Update articol:

Poluatorii cursurilor de apă transfrontaliere trebuie să plătească pentru pagubele pe care le creează (ministrul ungar de externe)

Péter Szijjártó Ungaria ministru astronaut către Staţia Spaţială Internaţională Péter Szijjártó

Guvernul ungar susţine principiul ca poluatorii cursurilor de apă transfrontaliere să fie obligaţi să plătească pentru pagubele pe care le creează, a afirmat luni seara la New York ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, transmite marţi MTI, potrivit Agerpres.

Şeful diplomaţiei ungare, care a participat la o conferinţă consacrată dezvoltării zonelor montane, a subliniat că Ungaria, spre deosebire de ţările vecine, nu are munţi înalţi, dar este “deosebit de important ca regiunile montane şi zonele învecinate să fie tratate în mod integrat”.

Potrivit lui Szijjarto, 95% din râurile din Ungaria izvorăsc din alte ţări şi “ar fi incredibil de important să existe un plan internaţional integrat, în interesul administrării şi protejării apelor noastre”.

El a făcut apel la cooperare pentru a asigura calitatea şi cantitatea apei disponibile, notând că nu este posibilă o dezvoltare sustenabilă a zonelor montane fără un management sustenabil al apelor.

Toată lumea trebuie să respecte principiul ca, atunci când un curs de apă este poluat, poluatorul “trebuie să achite factura”, a insistat ministrul de externe ungar, adăugând că în acest scop este nevoie de coordonare internaţională.

“Dacă nu putem aplica acest lucru, comunităţi care nu au absolut nicio vină vor plăti pagubele produse, ceea ce este inacceptabil”, a spus Peter Szijjarto.

Problema dezvoltării zonelor montane trebuie menţinută în prim-planul agendei internaţionale, având în vedere că un sfert din zonele de uscat ale lumii sunt în regiuni montane, găzduind 15% din populaţia globală, în cea mai mare parte în ţări în curs de dezvoltare, a precizat ministrul ungar de externe. Ecosistemele montane reprezintă sisteme importante de resurse pentru miliarde de oameni care trăiesc în zonele mai joase, a subliniat el.

Ungaria este un susţinător activ al 2030 Water Resorces Group (2030 WRG, Grupul pentru resursele de apă 2030, un parteneriat public-privat-societate civilă susţinut de Banca Mondială) şi a contribuit cu 3 milioane de dolari la activitatea acestuia, a mai menţionat Peter Szijjarto, care a făcut apel de asemenea la crearea unui post de raportor special al ONU pentru managementul apelor.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021