Update articol:

Polonia, Ungaria, Slovacia vor introduce interdicții proprii asupra cerealelor din Ucraina; România aşteaptă planul de acţiune de la Ucraina

grau Sursa Pixabay
  • Comisia Europeană decide să nu prelungească interdicția

  • Cinci națiuni au avut voie să interzică vânzarea cerealelor din Ucraina

  • Comisia Europeană dorește să crească în continuare exporturile prin România

Polonia, Slovacia și Ungaria și-au anunțat vineri propriile restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă interdicția de importuri în cei cinci vecini ai Ucrainei, potrivit Reuters.

Ucraina a fost unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume înainte ca invazia Rusiei din 2022 să-i reducă capacitatea de a livra produse agricole pe piețele globale. Fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile de cereale prin țările vecine de la începutul conflictului, deoarece nu au putut folosi rutele preferate prin porturile Mării Negre.

Dar inundația de cereale și semințe oleaginoase în țările vecine a redus prețurile acolo, impactând veniturile fermierilor locali și ducând la interzicerea de către guverne a importurilor agricole din Ucraina. În mai, Uniunea Europeană a intervenit pentru a împiedica țările să impună interdicții unilaterale și și-a impus propria interdicție asupra importurilor în țările vecine. Conform interdicției UE, Ucrainei i sa permis să exporte prin acele țări, cu condiția ca produsele să fie vândute în altă parte.

UE a permis ca această interdicție să expire vineri, după ce Ucraina s-a angajat să ia măsuri pentru a întări controlul exporturilor către țările vecine. Problema este una deosebit de sensibilă acum, deoarece fermierii își recoltează recoltele și se pregătesc să vândă.

Comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat vineri că țările ar trebui să se abțină de la măsuri unilaterale împotriva importurilor de cereale ucrainene, dar Polonia, Slovacia și Ungaria au răspuns imediat, reimpunând propriile restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina. Vor continua să permită tranzitul produselor ucrainene.

„Atâta timp cât Ucraina poate certifica că cerealele vor ajunge în țara de destinație, prin camioane și trenuri, interzicerea utilizării interne nu va afecta cu adevărat capacitatea Ucrainei de a scoate exporturi”, a spus Terry Reilly, strateg senior în agricultură pentru Marex. El a menționat că perturbările exporturilor din Marea Neagră reprezintă o preocupare mai mare.

Nu este clar cât de mult s-a angajat Ucraina să restricționeze exporturile sau cum ar avea impact noile interdicții asupra fluxului de produse din Ucraina, potrivit Reuters. Problema a subliniat diviziunea UE cu privire la impactul războiului din Ucraina asupra economiilor țărilor membre, care au ele însele lobby-uri puternice în agricultură.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia UE de a nu extinde și mai mult interdicția asupra exporturilor de cereale de la Kiev, dar a spus că guvernul său va reacționa „în mod civilizat” dacă statele membre UE încalcă regulile UE.

Dar cele trei țări susțin că acțiunile lor sunt în interesul economiilor lor.

„Interdicția se referă la patru cereale, dar la cererea mea şi a fermierilor, interdicția a fost extinsă pentru a include făinile din aceste cereale: porumb, grâu, rapiță, astfel încât aceste produse să nu afecteze piața poloneză”, a declarat ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat într-o declarație postată pe Facebook.

„Vom extinde această interdicție în ciuda dezacordului Comisiei Europene”, a adăugat premierul polonez Mateusz Morawiecki. „O vom face pentru că este în interesul fermierului polonez”.

Ungaria a impus o interdicție națională de import a 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume, mai multe produse din carne și miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri.

Ministrul agriculturii din Slovacia a urmat exemplul anunțând propria interdicție a cerealelor. Toate cele trei interdicții se aplică numai importurilor interne și nu afectează tranzitul către piețele viitoare.

CULOARE DE SOLIDARITARE

UE a creat rute terestre alternative, așa-numitele Solidarity Lanes, pe care Ucraina să le folosească pentru a-și exporta cerealele și semințele oleaginoase, după ce Rusia s-a retras dintr-un acord de cereale intermediat de ONU la Marea Neagră în iulie, care permitea trecerea în siguranță a navelor de marfă.

Comisia UE a declarat că măsurile existente vor expira, așa cum era planificat inițial, vineri, după ce Ucraina a fost de acord să introducă măsuri precum un sistem de licențe de export în termen de 30 de zile.

UE a spus că nu există niciun motiv pentru a prelungi interdicția deoarece distorsiunile în aprovizionare care au dus la interdicția în mai au dispărut de pe piață.

UE a spus că nu va impune restricții atâta timp cât Ucraina exercită controale efective la export.

Fermierii din cele cinci țări vecine cu Ucraina s-au plâns în mod repetat de excesul de produse care afectează prețurile interne și îi împinge spre faliment.

Țările, cu excepția Bulgariei, au făcut presiuni pentru extinderea interdicției UE. Joi, Bulgaria s-a retras din coaliția est-europeană a celor cinci țări care au cerut interzicerea importurilor de cereale ucrainene, după ce trei partide care susțin guvernul au propus acest lucru Adunării Naționale. Comisia economică din parlamentul bulgar a votat în favoarea propunerii, iar ultimul pas este votul în plen.

Guvernul României, care spre deosebire de colegii săi nu a emis o interdicție unilaterală înainte de luna mai, a declarat vineri că „regretă că nu a putut fi găsită o soluție europeană de extindere a interdicției”.

România a spus că va aștepta ca Ucraina să-și prezinte planul de prevenire a creșterii exporturilor înainte de a decide cum să protejeze fermierii români.

Peste 60% din fluxurile alternative trec prin teritoriul României, în principal prin fluviul Dunărea, iar fermierii români au amenințat cu proteste dacă interdicția nu este prelungită.

În ultimul an, Ucraina și-a mutat 60% din exporturi prin Solidarity Lanes și 40% prin Marea Neagră printr-un acord intermediat cu ONU, care s-a prăbușit în iulie.

În august, aproximativ 4 milioane de tone de cereale ucrainene au trecut prin Culoarele Solidarității, dintre care aproape 2,7 milioane de tone au trecut prin Dunăre. Comisia dorește să crească în continuare exporturile prin România, dar planul a fost complicat de atacurile cu drone rusești asupra infrastructurii cerealiere a Ucrainei de-a lungul Dunării și lângă granița cu România.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni