Update articol:

Pierdere de 158 milioane lei pentru Electrica, în primul trimestru

electrica

Grupul Electrica (EL) a raportat o pierdere de 158 mil. RON, în primul trimestru, față de un profit de 58 milioane lei, în T1 2021, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

Veniturile operationale ale Grupului Electrica, în T1 2022, au inregistrat o valoare de 3.258 milioane RON, in creștere cu 1.529 milioane RON față de acelasi trimestru al anului precedent, potrivit unui comunicat al companiei.

Veniturile din furnizarea de energie electrica si gaze naturale pe segmentul de furnizare au crescut cu 818,3 mil. RON.

632 mil. RON reprezintă alte venituri din exploatare aferente subventiilor de primit pe segmentul de furnizare (valori de recuperat), ca urmare a aplicarii mecanismului de plafonare a preturilor la energie electrica si gaze naturale aprobat prin Ordinul nr.118/2021 cu modificarile ulterioare si Ordinul nr.27/2022.

Compania a raportat cresterea cu 97,5 mil. RON a veniturilor din segmentul de distributie, din care aprox. 75,5 mil. RON, din majorarea tarifelor de distribuție în medie cu 8,6%, comparativ cu T1 2021, si 22,0 mil. RON venituri din recunoasterea investitiilor in retea in legatura cu acordurile de concesiune.

Corina Popescu, Director General Electrica, a declarat: „Situatia interna si externa din piata de energie din ultimul an si jumătate a avut si continua sa aiba un impact major asupra tuturor jucatorilor din piata. In primele 3 luni ale anului 2022, rezultatele fnanciare ale companiei au continuat să fie influentate de preturile mari de achizitie a energiei electrice de pe piețele OPCOM, in paralel cu modificarile legislative succesive care au generat schimbari importante in sistemul de facturare, cu impact în incasari, in special pe aria de furnizare. Eforturile companiilor din Grup, concretizate in masuri specifice fiecarei arii de activitate, au dus la o redresare financiara, in T1 2022, Grupul Electrica demonstrand astfel că ramane un jucator stabil si credibil prin capacitatea de adaptare rapida la conditiile unei piete extrem de dificila.

In aria de furnizare, compania a trebuit sa gestioneze impactul masurilor acordate de autoritati prin schemele de ajutor prevazute de OUG 118/2021 si OUG 27/2022 privind plafonarea, compensarea si exceptarea de care beneficiaza anumite categorii de consumatori si sa gaseasca cele mai bune modalitati de reducere a efectelor negative generate de instabilitatea pietei de energie.

In aria de distribuție, DEER a continuat programul ambitios de investitii derulat inca de la inceputul perioadei anterioare de reglementare, urmarind modernizarea infrastructurii de retea si accelerarea extinderii contorizarii inteligente la scara larga, aspect care depinde si de contextul economic si geopolitic, factori ce pot influenta capacitatea de productie si de livrare de echipamente necesare pentru investitii. In primul trimestru al acestui an, DEER a derulat cinci proiecte in valoare totala de aproximativ 60 milioane de euro, finantate din fonduri europene din programul Operational Infrastructura Mare, cu o valoare eligibila de aproximativ 49 milioane euro, orientate catre modernizarea statiilor de transformare, digitalizare, implementarea de contoare inteligente si a unor sisteme infomatice specializate, destinate managementului activelor de retea precum si a grupurilor de masurare. Proiectele se deruleaza ca investitii multianuale, finalizarea acestora fiind prevazuta pentru sfarsitul anului 2023.

Evolutia pietei de energie si costurile achizitiei de energie pentru acoperirea consumului propriu tehnologic au influentat insa capacitatea de finantare a societatii atat pentru executia investitiilor cat si pentru asigurarea capitalului de lucru iar indeplinirea obiectivelor strategice depinde de stabilizarea pietei si actualizarea legislatiei specifice la nivel national. In acest sens, se vor continua demersurile necesare pentru adaptarea legislatiei secundare la conditiile pietei astfel incat sa fie asigurata viabilitatea financiara a operatorilor de distributie.

In aria de servicii, compania Electrica Serv a continuat demersul de atingere a obiectivului Grupului ce vizeaza contributia la dezvoltarea sustenabila, in contextul Pactului verde european, si a implementat o serie de proiecte reprezentand montari de centrale fotovoltaice. In primul trimestru al anului, au fost finalizate si puse in functiune 5 centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalata de aproape 2 MWp, iar pentru perioada urmatoare vom continua dezvoltarea acestei noi linii de business.

Asadar, intr-un context dificil si intr-o perioada marcata de volatilitate, am adoptat o serie de masuri care sa pregatească Grupul Electrica sa actioneze mai agil si rezilient, pe toate liniile de business si sa isi pastreze pozițta de partener care actionează constant in interesul clientilor si investitorilor, indiferent de perturbarile generate de factori externi companiei.”

In trimestrul 1 al acestui an, Grupul a inregistrat o performanta buna pe segmentul de furnizare avand un profit net de 151 mil RON si EBITDA pozitiva de 187 mil RON (31.03.2021: profit net de 28 de mil RON si EBITDA pozitiva de 36 de mil RON), in principal ca urmare a cresterii preturilor de vanzare a energiei electrice (de ex: pe piata cu amanuntul s-a inregistrat o crestere de pretului de vanzare cu 116%).

Veniturile si alte venituri din exploatare aferente acestui segment au inregistrat o crestere de 88,4% in primul T1 2022, comparativ cu T1 2021, ajungand la 3,3 mld RON de la 1,7 mld RON, in principal, atat din veniturile din furnizarea energiei electrice si a gazelor catre consumatorii finali cat si din alte venituri din exploatare aferente subventiilor de primit (valori de recuperat), ca urmare a aplicarii mecanismului de plafonare a preturilor la energie electrica si gaze naturale aprobat prin Ordinul nr.118/2021 cu modificarile ulterioare si Ordinul nr.27/2022.

Pe segmentul de distributie, rezultatul inregistrat in primul trimestru este pierdere neta de 307 mil RON, un impact semnificativ negativ fiind determinat de pretul mediu de achizitie al energiei electrice pentru Consumul Propriu Tehnologic (CPT) cu 136% mai mare decat valoarea stabilita de ANRE ex-ante in tarife generand costuri suplimentare de 384 mil. RON, costuri ce se vor recupera in tarifele viitoare intr-o perioada de pana 5 ani dupa data de 31 martie 2023 in baza OUG 27/2022. Luand in considerare aceste aspecte, recuperarea de pret din CPT de 384 mil. RON pune intr-o perspectiva favorabila si performanta segmentului de distributie.

Operatorii de Distributie a energiei electrice au fost direct afectati de aceasta crestere semnificativa a pretului de achizitie a energiei electrice pentru CPT, acestia fiind obligati, conform Ordinului ANRE nr.73/2014, sa achizitioneze energia electrica necesara acoperii consumului propriu tehnologic (CPT), in vederea respectarii conditiilor generale asociate licentei de distributie de pe piata angro de energie electrica, in conformitate cu Legea energiei electrice si gazelor naturale nr. 123/2012 cu modificarile si completarile ulterioare (Art. 45).

De asemenea, incepand cu 1 aprilie 2022 segmentul de distributie va beneficia de tarifele majorate prin OUG 27/2022 pentru a permite recuperarea sumei de 363 milioane lei din diferenta de pret mediu de achizitie energie electrica necesara acoperirii CPT aferent 2021. In primul trimestru tarifele au avut o crestere comparativa cu perioada precedenta similara de 8,6% si incepand cu 1 aprilie 2022 vor creste cu 20,3%, cu un impact favorabil in performanta operationala pentru segmentul de distributie incepand cu T2 2022. Tot legat de tarife, mentionam ca in baza OUG 27/2022, tarifeleaplicabile incepand cu 1 aprilie 2022 mentionate mai sus nu se mai modifica pana la 1 aprilie 2023.

EBITDA consolidată are o valoarea negativa de 51 milioane RON, în scădere cu 250 milioane RON față de valoarea din primele trei luni ale anului 2021. Reducerea EBITDA este determinată, în principal, de evoluția segmentului de distributie, in principal, impactul negativ fiind din pretul mediu de achizitie al energiei electrice in primul trimestru al acestui an pentru CPT.

▪ Grupul Electrica a distribuit, în T1 2022, aproximativ 4,74 TWh (scadere cu 1,1% față de T1 2021) către un număr de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori.

▪ În T1 2022, Grupul Electrica a furnizat pe piața cu amănuntul aproximativ 2,3 TWh (reducere de 3,9% față de T1 2021) către un număr de aproximativ 3,5 milioane de locuri de consum.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative