Campania lui Trump a sugerat că Iranul a fost de vină. POLITICO nu a verificat în mod independent identitatea hackerilor sau motivația lor.
Campania fostului președinte Donald Trump a declarat sâmbătă că unele dintre comunicațiile sale interne au fost piratate. Recunoașterea a venit după ce POLITICO a început să primească e-mailuri de la un cont anonim cu documente din interiorul operațiunii lui Trump.
Campania lui Trump a dat vina pe “surse străine ostile Statelor Unite”, citând un raport Microsoft de vineri conform căruia hackerii iranieni “au trimis un e-mail de spear phishing în iunie unui oficial de rang înalt dintr-o campanie prezidențială”. Microsoft nu a identificat campania vizată de e-mail și a refuzat să comenteze sâmbătă. POLITICO nu a verificat independent identitatea hackerilor sau motivația acestora, iar un purtător de cuvânt al campaniei Trump, Steven Cheung, a refuzat să spună dacă are informații suplimentare care să susțină sugestia campaniei că a fost vizată de Iran.
“Aceste documente au fost obținute ilegal din surse străine ostile Statelor Unite, cu intenția de a interfera cu alegerile din 2024 și de a semăna haos în întregul nostru proces democratic”, a declarat Cheung. “Vineri, un nou raport al Microsoft a constatat că hackerii iranieni au pătruns în contul unui “oficial de rang înalt” din cadrul campaniei prezidențiale americane din iunie 2024, care coincide cu momentul apropiat al alegerii de către președintele Trump a unui candidat la funcția de vicepreședinte”.
Pe 22 iulie, POLITICO a început să primească e-mailuri de la un cont anonim. În cursul ultimelor săptămâni, persoana – care a folosit un cont de e-mail AOL și s-a identificat doar ca “Robert” – a transmis ceea ce păreau a fi comunicări interne de la un înalt oficial al campaniei Trump. În documente era inclus un dosar de cercetare pe care campania lui Trump se pare că l-a realizat cu privire la colegul lui Trump, senatorul JD Vance din Ohio, datat 23 februarie. Documentele sunt autentice, potrivit a două persoane familiarizate cu acestea și cărora li s-a acordat anonimatul pentru a descrie comunicările interne. Una dintre persoane a descris dosarul ca fiind o versiune preliminară a dosarului de verificare al lui Vance.
Dosarul de cercetare este un document de 271 de pagini bazat pe informații disponibile publicului despre trecutul și declarațiile lui Vance, unele dintre acestea – cum ar fi criticile sale la adresa lui Trump din trecut – fiind identificate în document ca “POTENȚIALE VULNERABILITĂȚI”. Persoana a trimis, de asemenea, o parte a unui document de cercetare despre senatorul de Florida Marco Rubio, care a fost, de asemenea, un finalist pentru nominalizarea ca vicepreședinte.
Persoana a declarat că deține o “varietate de documente, de la documente juridice și judiciare [ale lui Trump] la discuții interne de campanie”.
Întrebată cum au obținut documentele, persoana a răspuns: “Vă sugerez să nu fiți curioși să aflați de unde le-am obținut. Orice răspuns la această întrebare mă va compromite și, de asemenea, vă restricționează legal să le publicați.”
Domeniul de aplicare al informațiilor obținute de hacker este neclar. Dar aceasta reprezintă o breșă majoră de securitate pentru campania lui Trump.
Luna trecută, au apărut informații conform cărora comunitatea de informații a SUA a primit tot mai multe dovezi care sugerează că Iranul lucrează la comploturi pentru a-l ucide pe Trump ca represalii pentru decizia acestuia de a ordona asasinarea ofițerului militar iranian Qassem Soleimani în 2020. Nu există niciun indiciu că trăgătorul care l-a vizat pe Trump la un miting luna trecută ar avea legătură cu acest complot.
În declarația sa de sâmbătă, Cheung a subliniat aceste rapoarte, spunând: “Iranienii știu că președintele Trump va opri domnia lor de teroare, așa cum a făcut-o în primii săi patru ani la Casa Albă”.
În 2016, înalți oficiali ai Partidului Democrat au fost atacați cibernetic înainte de alegerile prezidențiale. Breșa a dus la scurgerea de e-mailuri jenante care documentau funcționarea internă a partidului și a campaniei fostului candidat democrat la președinție Hillary Clinton. Ulterior, oficiali din domeniul securității naționale au acuzat Rusia de orchestrarea tentativei de hacking. Multe dintre aceste e-mailuri au fost diseminate ulterior către WikiLeaks, un site care publică documente divulgate, și au fost publicate în perioada premergătoare zilei alegerilor cu scopul de a stânjeni operațiunea politică a lui Clinton.
În 2017, Departamentul de Justiție a lansat o investigație cu privire la interferența Rusiei în alegeri și la rolul jucat de apropiații lui Trump în efortul de hacking. Consilierul special Robert Mueller a concluzionat în cele din urmă că nu are suficiente dovezi pentru a formula acuzații penale împotriva lui Trump sau a campaniei sale pentru presupusa conspirație cu rușii. Cu toate acestea, el a descris o campanie Trump care a încurajat pirateria informatică și a fost dornică să valorifice materialele și a descris eforturile semnificative ale lui Trump și ale unor aliați care au împiedicat capacitatea anchetatorilor de a obține comunicări și mărturii-cheie care ar fi putut aduce mai multă lumină în această chestiune.
Iranul respinge acuzațiile de implicare în hackingul campaniei lui Trump
Misiunea permanentă a Iranului la Organizația Națiunilor Unite a respins categoric acuzațiile privind rolul Teheranului în piratarea campaniei electorale a fostului președinte american și candidat republican Donald Trump, afirmând că Republica Islamică nu are niciun scop sau motiv să intervină în alegerile prezidențiale americane.
Potrivit unui reporter IRNA, misiunea iraniană a respins, într-o declarație, raportul publicat de Politico, un ziar digital american care susține că are acces la documente privind rolul Iranului în piratarea campaniei lui Trump și că a început să primească e-mailuri de la un cont anonim conținând documente din operațiunile interne ale campaniei lui Trump
“Nu acordăm credit acestor știri, deoarece guvernul iranian nu are scopul sau motivația de a interveni în alegerile prezidențiale americane”, a reacționat misiunea iraniană.
Campania Trump a indicat, de asemenea, un raport realizat de Microsoft în iunie, care susținea că hackeri conectați la Iran au încercat să se strecoare în contul unui oficial de rang înalt al unei campanii prezidențiale anonime, menționând că hackingul a fost efectuat folosind acreditările de e-mail ale unui fost consilier senior. Raportul nu a oferit detalii suplimentare cu privire la identitatea oficialului, dar Cheung, fără a furniza nicio dovadă, a arătat cu degetul spre Iran, scrie IRNA.
Misiunea iraniană la ONU a clarificat vineri, ora locală, ca răspuns la întrebările ridicate cu privire la raportul Microsoft: “Iranul însuși este o victimă a diferitelor atacuri cibernetice care vizează infrastructura, centrele de servicii publice și industriile țării. Puterea cibernetică a Iranului este defensivă și proporțională cu amenințările cu care se confruntă”.
Iranul nu are un obiectiv sau un plan pentru un atac cibernetic. Alegerile americane sunt o problemă internă a acestei țări, iar Iranul nu are nicio implicare în aceasta, a detaliat misiunea iraniană, conform IRNA.
Misiunea permanentă a Iranului la ONU a emis recent o declarație similară, după ce unele instituții media americane au citat oficiali ai serviciilor de informații care au afirmat că Teheranul intenționează să perturbe alegerile și să afecteze negativ campania electorală a lui Trump.
“Iranul nu are niciun obiectiv sau activitate de a influența alegerile americane. O mare parte din aceste acuzații sunt operațiuni psihologice pentru a da un impuls fals campaniilor electorale”, a răspuns misiunea iraniană la începutul acestei săptămâni.