare exascale (capabile să execute 1018 calcule pe secundă sau o mie de petaflops) până în 2023, precum și să dezvoltarea unor aplicații de vârf pentru aceste supercalculatoare și a competențelor necesare de utilizare a acestora.

BVB | Știri BVB