Update articol:

Polonia a ales grupul american Westinghouse pentru a construi prima sa centrală nucleară

Mateusz Morawiecki Mateusz Morawiecki

Polonia a ales grupul american Westinghouse pentru a construi prima sa centrală nucleară, în faţa ofertelor concurente de la EDF francez şi KHNP sud-coreean, a anunţat vineri premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează AFP.

“Confirmăm că proiectul nostru de energie nucleară va folosi tehnologie fiabilă şi sigură de la @WECNuclear” (Westinghouse), a scris premierul polonez pe Twitter.

Morawiecki a precizat că decizia va fi aprobată oficial în cadrul unui consiliu de miniştri, miercuri, la Varşovia.

“Acesta este un pas uriaş în consolidarea relaţiilor noastre cu Polonia pentru generaţiile viitoare”, a declarat, la rândul său, secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, potrivit Agerpres.

“Cred că acest lucru transmite un mesaj clar Rusiei, (acela) că Alianţa Atlantică este unită pentru a diversifica aprovizionarea noastră cu energie (…) şi pentru a rezista militarizării ruse a energiei”, a menţionat responsabilul american.

Jennifer Granholm a subliniat că Polonia a ales Westinghouse “pentru prima parte a proiectului său nuclear de 40 de miliarde de dolari”, fără a preciza valoarea acestei investiţii.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)