Update articol:

Politico: Angela Merkel are aceeași viziune ca preşedintele Chinei Xi cu privire la evitarea blocurilor de tipul Războiului Rece

Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a respins marți apelurile ca Europa să aleagă o tabără, dintre SUA și China, susținând pledoaria făcută de președintele chinez Xi Jinping cu o zi înainte, scrie Politico .

În timp ce administrația Joe Biden caută să aducă alături de SUA democrațiile într-o poziție unitară față China, Merkel a fost extrem de precaută cu privire la formarea unor tabere adverse.

„Mi-aș dori foarte mult să evit construirea de blocuri”, a declarat Merkel la Forumul Economic Mondial de la Davos, adăugând: „Nu cred că ar face dreptate multor societăți dacă am spune că acestea sunt Statele Unite și acolo este China și ne grupăm în jurul uneia sau alteia. Aceasta nu este înțelegerea mea despre cum ar trebui să fie lucrurile”.

Referindu-se la discursul preşedintelui Chinei Xi Jinping la același forum, Merkel a spus: “Președintele chinez a vorbit ieri, iar eu și el suntem de acord cu asta. Vedem o nevoie de multilateralism”.

“Dar există întrebări la care nu suntem în acord momentan. Ce înseamnă să ai diferite modele sociale? Unde începe și unde se termină granița? Cum susțineți valori elementare, care sunt indivizibile?” a spus ea.

Merkel s-a declarat „foarte mulțumită” de acordul de investiții UE-China, invocând reciprocitatea, transparența subvențiilor statului chinez și deschiderea „accesului mai previzibil la (…) tehnologie de ultimă generație” în China.

Ea a solicitat, de asemenea, noii administrații americane conduse de Biden – cu care a vorbit telefonic, să găsească un punct comun cu UE privind impozitarea companiilor digitale.

BVBStiri BVB

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (23/06/2021)

Decizia ASF nr. 800/22.06.2021

WTI LIGHT SWEET TURBO SHORT 1/70/68 (EBWTITS37) (23/06/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 24 si 25 Iunie 2021

ARMATURA S.A. (ARM) (23/06/2021)

Alegere Presedinte al Consilului de Administratie

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (23/06/2021)

Numire Presedinte provizoriu CS si aprobare componenta comitete consultative