Update articol:

Politico.eu: Europa trăiește un flashback al coronavirusului, plus o reacție adversă din partea cetăţenilor

pixabay.com pixabay.com
  • Tulburările sociale cresc, pe măsură ce al doilea val de pandemie vine peste Europa

 

Blocajele s-au întors, dar de această dată există o mare diferență, scrie Politico.eu. Pe măsură ce țările din Europa adoptă măsuri mai stricte pentru a încetini ritmul celui de-al doilea val al epidemiei de coronavirus, europenii se confruntă cu un sentiment de revenire la situaţia din primăvară.

Dar, pe lângă schimbarea de sezon, există și altceva: o reacție tot mai mare a cetăţenilor împotriva restricțiilor. „De data aceasta avem de-a face cu doi dușmani: coronavirusul în sine și o oboseală a oamenilor din cauza corona”, a declarat săptămâna trecută președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

 

Pe măsură ce curbele de contagiune cresc în Europa, cu unitățile de îngrijire medicală în stare critică, riscând să ajungă la suprasolicitare în multe țări, guvernele adoptă mai multe măsuri, inclusiv noi blocaje în Belgia, Franța, Germania și Marea Britanie și restricții dure în Spania, Italia, Grecia, Portugalia și Austria. Dar de data aceasta nu sunt la fel de bine primite, întrucât oamenii se luptă cu dificultăți economice și mulți consideră situația actuală ca evitabilă – un semn al ineficienței guvernului.

Italia este cel mai flagrant exemplu. Țara a fost prima și printre cele mai afectate în primăvară și s-a bucurat de o pauză de vară în timpul căreia majoritatea activităților au fost reluate. Dar o creștere a cazurilor a forțat guvernul să adopte noi măsuri stricte, inclusiv închiderea barurilor și restaurantelor la ora 18:00.

În cursul săptămânii trecute au izbucnit demonstrații în orașul Napoli, în urma anunțului unui blocaj regional, retras ulterior de guvernatorul regional. La Roma, un grup afiliat la Forza Nuova, un partid neofascist, s-a ciocnit cu poliția, în timp ce a protestat  împotriva unei închideri de timp de noapte  și a „dictaturii sanitare”. Cetăţeni au fost  arestaţi la Milano, la un protest împotriva noilor restricții, inclusiv închiderea timpurie a barurilor și restaurantelor.

Premierul Italiei Giuseppe Conte a spus că a înțeles că noile restricții „provoacă furie și frustrări”, dar a avertizat împotriva riscului „infiltrării” în proteste a unor „grupuri antagoniste care încearcă să alimenteze ciocnirile”.

În timp ce majoritatea italienilor susțin noile măsuri adoptate, un sfert dintre italieni consideră că sunt excesive, potrivit unui sondaj realizat de SWG.

Protestele se hrănesc cu un sentiment din ce în ce mai mare de nelegitimitate în rândul celor care suportă greul costurilor economice ale pandemiei, potrivit Clifford Stott, profesor de psihologie socială la Universitatea Keele și membru al SAGE, un organism care consiliază guvernul britanic cu privire la pandemie.

Bolile economice „lovesc inegal societatea și acest lucru creează un context de lipsă a dreptului de libertate din partea celor care suferă cel mai mare prejudiciu”, inclusiv săracii și tinerii, a spus Stott. „Conştientizarea faptului că acest lucru se va înrăutăți creează un context în care conflictele devin mai probabile.”

Italia nu este singură în fața tulburărilor sociale. În Spania, protestele împotriva restricțiilor coronavirusului au devenit violente în mai multe orașe sâmbătă, pentru a doua noapte. Zeci de oameni au fost arestați și aproximativ 30 de ofițeri răniți în altercațiile de sâmbătă, a informat presa, după ce au izbucnit ciocniri în Madrid, Barcelona și alte orașe.

La Bruxelles, poliția a dispersat un protest neautorizat împotriva blocajelor, pe 25 octombrie. Belgia, care are acum cel mai mare număr de infecții pe cap de locuitor din Europa, a anunțat vineri un al doilea blocaj.

La Berlin, poliția a raportat un atac incendiar pe 25 octombrie asupra Institutului Robert Koch, agenția federală care consiliază guvernul cu privire la pandemie, suspectând un motiv politic. În aceeași zi, câteva mii de protestatari au mărșăluit împotriva restricțiilor coronavirusului în capitala Germaniei – o mulțime eterogenă care se adună din vară, incluzând atât extremiștii de extremă dreaptă, scepticii vaccinului, cât și oamenii care cred în teoriile conspirației, legând tehnologia 5G de răspândirea virusului.

Anxietatea reflectă un sentiment din ce în ce mai mare de nemulțumire față de modul în care liderii din Europa de Vest se ocupă de pandemie.

Cea mai mare scădere de credibilitate este cea a primului ministru britanic Boris Johnson, care s-a bucurat de un vârf de popularitate cu un rating de aprobare de 67% în aprilie, dar acum mai mult de 55% dintre britanici dezaprobă modul cum a gestionat criza, potrivit unui sondaj POLITICO. Cu infecții de COVID în creștere, Johnson a anunțat sâmbătă un blocaj la nivel național care va începe joi. Mai multe proteste anti-blocaj au avut loc în Londra și în alte orașe ale Regatului Unit în weekend.

Premierul italian  Giuseppe Conte, care s-a bucurat de o popularitate record în gestionarea pandemiei, peste 70% în martie, în septembrie a fost susținut de mai puțin de jumătate dintre italienii chestionați.

Chiar și în Germania, unde Merkel continuă să se bucure de un nivel ridicat de sprijin, 51% dintre germani susțin măsurile adoptate de guvern, potrivit unui sondaj Infratest efectuat în a doua jumătate a lunii octombrie – dar a scăzut cu 8 puncte procentuale comparativ cu începutul din octombrie.

Politizarea măsurilor de sănătate publică scade acceptarea acestora în rândul populației mai largi, potrivit lui Fabio Ciciliano, medic în cadrul poliției italiene și membru al organismului științific care sfătuiește guvernul italian în caz de pandemie.

 

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (13/04/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (13/04/2021)

Completare ordine de zi AGOA pentru 28(29) aprilie 2021

PRIMARIA MUNICIPIULUI ALBA IULIA (ALB25B) (13/04/2021)

Plata cuponului 27 si rambursare rata principal 27 & calcul rata dobanda pentru cuponul 28

Primaria Alba Iulia (ALB25A) (13/04/2021)

Plata cuponului 29 si rambursare rata principal 29 & calcul rata dobanda pentru cuponul 30

Primaria Alba Iulia (ALB25) (13/04/2021)

Plata cuponului 31 si rambursare rata principal 29 & calcul rata dobanda pentru cuponul 32