Update articol:

Poate Turkmenistanul să devină un jucător serios de gaz în Europa?

Marea Caspică este una dintre cele mai mari și mai vechi regiuni producătoare de petrol și gaze din lume. În timpul Războiului Rece, zona bogată în hidrocarburi a fost controlată de sovietici, deoarece marea majoritate a rezervelor erau situate în Uniunea Sovietică. De la destrămarea URSS, companiile internaționale au venit în țările nou independente, cum ar fi Azerbaidjanul și Kazahstanul. Dar Turkmenistanul are de departe cele mai mari rezerve de gaze naturale. Izolarea geografică și animozitatea cu Azerbaidjanul au împiedicat exportul de gaze către clienții din Europa, scrie oilprice.com.

Recent, însă, relațiile dintre Așgabat (Turkmenistan) și Baku (Azerbaidjan) s-au îmbunătățit, pe măsură ce țările au semnat un acord pentru dezvoltarea în comun a unui câmp comun de gaze naturale. Turkmenistanul are a patra cea mai mare rezervă de gaze din lume, la 19,5 trilioane de metri cubi și 10% din totalul global. Aceasta include Galkynysh cu 2,8 trilioane de metri cubi, care este unul dintre cele mai mari câmpuri de gaze din lume.

Izolarea geografică a Turkmenistanului este cel mai important impediment pentru exporturile la scară largă. Acest lucru s-a schimbat oarecum odată cu ascensiunea economiei chineze și cu cererea masivă de materii prime și energie. Companiile chineze au importat 43 bcm în 2019 din Turkmenistan, ceea ce reprezintă 80% din totalul exporturilor din acel an. În timp ce contractele sunt păstrate secrete, analiștii presupun că Ashgabat este încă puternic îndatorat față de China pentru construcția gazoductului Asia Centrală-China (CACG). Prin urmare, Turkmenistanul este hotărât să se diversifice către Europa.

Finalizarea recentă a coridorului sudic de gaz de 40 de miliarde de dolari, care constă în conductele TANAP și TAP, din Azerbaidjan până în sudul Europei, poate fi o  oportunitate pentru Turkmenistan. Pentru prima dată în decenii, exportul de gaze naturale din Asia Centrală direct în Europa este o opțiune viabilă dacă statele implicate își joacă bine cărțile.

Conductele TANAP și TAP sunt concepute pentru a transporta 10 bcm în Europa și 6 bcm pe piața turcească din câmpul Shah Deniz din Azerbaidjan. În prezent, conductele funcționează doar la jumătate din capacitatea lor. Doar o conductă trans-caspică trebuie construită pentru ca gazul să curgă din Turkmenistan în Azerbaidjan.

Primul pas către un acord major ar putea fi anunțat în august, după summitul din stațiunea turistică Awaza din Turkmenistan, la care vor participa Turcia și Azerbaidjanul. Prezența președintelui turc Erdogan poate fi un semn al unei descoperiri pe partea de producție. Cu toate acestea, problema este mai probabil să se regăsească din partea cererii.

Piața europeană este deja bine conectată la producători prin conducte și facilități de import de GNL. Mai mult, gazul din Turkmenistan se va îndrepta spre sud-estul Europei, unde Rusia a construit în mod agresiv noi conducte pentru a descuraja concurenții.

Ar putea fi puțin prea târziu pentru exportul de gaze din Asia Centrală pe piața europeană. Deși există o anumită capacitate în conductele TANAP și TAP de a include gaze din Turkmenistan, este necesară o investiție de mai multe miliarde într-o conductă submarină trans-caspică. Banca Europeană de Investiții nu va mai finanța proiecte de combustibili fosili de la sfârșitul anului 2021. Prin urmare, finanțarea trebuie să provină dintr-o sursă alternativă care s-ar putea dovedi a fi o provocare.

De asemenea, gazul din Asia Centrală este destinat unei piețe care se transformă rapid din cauza tranziției energetice. UE se decarbonizează și se concentrează pe durabilitate, ceea ce va reduce în cele din urmă cererea de gaze naturale pe termen lung. Acest lucru afectează profitabilitatea noilor proiecte energetice la scară largă și reduce probabilitatea exporturilor din Turkmenistan către Europa.

Cu toate acestea, așteptați-vă ca liderii din Turcia, Azerbaidjan și Turkmenistan să folosească un limbaj revigorant în august pentru a-și sublinia intențiile de a deveni un exportator major către Europa. În următorii doi ani se va vedea dacă o astfel de afacere poate fi încheiată pentru ca gazul din Asia Centrală să ajungă pe o piață deja saturată.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera