Update articol:

Planul secret al Turciei de a invada Grecia şi Armenia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan

Un plan pentru o invazie turcească simultană atât a Greciei, cât și a Armeniei a fost pregătit de Turcia, conform documentelor secrete ale Statului Major turc, citate de South Front, potrivit Zerohedge.com.

Conform acestor documente, planul numit „CERBE” a fost pregătit în 2014 și actualizat în 2016.

Potrivit unei prezentări PowerPoint pregătită de Statul Major General, Turcia ar fi  elaborat un plan pentru o operațiune militară secretă numită „Directiva de planificare a operațiunii Cerbe TSK [Forțele Armate Turce]”. Planul a fost datat pe 7 ianuarie 2014, ceea ce înseamnă că a fost probabil actualizat pe fondul tensiunii crescute dintre Turcia și Grecia/Cipru în estul Mediteranei, se mai arată în raport. Cerbe este numele unei insule din sudul Tunisiei, lângă granița cu Libia.

Acolo a avut loc bătălia de la Djerba în mai 1560 între forțele otomane și flota Alianței Creștine, care a constat în principal din forțe spaniole, papale, genoveze, malteze și napolitane. „Turcii au câștigat bătălia, care le-a conferit dominația în Marea Mediterană”, se spune în raport, adăugând că „numele planului de război cuprinzător al Turciei în estul Mediteranei se potrivește cu narațiunea promovată de președintele turc Recep Tayyip Erdogan” și asociații săi, care adesea plasează problemele Turciei cu aliații săi occidentali ca parte a unui conflict reînnoit între Europa creștină și Turcia musulmană. O imagine din powerpoint-ul din documentul secret listează planurile militare ale Turciei împotriva Greciei, Armeniei și Ciprului în estul Mediteranei, cu date corespunzătoare care arată când au fost întocmite.

„Existența planului de război al Turciei pentru est a fost descoperită într-un dosar judecătoresc din capitala Turciei, procurorul Serdar Coșkun, loial președintelui turc, aparent uitând să înlăture documentele clasificate înainte de a le depune la instanță”, se arată într-un comunicat , care continuă: „Informaţiile au fost colectate de la sediul Statului Major General în timpul unei investigații asupra loviturii de stat eșuate din 15 iulie 2016. Documentele, inclusiv planul de invadare a Greciei și Armeniei, s-au dovedit că au fost trimise printre comandanții superiori la Statul Major General printr-un e-mail intern sigur.

Coșkun a ordonat armatei să transmită copii ale tuturor e-mailurilor din ultimele două luni, inclusiv cele criptate, la 1 august 2016. Zece zile mai târziu, la 11 august 2016, procurorul l-a instruit pe asistentul său de încredere, un ofițer de poliție pe nume Yüksel Var, să colecteze e-mailurile de pe serverele interne ale Statului Major General și să-i raporteze. Un comitet înființat de tehnicieni militari sub conducerea lui Var a finalizat treaba pe 14 februarie 2017. În cele din urmă, rechizitoriul a fost depus de procurorii Necip Cem İșçimen, Kemal Aksakal și İstiklal Akkaya în martie 2017 la cea de-a 17-a Curte Penală Supremă din Ankara cu e- mailurile colectate de pe computerele Statului Major General”.

Publicaţia Monitorul nordic concluzionează: „Nu s-a găsit nicio comunicare în e-mailuri care să indice vreo tentativă de lovitură de stat, despre care mulți cred că a fost o operațiune de dezorientare organizată de Erdogan și de serviciile sale de informații și militare pentru a persecuta opoziția  și pentru epurarea în masă.

Documentul nu conține detalii despre specificul programului, altele decât numele său și data actualizate. Detaliile planului de război trebuie să fi fost etichetate „confidențiale” și, prin urmare, nu puteau fi comunicate prin intermediul sistemului intranet care rulează pe serverele de e-mail ale armatei turce. O revizuire a documentelor arată, de asemenea, că Statul Major General, care a notificat e-mailurile la început, a intrat în panică opt luni mai târziu cu privire la posibilul impact al divulgării documentelor sensibile și a început să dea alarma. Prima scrisoare de avertizare a fost scrisă la 8 martie 2017 de către șeful Statului Major General Unur Tarçın, șeful Sistemului de comunicare, servicii electronice și de informații al Statului Major General (Muhabere, Elektronik ve Bilgi Sistemleri sau MEBS).

El a avertizat Serviciul Juridic al Statului Major General că documentele conțin informaţii secrete legate de securitatea națională a Turciei, rapoarte de informații clasificate și operațiuni în Siria și estul Mediteranei. El a spus că documentele trebuie păstrate secrete și nu dezvăluite persoanelor neautorizate. Consilierul șef adjunct al Statului Major General, colonelul Aydın Seviș, a scris apoi la Înalta Curte Penală din Ankara, la 24 august 2017, reiterând aceleași îngrijorări cu privire la documentele secrete și îndemnând înființarea unui comitet care să le revizuiască. Cu toate acestea, procurorii turci nu au părut să fie atenți la preocupările lor și au inclus toate dosarele cu documentele secreteîn dosarul cauzei, dezvăluind informațiile extrem de clasificate, inclusiv numele planului de invazie pentru Grecia ”.

 

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (30/07/2021)

Rezultate teste stress 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/07/2021)

Raport Auditor conform art. 92 ind. 3 Legea 24/2017- Sem. I 2021

VRANCART SA (VNC) (30/07/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Tranzactii raportate in S1 2021