Update articol:

Politico: Substanțe chimice care modifică hormonii, ameninţând procreația umană – Numărul de spermatozoizi ar putea să ajungă la zero în 2045

https://www.facebook.com/Dr-Shanna-Swan

Numărul de spermatozoizi ar putea să ajungă la zero în 2045, spune cercetătoarea principală Shanna Swan.

 

Numărul spermatozoizilor este preconizat să ajungă la zero în 2045, spune cercetătoarea principală Shanna Swan, potrivit Politico.eu.

Conform acesteia, până în 2045, majoritatea bărbaților ar putea să nu se mai poată reproduce din cauza impactului substanțelor chimice care modifică hormonii. Shanna Swan, savant de frunte în sănătatea reproducerii, a spus pentru Politico: “Starea actuală a problemelor de reproducere nu poate continua mult mai mult fără a amenința supraviețuirea umană”.

Acest lucru adaugă încă un pericol pe lista potențialelor calamități umane, dar conștientizarea despre dispariția noastră reproductivă care se apropie încă nu este răspândită, a spus Swan. „Suntem cu aproximativ 40 de ani în spatele încălzirii globale, în ceea ce privește conștientizarea”, a spus ea.

În urmă cu patru ani, ea a calculat că numărul de spermatozoizi al omului obișnuit din țările occidentale scăzuse cu 59% din 1973 până în 2011.

Acum Swan, epidemiolog la Mount Sinai Medical Center din New York, face o imagine și mai sumbră în cartea sa „Count Down”, care a fost publicată în februarie.

Astfel, în urma proiecțiilor actuale, numărul de spermatozoizi al bărbatului mediu va ajunge la zero în 2045, scriu în carte Swan și co-autorul Stacey Colino, jurnalist în domeniul sănătății și științei. Asta înseamnă că jumătate din toți bărbații ar avea zero spermă viabilă, iar restul ar avea foarte aproape de zero, potrivit Politico.

Motivul, a spus Swan, poate fi expunerea tot mai mare la substanțele chimice care afectează endocrinele, care se găsesc în orice, de la materiale plastice, electronice, ambalaje alimentare și pesticide la produse de îngrijire personală și produse cosmetice – și, ca atare, se află în corpul cetăţenilor din toată lumea.

Produse chimice precum bisfenolul A și ftalații interferează cu funcția hormonală normală, inclusiv testosteronul și estrogenul. Chiar și în doze mici, acestea prezintă un pericol special pentru bebelușii nenăscuți ale căror corpuri sunt încă în curs de dezvoltare, conform cercetătorului.

În timp ce alți factori, cum ar fi contracepția, schimbările culturale, obezitatea și fumatul, sunt probabil factori care contribuie la diminuarea reproducerii, Swan a avertizat cu privire la indicatorii care sugerează că există și motive biologice – inclusiv studii care au descoperit că băieții mici dezvoltă mai multe anomalii genitale, iar nivelurile de testosteron au scăzut cu 1% pe an din 1982.

Nici perspectivele pentru femei nu sunt bune. Rata avortului spontan a crescut cu 1% pe an în ultimele două decenii și mai multe fete se confruntă cu pubertatea timpurie. Dacă aceste traiectorii continuă, a avertizat ea, fertilizarea in vitro și alte tehnologii de reproducere artificială pot deveni pe scară largă necesare pentru conceperea copiilor.

Swan studiază impactul substanțelor chimice asupra fertilității de peste două decenii. În 2005, a fost prima care a demonstrat împreună cu echipa ei așa-numitul sindrom ftalat la oameni – arătând că băieții expuși la patru ftalați diferiți la sfârșitul primului trimestru de sarcină aveau o distanță mai mică între anus și începutul organele genitale.

Evitarea dispariției

Din păcate, nu există o soluție rapidă, susţine Swan. Aceasta recomandă evitarea substanțelor chimice dăunătoare din casele noastre, renunțând la alimente procesate, alegând produse de îngrijire personală care nu conțin ftalați și schimbând recipientele din plastic de stocare a alimentelor cu cele din sticlă.

“Există o reglementare mult, mult mai bună în UE, comparativ cu SUA”, a spus Swan despre sistemul de reglementare REACH al UE, care pune industria să demonstreze că substanțele chimice nu sunt dăunătoare sănătății umane și mediului înainte de a fi introduse pe piață. Aceasta a explicat: „În SUA suntem încă în epoca întunecată a eliminării substanțelor chimice, expunând oamenii și văzând dacă acestea cauzează ceva rău.”

Swan a spus, totuși, că ar putea exista un remediu, amintind de experienţa cu un şoricel . Un studiu din 2017 a constatat dacă un rozător este expus la o substanță chimică estrogenică la scurt timp după naștere, dar nu mai are niciodată contact cu substanța, numărul de spermatozoizi a fost complet restabilit în trei generații.

“Desigur, trei generații înseamnă un timp destul de lung, așa că trebuie să ne ocupăm cu adevăratde aceste probleme”, a spus ea.

BVB | Știri BVB

ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. (ALU) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - Sem II 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/01/2022)

Raport curent cf. art. 234, litera i) din Reg. 5/2018

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/01/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014