Update articol:

Poliţia Română: Cinci bărbaţi au pretins că sunt brokeri şi au determinat persoane să investească bani la bursă, prejudiciul creat fiind estimat la 300.000 de euro

pixabay.com pixabay.com

Bursa de Valori Bucureşti a reacţionat: “Cum te ferești de falșii brokeri? Verifică-i înainte”

 

200 de oameni au fost înşelaţi de așa-ziși brokeri din București, determinându-i  să investească bani la bursă, prejudiciul creat fiind estimat la 300.000 de euro, potrivit Ştirilor Pro TV, care susţine că firma se numea Alternativa Finance şi se prezenta ca fiind o companie care face tranzacţii sigure pe Wall Street, le asigura clienţilor 100% protecţie şi posibilitatea să îşi retragă oricând banii.

 

Victimele erau  persoane de peste 30 de ani, cu job-uri bine plătite. Cele mai mici investiţii erau de câteva zeci de mii de lei, însă unii clienţi au transferat în conturile companiei şi 30.000 de euro.

Poliţia Română a anunţat: “Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au pus, săptămâna trecută, în aplicare 9 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi şi Dâmboviţa, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, după ce cinci bărbaţi ar fi pretins că sunt brokeri şi ar fi determinat mai multe persoane să investească diferite sume de bani la bursă, prejudiciul creat fiind estimat la 300.000 de euro.

Din datele şi probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2018 – iunie 2019, cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 21 şi 48 de ani, sub pretextul că ar fi brokeri, ar fi determinat mai multe persoane să depună diverse sume de bani în anumite conturi bancare indicate de către aceştia, în vederea investirii în diferite instrumente financiare. Mai mult decât atât, pentru a-şi spori câştigurile şi recupera sumele investite, persoanele vătămate au recomandat la rândul lor această investiţie şi altor persoane, aceasta fiind o schemă de fraudare în sistem piramidal.

Totodată, în scopul menţinerii în eroare a persoanelor vătămate, cei în cauză foloseau un generator de fişiere ce copia informaţii din surse publice pentru a genera rapoarte cu privire la situaţia financiara a clienţilor cu date despre valorile indicilor bursieri în timp real, pentru a crea aparenţa unor rapoarte de tranzacţionare reale. În urma studierii extraselor de cont au fost identificate tranzacţii în valoare de aproximativ 300.000 de euro.

Persoanele implicate au fost conduse pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Sectorului 1.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, faţă de doi dintre cei în cauză în stare de reţinere, urmând a fi prezentaţi magistraţilor. Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române”.

La aflarea informaţiilor, Bursa de Valori Bucureşti a reacţionat, publicând pe Facebook: “Cum te ferești de falșii brokeri? Verifică-i înainte. Lista brokerilor autorizați să efectueze operațiuni la Bursa de Valori Bucuresti poate fi găsită aici:

http://www.bvb.ro/Intermediaries/ListOfIntermediaries/TopOfIntermediaries?fbclid=IwAR3W4cGdw4K_wIVJqiwb-RaNd1u1zbTNNXfUqhBlJ6KQHepoY5pgdp-rAdA

Brokerul de bursă şi compania la care lucrează trebuie să fie autorizate de ASF.

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021